Budowanie umięśnionej sylwetki nie jest tanim przedsięwzięciem, szczególnie jeśli uwzględnisz całkowite koszty nie tylko diety, ale i stosowanej farmakologii, suplementów, odżywek, innych produktów, różnego rodzaju regeneracji, zabiegów, bezpośrednich przygotowań do startu. Niektórzy zawodnicy deklarują astronomiczne koszty związane z uprawianiem [...]
W ostatnim czasie odnotowano dziesiątki zgonów kulturystów różnego szczebla. W niektórych przypadkach można powiązać śmierć zawodnika z poradami „guru dopingu” dotyczącymi absurdalnych dawek leków i środków niedopuszczonych do stosowania u ludzi (np. DNP). Istnieje cała rzesza ludzi, którzy doradzają w kwestiach treningowych, dietetycznych, [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Ostatnio, gdy moda na zdrowy styl życia i bycie fit wiedzie prym, półki sklepowe przepełniają się dietetycznymi produktami, a w mediach coraz częściej można usłyszeć o nowych wspaniałych produktach, mających poprawić stan naszego zdrowia, osiągi sportowe i ukształtować ładniejszą sylwetkę. Dużą popularność zyskują napoje spożywane okołotreningowo, [...]
Dla osób, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z dietą ketogeniczną, jej rozpoczęcie i utrzymanie może być dość trudne. Smaczne posiłki nie zawsze są tutaj ułatwieniem, bowiem przestawienie się organizmu na inne źródło energii zajmuje trochę czasu i pewne czynniki fizjologiczne są nie do przeskoczenia. Dlatego też warto się dowiedzieć, [...]
Ogórki to popularne podłużne, chude i zielone "warzywa" ogrodowe. Technicznie rzecz biorąc, są to owoce z tej samej rodziny co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało [...]
Środki przeczyszczające to jedne z najczęściej kupowanych leków bez recepty. Nic dziwnego, skoro szacuje się, że problemy z wypróżnianiem ma co trzecia osoba. Siedzący tryb życia, nieregularne posiłki zbyt mało warzyw, dużo stresu i brak snu, to jak żyjemy, sprawia, że coraz częściej cierpimy z powodu zaparć. Reklamy zachęcają do zastosowania [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Gdy zbliża się lato, z niecierpliwością wyglądamy pięknych, czerwonych i słodkich truskawek. Czy to z warzywniaka, czy z ogródka — bierzemy każdą ilość. Najlepiej smakują na surowo, ale wielu miłośników tych owoców wzbogaca nimi swoje desery, koktajle, a nawet sałatki. Podsumowanie Truskawki skradły serce wielu ludziom. Niektórzy z wytęsknieniem [...]
Jabłko to ukochany owoc wielu Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest to bardzo smaczna przekąska i do tego dostępna przez cały rok. Czy wiesz, że Polska jest liderem w Europie, jeśli chodzi o ilość zbieranych co roku owoców? Zajmuje także wysokie czwarte miejsce na świecie, tuż zaraz za Chinami, Stanami Zjednoczonymi i Turcją. Czy jabłka można [...]
Pigwa cenna, ale zdecydowanie zbyt mało znana. W okresie jesienno-zimowym warto zwiększyć jej konsumpcję, ze względu na wysoki udział witaminy C, która naturalnie podnosi naszą odporność, ale też pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Co jeszcze kryje w sobie ten tajemniczy owoc? Rozpuścić 1,2 kg cukru oraz 0,25 l soku, na przykład porzeczkowego lub [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
Mleko to częsty dodatek do płatków śniadaniowych czy kawy. Jednak jeśli masz cukrzycę, to nie możesz zapominać, że zawiera ono także węglowodany, które mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Jedna szklanka mleka krowiego zawiera około 12 g węglowodanów. Nie ma dodatku cukru, tylko naturalnie występującą laktozę. Oprócz mleka krowiego mamy też do [...]
Serotonina to neuroprzekaźnik występujący w mózgu, krwi i układzie pokarmowym. Wysyła wiadomości poprawiające samopoczucie, stabilizujące, między komórkami nerwowymi. Dlatego nazwano go hormonem szczęścia. Jak działa serotonina? Pomaga zasnąć, kontroluje łaknienie, utrzymuje regularne trawienie (co samo w sobie jest stonowanym wzmacniaczem [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
Są takie produkty spożywcze i dzieła kulinarne, które od pokoleń mają swoich zagorzałych zwolenników i dodatkowo owiane są wieloma ciekawostkami. Jednym z nich jest, wydawać by się mogło prosty dodatek kulinarny-ketchup. Już sama wymowa nazwy ma kilka wersji i możemy spotkać osoby mówiące „keczup”, a inne „keczap” i najciekawsze, że każdy z nich [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Pszenica i jęczmień są uprawiane przez ludzi od tysięcy lat. Nawet dziś są to dwie główne rośliny uprawne, które są wykorzystywane do produkcji żywności, napojów, a także paszy dla zwierząt. Wyglądają dość podobnie, ale oczywiście występują między nimi różnice. Co warto wiedzieć o ich przetwarzaniu i zastosowaniu? Pszenica Zanim pszenica będzie [...]