[...] (woda, ekstrakt z kokosa w proszku), cukier, płatki migdałowe 1,0%, krem kokosowy 0,8%, skrobia modyfikowana, błonnik cytrusowy, substancja zagęszczająca: pektyny, aromaty, wegańskie kultury bakterii jogurtowych Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 131 kcal Tłuszcz: 6,1 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,2 g) Węglowodany: 18,0 g [...]
[...] wątpliwości Wiele weganek pytanych jest, czy planują karmić piersią z racji tego, że nie do końca wiadomo, jak same traktują swoje własne mleko w kontekście diety wegańskiej. Warto jednak zaznaczyć, że karmienie piersią jest wyborem własnym, podczas gdy krowy i inne zwierzęta nie są pytane o zdanie czy chcą oddać swoje mleko na [...]
Szukając ciekawych past kanapkowych, często widuję wegańskie smalczyki. Wielu z Was pewnie się zastanawia, jak smakują i czy są podobne do tradycyjnego smalcu. Do testu został wybrany smalczyk wegański z jałowcem i śliwką. Sama nazwa wskazuje, że można by oczekiwać jakiegoś posmaku wędzonki, do tego ta śliwka… Brzmi ciekawie. Po otwarciu słoiczka [...]
Kolejne danie wegańskie od ALLNUTRITION, tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników [...]
[...] czegoś ciekawego, co by się nadało zarówno jako wkład do sałatki, jak i do dania głównego, natknęłam się na fileciki roślinne z Garden Gourmet. Bardzo mi się podoba, że wegańskie produkty zachęcają dziś swoim wyglądem i opakowaniem. Dawniej raczej nie można było na to liczyć, więc wegetarianie i weganie mogli się czuć nieco dyskryminowani. [...]
[...] niejedzenie produktów pochodzenia zwierzęcego zawsze sprawia, że jesteśmy zdrowsi i piękniejsi? „Wegańska twarz” Wśród dermatologów coraz częściej pojawia się hasło „twarzy wegańskiej”, która ma być określeniem na zwiotczałą i pozbawioną blasku skórę twarzy spowodowaną brakiem odpowiedniej proporcji i jakości składników odżywczych w diecie. [...]
[...] oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam orkiszowy. Zwykle kupując takiego [...]
[...] zatem dziwnego, że pojawiła się też wersja wegańska i to jeszcze z popularnym logo. Wiele osób kupi ten produkt prawdopodobnie dla zielonego znaczka, aniżeli chęci wypicia wegańskiej kawy, którą można sobie zrobić samemu i to dużo taniej. Kubeczek (220 ml) napoju migdałowo-kawowego Starbucks kosztuje bowiem około 10 zł. Trochę dużo jak na taką [...]
W dni, kiedy nie ma za bardzo czasu na gotowanie, świetnie się sprawdzają gotowe dania. Jednak takie gotowce zwykle nam się kojarzą z żywnością wysoko przetworzoną, której bliżej do produktu typu fast food, niż jakiegoś sensownego posiłku. Czy gotowe danie Spróbuj Wege, to warta uwagi pozycja? Moim zdaniem tak. Już samo opakowanie wygląda [...]
Konopie siewne wykorzystywane są od tysięcy lat do produkcji włókien oraz oleju z nasion. W ostatnim czasie nasiona tej rośliny wykorzystuje się także do produkcji izolatów i hydrolizatów białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w [...]
[...] od tradycyjnego, np. zamiast orzeszków pinii użyto orzechy nerkowca. Zwykle jednak skład jest dość prosty. Nieidealny skład Takiej prostoty spodziewałabym się także w wersji wegańskiej. Do wymiany zostałby co najwyżej parmezan. Spoglądając jednak na etykietę Pesto z tofu z serii GO VEGE można się trochę zdziwić, ponieważ zawiera sporo składników [...]
[...] plusem produktu. Jedyny minus to taki, że zawierają białko jaja w proszku, nie jest to zatem produkt wegański. Co ciekawe produkt był umieszczony na półce z napisem "wegańskie". W związku z tym polecam mieć ograniczone zaufanie do sklepów i zawsze czytać etykiety. Czy jest to produkt wegetariański? Teoretycznie tak, o ile dopuszczasz w [...]
Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]
Jeśli jesteś weganinem lub wegetarianinem i masz problemy z dostarczeniem odpowiedniej ilości białka to produkt Vegan Pea Protein jest dla Ciebie. Jest to odżywka białkowa oparta na roślinnych składnikach. Co więcej, jest to super opcja dla osób, które nie przepadają za białkiem sojowym, lub chcą po prostu spróbować czegoś nowego. Głównym [...]
Nadwaga i otyłość są coraz większym problemem w Stanach Zjednoczonych oraz w Europie. Ostatnie dane pokazują, że dwie trzecie dorosłych Amerykanów ma nadwagę lub otyłość. W wielu badaniach oceniano zmianę masy ciała pod wpływem stosowanej diety, ćwiczeń lub ich połączenia. Naukowcom o wiele ciężej było zidentyfikować skuteczne sposoby utrzymania [...]
[...] czy konsultacji ze specjalistą i wdrożenia odpowiedniej suplementacji można poważnie sobie zaszkodzić. Jako przykład flagowy można wymienić tutaj coraz popularniejsze diety wegańskie i ich wpływ na kości. Jak dieta wpływa na szkielet? Nawyki żywieniowe mają znaczenie dla budowy ciała ludzkiego na każdym etapie życia. Te substancje odżywcze, [...]
[...] osób rezygnuje świadomie ze spożywania mięsa oraz ryb. Popularne stają się diety wegetariańskie, które jednak łatwiej poprawnie skomponować i urozmaicać niż jadłospisy wegańskie, które opierają się tylko o składniki pochodzenia roślinnego. „Walka” o białko Osoby na takich dietach nie spożywają tradycyjnego nabiału, jajek, czy nawet miodu. [...]
[...] ułatwiających zbilansowanie codziennych jadłospisów, dzięki czemu dieta roślinna może zaspokoić zapotrzebowanie nawet sportowców o wysokich potrzebach. Zalety diety wegańskiej w sporcie Kluczową korzyścią wynikającą ze spożywania diety roślinnej jest jej wpływ na przemiany węglowodanów i stabilizację glikogenu mięśniowego. Dieta wegańska [...]
[...] łączenia ze sobą różnych produktów. Łączenie może uratować komplementarność białek w dietach wegańskich, jednak musi być prowadzone umiejętnie. Jak łączyć białka w diecie wegańskiej? Aminokwasami egzogennymi, których przeważnie brakuje w wegańskich źródłach białka, są m.in. lizyna, treonina, metionina oraz tryptofan. Niska zawartość nawet 1 z [...]
Chociaż napoje roślinne są świetną alternatywą dla mleka krowiego, to jednym z minusów jest brak podstawowego składnika odżywczego (znajdującego się w mleku krowim) — wapnia. Pomaga budować mocne kości i zęby oraz może zapobiegać osteoporozie w późniejszych latach. Odgrywa również rolę w krzepnięciu krwi, skurczu mięśni i funkcjonowaniu nerwów. [...]