Dane dotyczące osób z nadwagą sugerują, że zwiększa się odsetek osób, których masa ciała znacznie przekracza przyjęte normy, co sprawia, że służba zdrowia na świecie staje przed ogromnym wyzwaniem. Jak wskazują badania, około 26% osób na świecie ma nadwagę, a ponad 600 milionów to ludzie otyli. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe trans, są to składniki, [...]
Większość osób zaczynających trening na siłowni ma na celu osiągnięcie ładnej sylwetki, część osób za priorytet obiera spalenie zbędnego tłuszczu, część wypracowanie masy mięśniowej. Jednakże obie grupy na pewnym etapie drogi do zgrabnej sylwetki spotykają się w jednym miejscu - na redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną ważną kwestią są mięśnie [...]
[...] do góry nogami tradycyjną piramidę żywieniową. Dieta wysokotłuszczowa, a profil lipidowy Naukowcy postanowili przyjrzeć się wpływowi dwóch rodzajów diet: 25% białka, 6% węglowodanów, 69% tłuszczów (dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa: LCHF) 15% białka, 57% węglowodanów, 28% tłuszczów (diety o wysokiej zawartości [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Do propagowania podobnych mitów przyczyniają się YouTube, Facebook, Tiktok, Instagram, Reddit i inne modne w danej części świata media społecznościowe. Dlaczego? Bo większość ludzi nie ma pojęcia, ile wyrzeczeń i pracy kosztuje zbudowanie choć trochę wyróżniającej się sylwetki. Tak, to prawda, więcej niż bez farmakologii, ale w końcu z „towaru” [...]
Na początku przytoczę druzgoczące dane opublikowane 18 kwietnia 2024 r. Naukowcy zebrali dane od ponad 10 tysięcy osób w wieku ok. 64 lat. 57% stanowiły kobiety, wszyscy pomyślnie przeszli leczenie raka. Okazało się, że 72% trenowało tyle, ile im zalecono, 68% nie było otyłych, ale jedynie 12% spożywało odpowiednią ilość warzyw i owoców i tylko [...]
[...] „A jeśli chodzi o moje łydki, nie robiłam ich od lat! Utrzymuję je teraz głównie chodząc. Oczywiście, obecnie mam dobrą dietę z dużą ilością białka i niezbyt dużą ilością węglowodanów. Pamiętam, jak powiedział kiedyś Mike Mentzer: Jaki jest sekret sukcesu w kulturystyce? Wybierz właściwych rodziców!” Yates wspomniał też, że trenuje górną [...]
Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]
Przez dziesięciolecia specjaliści oraz osoby interesujące się kwestiami dietetycznymi próbowali znaleźć odpowiedź, która dieta jest najlepsza dla zdrowia i dla sylwetki. Dieta niskowęglowodanowa, niskotłuszczowa, a może wegetariańska? Podsumowanie Kiedy usłyszysz od kogoś, że zna najlepszą dietę na świecie, zapytaj go: "dla kogo?" Nie ma jednej, [...]
[...] 40-80 g / dziennie dla mężczyzn i ponad 20-40 g / dziennie dla kobiet) może wywołać poważne uszkodzenie wątroby (po uszkodzeniu wątroby można oczekiwać zaburzeń metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz kontroli glikemii). Poza tym, w dobrze kontrolowanych badaniach już zwykłe piwo okazało się szkodliwe dla sportowca. Badania pokazały, iż nawet [...]
[...] mogą mocniej oddziaływać na nasz żołądek niż inne. Są to m.in. brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, czyli grupa warzyw krzyżowych. Zawierają one rafinozę — rodzaj węglowodanów, które są trudne do strawienia. Rozkładane są dopiero przez bakterie w procesie fermentacji w jelicie grubym, co powoduje wytwarzanie gazów. Podsumowując, [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej z miejsc opornych nie jest łatwa. Jednak czasem okazuje się, że dieta osoby trenującej lub sam trening nie do końca spełnia wymogi klasycznego odchudzania, nie mówiąc o wsparciu redukcji tłuszczu z miejsc, w których lubi się on trzymać. Za mało pijesz wody Organizm człowieka zbudowany jest głównie z wody. Oznacza to, [...]
Osoby trenujące na siłowni często popełniają błędy, stają się też ofiarami nieporozumień, które oddalają je od założonych celów. Tym razem artykuł postanowiłem poświęcić płci pięknej. Poniżej znajdziecie listę 10 błędów, jakie popełniają trenujące kobiety oraz na co należy zwrócić uwagę, aby ich unikać. Bazowanie na sokach Ostatni element naszej [...]
[...] Twoje mięśnie, w tego typu treningach, korzystają głównie z glikogenu. Dlatego nawet podczas samego treningu możesz (i powinieneś) spożywać kombinacje białek, jak i węglowodanów. Białka służą głównie jako element budulcowy dla Twoich mięśni, a węglowodany dostarczają im jakże niezbędnej energii do ćwiczeń. Nie bój się zatem [...]
[...] oraz 4.7 ± 0.6 h siłowo w skali tygodnia. Czyli łącznie poświęcały ponad 9 h tygodniowo na treningi Dieta; panie dostarczały średnio: 3.14 g białka na kg masy ciała, 2.1 g węglowodanów na kg masy ciała, 0.95 g tłuszczów na kg masy ciała. Dostarczały średnio ~ 1885.1 kcal dziennie Panie wyjściowo: ważyły średnio 64.3 ± 6.9 kg, sucha masa [...]
Sportowcy sztuk walki należą do grupy osób o szczególnych potrzebach żywieniowych. Ich organizmy potrzebują nie tylko optymalnie dobranej ilości źródeł energii (węglowodanów i tłuszczy), ale również substancji budulcowych. Bowiem oprócz tego, że mięśnie wymagają regeneracji powysiłkowej, to jeszcze należy skupić się na łagodzeniu skutków [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
Internet aż pęka od nadmiaru diet cud, które jednym pomagają a innym niestety nie. Stosujemy je na własną rękę, bez wcześniejszych konsultacji z kimś, kto zna się na ich układaniu, co sprawia, że często ryzykujemy minimum stratę czasu, a w ostateczności nawet zdrowie. Wprowadzamy je w życie, ponieważ koleżanka ma po niej świetne efekty. Niestety [...]