[...] zrobisz sałatkę dzień wcześniej - wtedy już chyba traci na wartości - najbezpieczniej dodać go tuż przed spożyciem. O ile tylko można poznać, że olej się utlenił i stracił właściwości to jak najbardziej mogę kupić. Myślałem tylko, że jak się olej utleni to tego się nie da wyczuć w smaku.. Co do reszty to tak będę robił. Trzymam obecnie w [...]
Co nie znaczy, że rzepakowy jest gorszy. Posiada inne właściwości i może go stosować zamiennie z oliwą z oliwek. Podkreślę tylko, że cały czas mówię o oleju rzepakowym tłoczonym na zimno z pierwszego tłoczenia, a nie o jakimś kujawskim czy innym specyfiku na którym większość społeczeństwa smaży schabowe.
[...] ale niestety często ich cena jest dość spora - olej sezamowy, z czarnuszki, z pestek dyni... Każdy olej, prócz kwasów tłuszczowych w różnych proporcjach, ma swoje unikalne właściwości i skład, podobnie jak każde ziarno. Jeśli ktoś chce zastąpić orzechy dużo taniej, to jedynie lniany i rzepakowy, względnie oliwa z oliwek, ale ona nie może [...]
[...] 190 50g płatki owsiane B 6 T 3,6 W 31 kcal 183 200g(200ml) mleko UHT 1,5% B 7 T 2,8 W 10 kcal 94 Mleko UHT zamień na te we folii, te które spożywasz obecnie nie ma żadnych właściwości odżywczych. IIśniadanie 1 banan (180g) B 1,8 T 0,5 W 26,28 kcal 114 100g chleb żytni pełnoziarnisty B 6,7 T 1,8 W 47,9 kcal 237 50g szynka z indyka B 8,2 T 0,8 W [...]
[...] minut grzać w 40°C , zostawić do naciągnięcia na 1-2 doby, przecedzić, trzymać w lodówce w zakręcanym szkle. Kiedyś robiłam taki olejek, super sprawa, ma mocno łagodzące właściwości, jest dobry na trudno gojące rany itp. Jeśli nie będzie uczulenia, to można kilka razy dziennie używać zamiast kremu. 4. Kupić mielone nasiona kozieradki, [...]
[...] Doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych, które wspomagają leczenie prostaty, są natomiast warzywa i owoce. Ze względu na obecność flawonoidów i witamin o właściwościach antyoksydacyjnych (witamina A, C, E) szczególnie polecane są: brukselka, pomidory, kapusta, zielona i czerwona papryka, szpinak, szparagi, truskawki. Produkty [...]
W tym artykule zostalo to troche zle wytlumaczone i moze wprowadzac w blad, jednak celem bylo odstraszenie od jedzenia typu Fast Food. Izomery trans znajduja sie w tluszczach utwardzanych (hydrogenizowanych) lub czesciowo hydrogenizowanych. Charakteryzuja sie one stalym stanem skupienia w temperaturze pokojowej oraz przedluzonym czasie waznosci i [...]
pawja23 ja też smaże na oliwie z oliwek co prawda traci wtedy swoje własciwości prozdrowotne ale przynajmniej sobie nie szkodzisz tak jak bys smażył na oleju rzepakowym Pozdro
[...] dobre jakościowo produkty, co świadczy o tym, że poczytałes trochę o zasadach zdrowego żywienia. Unikaj jednak margaryn (uwodornianie niekorzystnie wpływa na ich właściwości) i oleju słonecznikowego (słaba proporacja omega 3/omega 6). Zastąp je olwią z oliwek. Tuńczyka puszki lepiej zastąpić świeżym łososiem, dorszem, śledziem czy [...]
do smażenia dobry bedzie teflone nie przywiejaący , Pam, smalec to polecam nie polecam smażyć na oleju z włoskich, bardziej by sie nadawał już olej z laskowych ale także szkoda marnować jego właściwości. Jak pisałem wyżej ew do krótkiego smażenia na małym ogniu oliwa z oliwek