[...] smaku. Nie ma żadnych potwierdzonych negatywnych właściwości tego związku. Wartości odżywcze Napój gazowany Value o smaku cola/pomarańcza zawiera w 100 ml 1 kcal. Węglowodany 0 g, białka 0 g, tłuszcze 0 g, sól 0,02 g. Napój Coca cola zero zawiera w 100 ml 0,2 kcal. Węglowodany 0 g, tłuszcze 0 g, białka 0,01 g, sól 0,01 g. Napój Fanta zero [...]
[...] rodzaj diety predysponuje do NAFLD? Wiele lat temu lekarze uważali NAFLD za chorobę spowodowaną dietą wysokotłuszczową, ale teraz wiedzą, że dieta bogata w rafinowane węglowodany i cukier oraz powodowany przez nie przyrost masy ciała są bardziej problematyczne. Dobrą wiadomością jest to, że zmiany stylu życia mogą odwrócić NAFLD u niektórych [...]
Co robisz, kiedy chce Ci się pić? Sięgasz po szklankę niesłodzonej herbaty lub wody czy jednak częściej jest to jakiś bezalkoholowy, słodki napój gazowany? Okazuje się, że wiele osób nie wyobraża sobie zaspokoić pragnienia, inaczej niż poprzez wybranie drugiej opcji. I o ile wypicie napoju gazowanego od czasu do czasu nie zrobi większej szkody, [...]
[...] danych, które cytują, wyciągają błędne wnioski lub celowo sieją zamęt. To wcale nie znaczy, że można nieumiarkowanie korzystać ze słodzików. W nadmiarze szkodzi wszystko – woda (w literaturze opisano przypadki śmierci z przewodnienia), słońce (nowotwory, uszkodzenia DNA), cukier (otyłość, zaburzenia glikemii, cukrzyca, nowotwory), słodziki [...]
[...] drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są sugerowane niekoniecznie właściwe rozwiązania treningowe i dietetyczne. Podsumowanie Ograniczenie podaży węglowodanów może być jednym ze sposobów schudnięcia, ale bardziej liczy się wdrożenie ogólnego ujemnego bilansu energetycznego (czyli ograniczenia ilości zarówno węglowodanów, [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] pokarmów (replik) i 51 prawdziwych produktów (zdrowe, niezdrowe, ze słodzikami i z cukrem, zawierającej więcej i mniej soli, więcej i mniej tłuszczów nasyconych, węglowodanów itd.). Wybrano 187 osób (51.9% kobiet) ze Szwajcarii, w wieku od 18 do 65 lat. Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do: grupy kontrolnej i grupy interwencji [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
Czy zdarzyło Ci się kiedykolwiek doświadczyć nudności, biegunki lub innych nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych podczas lub zaraz po treningu? Jeśli tak, to wiedz, że nie jesteś sam! Krwawienie z przewodu pokarmowego Niektórzy ludzie biegający na bardzo duże dystanse doświadczają mikroskopijnej utraty krwi przez przewód pokarmowy. Nie jest do [...]
Poglądy wielu osób w Internecie są zero-jedynkowe: albo coś jest zdrowe, albo nas „zabija”, jest „dobre” albo „złe”, „szkodliwe” albo „nie”. Problem w tym, iż najzdrowsze związki w nadmiarze powodują chorobę, czasem nawet przyczyniają się do śmierci. Brak tych samych substancji może być równie szkodliwy. Słodziki a przedwczesny poród W badaniu z [...]
Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Uczucie zmęczenia jest nam dobrze znane. Zwykle wtedy sięgamy po kawę, energetyka, czekoladę… Owszem, produkty dodające energii to dobra deska ratunku, ale w dobie dbania o jakość, zdrowie i naturalność warto wiedzieć, jak naturalnie zwalczyć zmęczenie i przede wszystkim nie na chwilę, a na dłuższy okres czasu. Pełnoziarnisty chleb Na ogół [...]
Dbasz o wystarczającą ilość snu, odpowiednią aktywność fizyczną i spożywasz wystarczającą ilość kalorii, jednak mimo to nadal czujesz zmęczenie przez większość dnia? To powszechny problem, szczególnie wśród kobiet. Podsumowanie Oto niektóre powody, dla których możesz czuć się chronicznie zmęczony. Jeśli zmieniłeś dietę i nawyki związane ze snem i [...]
Od wielu lat regularnie stosuję magnez i potas. Uważam, że suplementacja tymi pierwiastkami jest niezbędna, nawet jeśli ktoś ma zrównoważoną dietę. Według niezależnych badań naukowych absorpcja magnezu w przewodzie pokarmowym jest względnie niska, więc suplementacja nie jest złym pomysłem. Różnica jest najbardziej widoczna w czasie intensywnego [...]
Sfery zdrowia i dobrego samopoczucia są istotne dla każdego z nas. Są także ważne dla producentów, którzy chcą zaspokoić potrzeby rynku. W związku z tym, co jakiś czas pojawia się jakaś innowacja, która mniej lub bardziej sprytnie podbija serca kupujących. Pojawia się pytanie — czy dobrze wyglądający produkt ma tak samo dobre właściwości, czy jest [...]