[...] o nieporównywalnie lepszym wpływie na zdrowie. Zamiast cukru zawierają naturalne substancje słodzące (np. stewię), a oprócz tego mają w składzie dodatki prozdrowotne (np. witaminy). Występują w wygodnej formie proszku, który można dodać zarówno do wody źródlanej, jak i wysoko zmineralizowanej, a także do gazowanej, jak i niegazowanej. Jako że [...]
[...] organizmu na kilka kluczowych związków. Organizm do sprawnej walki z infekcjami potrzebuje wsparcia układu odpornościowego, a to pośrednio zapewnić mogą m.in.: cynk oraz witaminy C i D, a także liczne białka i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kiedy ból i gorączka są trudne do zniesienia, sięga się po farmakologiczne środki przeciwzapalne. [...]
[...] znajdować się może bakterii Bacteroidetes, spośród których wiele uznawanych jest za patogenne. Dzieci karmione piersią „posiadają” więcej bakterii, które wytwarzają witaminy, uczestniczą w metabolizmie tłuszczy, czy uczestniczą w wydalaniu toksyn. Są też mniej podatne na zaburzenia mikrobioty związane z biegunkami. 5. Bakterie jelitowe a [...]
[...] to prolaktyna, estrogeny i progesteron. Jeżeli więc podczas redukcji tkanki tłuszczowej nie będzie widać efektów, to warto przebadać się pod kątem hormonalnym. Przy okazji możemy sprawdzić poziom witaminy D3, cholesterol i poziom cukru. Jest to nam szczególnie potrzebne do wiedzy, czy nasz organizm nie potrzebuje pewnego uzupełnienia w diecie.
[...] fizycznej jest budowa i trwałość szkieletu. Wśród dietetycznych aspektów związanych ze zdrowymi kościami, stawami i chrząstkami najwięcej mówi się o roli podaży wapnia i witaminy D oraz białka. Osoby, które regularnie spożywają zbyt małe ilości tych związków w stosunku do zapotrzebowania często charakteryzują się m.in. niższym BMI oraz [...]
[...] węglowodanów np. ziarna zbóż i za pomocą zabiegów technologicznych pozbawia je naturalnie występujących „dodatków”. Do najważniejszych z nich zaliczymy błonnik, minerały, witaminy oraz fitoskładniki. Konsekwencje zdrowotne Oczywiście producenci zdają sobie sprawę z (negatywnej) wagi tego zabiegu, dlatego czasem sztucznie uzupełniają finalny [...]
[...] tabletek. Pozwala to na dostarczenie cennych substancji odżywczych do organizmu za pomocą relatywnie niewielkiej porcji. Spirulina zawiera w swoim składzie m.in. białka, witaminy A i E oraz witaminy z grupy B, czy żelazo. Wydaje się być dobrym wyborem m.in. dla wegetarian i wegan starających się ograniczyć negatywny wpływ deficytów [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
Gdy przyjrzymy się bliżej temu, co dzieje się na siłowniach, może okazać się, że treningi są… dość obrzydliwe. Ogrom potencjalnych infekcji czai się na każdej siłowni. Zarazki znajdują się wszędzie - od szafek, przez ławki, po bieżnie. Wizyta na siłowni może narazić cię na wszelkiego rodzaju zarazki, grzyby, bakterie i wirusy. Podsumowanie Jeśli [...]
Jeśli tylko powiesz w jakimś towarzystwie, że jesteś w ciąży, wówczas okaże się, że masz dookoła siebie samych "ekspertów". Każdy powie Ci, co masz jeść, czego nie jeść, co ubierać, jak spać, co suplementować, ile pracować, jak siedzieć, jak leżeć... Każdy będzie chciał dorzucić coś od siebie. Hm... a może ciąża to taki stan, który z miejsca [...]
[...] na większe zwierzęta, a w końcu na ludzi. Niemniej jednak żurawina jest bardzo zdrową rośliną, którą warto od czasu do czasu uwzględnić w swojej diecie. Zawiera ona mnóstwo witaminy A, E i C, a także witaminy z grupy B. Oprócz witamin żurawina zawiera też dużo minerałów, m.in.: potas, magnez, jod, żelazo i sód. Jest świetnym remedium na problemy [...]
[...] Leki podawano do tętnicy ramiennej i mierzono przepływ krwi w przedramieniu dla każdego leku przed i podczas jednoczesnego wlewu dotętniczego przeciwutleniająco działającej witaminy C (18 mg na minutę). Wyniki w grupie kontrolnej witamina C nie miała wpływu na przepływ krwi w przedramieniu w odpowiedzi na acetylocholinę i nitroprusydek sodu. u [...]
Kobiety przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, w tym także do włosów. Jest to dla nich bolesne, gdy zauważają, że ich włosy zaczynają się przerzedzać i wypadać. Co ciekawe, pomimo że w samych Stanach Zjednoczonych problem utraty włosów dotyczy 21 milionów kobiet, to wciąż jest on postrzegany jako problem mężczyzn. Wypadanie włosów to nie [...]
W XXI wieku wiele osób kieruje się zasadą więcej, znaczy lepiej. Niedawno konsultowałem przypadek zawodnika, który stosował tak nieprawdopodobnie dużo witaminy D, że uzyskał poziom toksyczny we krwi. Nieważne, że witamina D jest dobrze tolerowana, ludzie są w stanie przedawkować nawet wodę. Odnotowano śmierci rekrutów w USA oraz osób w podeszłym [...]
Rwa barkowa, znana również jako rwa ramienna, to schorzenie dotykające nerwów w okolicach barku. Jest to częsta dolegliwość, która może powodować ból i dyskomfort. Rwa barkowa charakteryzuje się nieco mniejszą popularnością niż rwa kulszowa, jednak jest równie dokuczliwa i utrudnia codzienne funkcjonowanie. W tym artykule omówimy przyczyny, objawy [...]
Zima to taka pora roku, która kojarzy się z wieloma wyjątkowymi aktywnościami. Sanki, narty, lepienie bałwana… Niestety, ale Polska zima jest od paru lat specyficzna. W wielu regionach temperatury są na plusie, a towarzyszą im liczne opady deszczu, wichury itp. A to niestety nie sprzyja zdrowiu wielu z nas i nie bez powodu mówi się, że jesień i [...]
Na co dzień nie wyobrażasz sobie dnia bez aktywności fizycznej - biegasz, pływasz, jeździsz na rowerze, chodzisz na siłownię. Dzięki temu, że jesteś aktywny, naprawdę dobrze się czujesz. Przychodzi lato i wyjeżdżasz na wakacje. Cieszysz się na nadchodzący wypoczynek, jednak po dwóch dniach leżenia „plackiem” na plaży zaczynasz tęsknić za swoimi [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
[...] reakcję zapalną? Dodaj do swojej diety więcej owoców i warzyw. Warzywa i owoce zawierają fitochemikalia, które pomagają zwalczać stany zapalne. Ponadto są bogate w witaminy antyoksydacyjne (A, C i E), które pomagają zwalczyć uszkodzenia komórek, które mogą wywołać stan zapalny. Nie zapomnij również małej garści orzechów. Wiele badań [...]
Niedoczynność tarczycy jest stanem, w którym tarczyca nie wytwarza wystarczającej ilości hormonów, które są niezbędne do utrzymania równowagi w organizmie i jego zdrowego funkcjonowania. U kobiet występuje większe ryzyko rozwoju niedoczynności tarczycy niż u mężczyzn, szczególnie u osób w wieku powyżej 60 lat. 8. Zredukuj stres Gruczoł tarczycy [...]