[...] i ich prekursorów w prewencji chorób układu krążenia W zapobieganiu chorobom układu krążenia mają swój udział, obok polifenoli, liczne inne substancje. Mogę być to chociażby witaminy lub ich prekursory. Stwierdzono, iż witaminy znajdujące się w owocach i warzywach zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników i nadtlenków. Wykazują również zdolność [...]
[...] maka, puszkowane jedzenie, pasteryzowane, homogenizowane, oczyszczone lub niskotluszczowe mleko, rafinowane lub utwardzane oleje roslinne, koncentraty bialkowe, sztuczne witaminy lub toksyczne dodatki i barwniki. Wszystkie tradycyjne kultury spozywaja jakis rodzaj bialka i tluszczu zwierzecego pochodzacego z ryb, owoców morza, ptactwa [...]
Nadmiar witaminy C może być szkodliwy Nadmiar witaminy C może zaostrzać procesy zapalne towarzyszące uszkodzeniu tkanek Witamina C jest znana ze swoich właściwości antyutleniających. Właśnie ze względu na te własności uważa się, że skutecznie zapobiega rozwojowi nowotworów. /uważa sie co nie jest udowodnione/ Przyjmowanie jej w dużych dawkach [...]
[...] kobiet z Tanzanii. Wszystkie były zakażone HIV. Badacze zaobserwowali, że - w porównaniu z grupy kontrolną - pacjentki, które przez blisko 5 lat zażywały codziennie witaminy B, C i E, były o 50 proc. mniej narażone na to, że infekcja przerodzi się u nich w pełnoobjawowy AIDS (czyli zespół nabytego niedoboru odporności) . Okazało się, że [...]
[...] otrzymywano zadowalające wyniki. W Chinach rozdzielono losowo różne kombinacje przeciwutleniaczy na pewnym obszarze, po czym stwierdzono pozytywne działanie β-karotenu, witaminy E i selenu. Wnioskowano to na postawie zmniejszonej ilości zgonów ze strony nowotworów, szczególnie żołądka i przełyku. Późniejsze badania we Finlandii i Stanach [...]
[...] do produkcji soków pitnych, win, alkoholu etylowego, koniaków, octu winnego, rodzynków, dżemów itp. Owoce zawierają do 25% glukozy, około 1% pektyn, kwasy organiczne, witaminy, sole mineralne, substancje antyoksydacyjne. Mają działanie zasadotwórcze, moczopędne i przeciwmiażdżycowe, zwiększając poziom korzystnego cholesterolu HDL oraz [...]
Wiadomości ogólne Witaminy są to związki egzogenne (muszą być dostarczone) i spełniające w organizmie role regulatorów (biokatalizatorów). Są to związki organiczne wytworzone przez żywe komórki roślinne. Bardzo niewielkie ilości witamin mogą być produkowane w organizmach niektórych zwierząt ... Najbardziej niedocenianym elementem współdecydującym [...]
Witamina C łagodzi wpływ dymu papierosowego na płód Zażywanie dużych dawek witaminy C przez palącą w okresie ciąży matkę może łagodzić negatywny wpływ nikotyny na układ oddechowy płodu - zaobserwowali naukowcy z USA. Wyniki badań, które publikuje pismo "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine*, mogą pomóc dzieciom tych [...]
[...] zawierająca najwyższej jakości koncentrat białka serwatki (30%) i węglowodany (mono i polisacharydy). Wzbogacona dodatkowo w kreatynę, taurynę, lecytynę, laktazę, witaminy i minerały. - KREATYNA zwiększa produkcję energii (ATP) stymuluje wzrost mięśni, potęguje siłę skurczu mięśni oraz zwiększa nawodnienie komórek mięśniowych. Posiada [...]
[...] dawno obalony mit. mozesz wcinać spokojnie w całosci. co do owoców- ja jestem na redukcji przeciwna- nie wnoszą w sumie nic pozytecznego. po pierwsze- cukry, a po drugie- witaminy w nich to kolejny mit. o wiele lepsze jest włączenie do diety stałej suplementacji kompleksem witamin. gdybyśmy chcieli uzyskać niezbędne dawki witamin i [...]
Hmmm jak narazie widac ze ludzie maja bardzo rozne zapotrzebowania... a witaminy bierzecie drozsze czy tansze? Ja stosuje witaminy caly rok. W tych czasach mamy tak przetworzona zywnosc ze musimy sie wspomagac... Ostatnio ogladalem dwa rozne programy brytyjskie na temat witamin. Kiedys wystarczylo zjesc jednego pomidora zeby zaspokoic dziennna [...]
Co to jest witamina D i jak ją stosować? Witamina D to jedna z wielu witamin, która jest niezbędna dla zdrowia człowieka. Istnieją dwie główne formy witaminy D: D2 (ergokalciferol) i D3 (cholekalcyferol). Witamina D pełni wiele ważnych funkcji w organizmie, w tym pomaga wchłaniać wapń i fosfor, co przyczynia się do zdrowia kości i zębów. Witamina [...]
[...] jest zdrowa? Producenci prześcigają się z ofertami przeróżnych suplementów, kompleksów witaminowych czy związków pomagających w każdej dolegliwości. Trzeba pamiętać też, że witaminy z suplementów wchłaniają się w mniejszym stopniu niż te pozyskane z żywności a dodatkowo dużo łatwiej je przedawkować. Może to być niebezpieczne dla zdrowia. Robiono [...]
[...] o B12 ... dlaczego wszyscy licza na jakis cud wlasnie po tej witaminie a nie po A, B, C, H, U, J czy jakiejkolwiek innej ... ja codziennie przyjmuje od 50-100mcg tej witaminy tylko dlatego, ze akurat preparat multiwitaminowy ktory stosuje zawiera ja w takich ilosciach. Na zadne cuda jednak nie licze !!! vince15 - jak juz musisz i masz [...]
[...] na nowoczesnej koncepcji działania od wewnątrz. W recepturze Alpholu dobrano odpowiednio proporcje dziewiczego, tłoczonego na zimno oleju z nasion lnu złocistego, selenu i witaminy E. Uzyskano rewelacyjną kompozycję dobroczynnych składników, która usprawnia krążenie i mikrokrążenie skóry, wzmacnia odporność, przyspiesza metabolizm tkanki [...]
[...] Kiedy celem diety jest zrzucenie wagi – warzywa będą wprost nieocenione jako niskokaloryczny, pożywny pokarm, natomiast podczas nabierania masy mikroelementy i witaminy zawarte w surowych warzywach wspomogą procesy metaboliczne, zwiększą wydzielanie soków trawiennych oraz wpłyną na poprawę regeneracji tkanek komórkowych po [...]
[...] mieszanek. Kąpiele drożdżowe Aby wspomóc działanie mieszanek ziołowych, warto brać kąpiele w roztworze drożdży spożywczych, które odżywiają skórę i zaopatrują w witaminy. Aby przyrządzić roztwór należy rozpuścić kg drożdży w wannie wody. Podczas kuracji taką kąpiel stosować 2 razy w tygodniu, potem – raz na dwa tygodnie. [...]
[...] nie do końca są usuwane w aspartamie), gdyż rozkłada się w organizmie na kwas mrówkowy i formaldehyd - silnie toksyczną neurotoksynę. Źródła aspartamu w żywności to: multiwitaminy, guma do żucia bez cukru, rozpuszczalne kakao, leki, drinki, słodziki, napoje z herbatą, polewy, jogurt, galaretki, napoje owocowe i mleczne, napoje dietetyczne, [...]
[...] pełnią specjalne enzymy odpowiedzialne za przebudowywanie białek pokarmowych na mięśniowe. Aby pracowało im się łatwo i przyjemnie potrzebują specjalnego zapłonu w postaci witaminy B6 i B12. Organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytwarzać, dlatego musimy zadbać by dostarczyć ją w codziennej diecie. Przy zwiększonym spożyciu białka [...]
[...] Kwas foliowy należy do witamin z grupy B. W organizmie człowieka reguluje ważne procesy przemiany materii oraz rozwój wielu narządów w okresie zarodkowym. Niedobory tej witaminy w okresie ciąży są przyczyną poważnych wad w rozwoju układu nerwowego u dzieci. Łatwo może do nich dojść, zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży, gdy kobiety rzadko [...]