Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]
[...] i efektywniejszego budowania muskulatury. Główne związki, które wchodzą w skład BCAA to: leucyna, która działa na nasze mięśnie antykatabolicznie, chroniąc je, ponadto wpływa również na wzrost hormonu wzrostu, a także zwiększa wrażliwość naszego organizmu na insulinę, izoleucyna, która również zabezpiecza nasze mięśnie przed ich rozpadem, [...]
[...] spowodowane chorobami np. Neurologicznymi, czy stanami po zabiegach chirurgicznych. Warto również zaznaczyć, że w przypadku kobiet również zmiany hormonalne mają ogromny wpływ na wypróżnianie. Kobiety w drugiej części cyklu oraz w ciąży dużo częściej skarżą się na problemy z zaparciami i jest to związane z wyższym poziomem progesteronu, który [...]
Kwas L-askorbinowy znany również potocznie pod nazwą witamina C - jest jednym z najważniejszych mikroelementów naszej diety. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Możemy znaleźć ją głównie w pokarmach roślinnych takich, jak warzywa czy owoce (np. cytrusy, papryka, pomidory, owoce leśne), jak również w licznych suplementach. [...]
[...] żywieniowym w Indiach, gdzie jest najwyższy odsetek wegetarian na świecie, można się jednak domyślać, że zmuszenie ludzi do przejścia na dietę wegańską mogłoby mieć hamujący wpływ na rozwój. W pełni roślinna dieta w dużym stopniu zagraża bowiem układowi nerwowemu. Wywołuje niedobory witaminy B12, która uczestniczy w ochronie nerwów. Przez [...]
Suplementy diety przeznaczone do regulacji stanu odżywienia ulegają ciągłym modyfikacjom, które mają na celu optymalizację przyswajania oraz stabilizację poziomu danego związku w tkankach. Poza formami chemicznymi związków, które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych [...]
[...] diety mających wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej. Opisywana bywa jako czynnik umożliwiający wykorzystanie lipidów w procesach energetycznych. W praktyce niestety wpływ tej substancji na tempo spalania tłuszczu zapasowego jest mocno wątpliwy, ale w zamian związek ten posiada inne ciekawe właściwości, którym warto poświęcić uwagę. [...]
[...] dla serca". Warte uwagi są również słowa profesora Staffan'a Lindeberg'a, który w punktach zamieszczono poniżej: - Badanie to potwierdza, że dieta Zachodnia negatywnie wpływa na mikroflorę jelit - Prawdopodobnie problemem nie jest samo mięso czerwone, a mięso czerwone przetworzone - Znane są populacje łowiecko-zbierackie, które żywią się [...]
Jest to praca użytkownika faftaq, który zdobył wyróżnienie w marcowym konkursie w dziale "Odżywki i suplementy". link do konkursu: http://www.sfd.pl/NOWY_KONKURS%21%21%21%21_ZAPRASZAMY_DO_UDZIA%C5%81U_%2D_DO_23_MARCA-t389137.html ________________________________________________________________ Suplementacja najbardziej przydatna w sportach walki [...]
[...] B12 bierze udział w przemianie węglowodanowej, białkowej, tłuszczowej i w innych procesach. Wpływa na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewnia aktywność, ma wpływ na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu oraz pobudza apetyt. Przede wszystkim zaś uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi, a więc [...]
[...] z USA (stackach) - kreatyna mono jest bardzo długo dostępna na rynku, przeprowadzono setki jej badań. Stacki dostępne są krótko, interakcje są nieznane, podobnie długofalowy wpływ na zdrowie człowieka. ZASTRZEŻENIE: zanim sięgniesz po kreatynę - najlepiej mieć kilka miesięcy stażu na siłowni, przemyślaną dietę, trening itd. JAK BRAĆ MONOHYDRAT? [...]
[...] udach. Jednym słowem, kulturyści powinni unikać regularnych przyjęć i spożywania alkoholu. Nawet osoby nie pijące regularnie nie powinny dopuszczać do wzrostu estrogenów pod wpływem alkoholu. Już jedna imprezka wystarczy do zwiększenia poziomu estrogenów u obu płci. Choć efekty picia mogą być widoczne dla innych tylko u długotrwałych alkoholików, [...]
[...] Dekarboksylacja kwasu glutaminowego daje kwas gamma-aminomasłowy (GABA) występujący w dużym stężeniu w korze i blokujący przewodnictwo w synapsach nerwowych. Ma korzystny wpływ na rozwój umysłowy oraz procesy procesy kojarzeniowe. Niekiedy stosowany w leczeniu małych napadów padaczki. Pochodną amidową jest aminokwas glutamina. Aminokwasy [...]
[...] alfa ketoglutaran argininy (AAKG) w kapsułkach Alfa Ketoglutaran argininy (AAKG) to składnik pokarmowy, który bierze udział w powstawaniu w organizmie związków mających wpływ na budowanie masy i siły mięśni a także działających energetycznie i podnoszących sprawność seksualną. Związki te to tlenek azotu (NO) i agmatyna. Ich odpowiedni poziom [...]
[...] pomieszczeniach jest podobna w różnych porach roku). Według alternatywnej hipotezy za zwiększoną częstość przeziębień odpowiadają zmiany w błonie śluzowej nosa pod wpływem zimnego powietrza i wahań temperatury, które ułatwiają atak wirusów, osłabiając naturalne mechanizmy broniące nas przed zakażeniem. DROGI ATAKU WIRUSA : -drogą [...]
[...] z zewnątrz. BETA-ALANINA Jest bezpośrednim prekursorem i jak do tej pory najbardziej skutecznym wspomaganiem dla karnozyny. Ten niezwykły składnik odżywczy posiada ogromny wpływ w dziedzinie odżywek dla sportowców, jak również udowodniono, jej skuteczność w poprawianiu wyników sportowych u ludzi.Beta-alanina działa dzięki usprawnieniu zdolności [...]
[...] źródłem organicznego fosforu -spożywanie kreatyny na "pusty" żołądek; -dostarczenie do organizmu takich pierwiastków jak: chrom, cynk , wanad ponieważ ich niedobór wpływa niekorzystnie na magazynowanie kreatyny przez komórki mięśniowe; -prawidłowe dostarczanie antyoksydantów oraz kompleksu witamin z grupy B. Zapotrzebowanie i [...]
[...] otwierając odpowiednie kanały przez które l-karnityna przeprowadza do matriks związane z nią kwasy tłuszczowe, które zostają wykorzystane energetycznie, co pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej ponownemu odkładaniu się. Po dokonaniu tej operacji l-karnityna wraca by ponownie związać cząsteczkę [...]
[...] zachować zasoby węglowodanów, a stosujący dietę - zredukować zapasy tłuszczu. W artykule krótko omówiono znaczenie tłuszczu jako źródła energii dla aktywności fizycznej, wpływ intensywności i czasu trwania treningu na przemianę tłuszczów i węglowodanów oraz poddano ocenie najpowszechniejsze wśród sportowców strategie żywieniowe, których celem [...]