[...] wykonywaną pracę, a przede wszystkim stan zdrowia. Na przykład dla osób z zaburzeniami pracy żołądka ważny jest sposób przygotowania potraw: surówki trzeba będzie zastępować warzywami gotowanymi. Jeśli jesteś zdrowy, wykonujesz lekką pracę i pragniesz się pozbyć trzech do pięciu kg nadwagi, możesz zastosować dietę 1200 kcal. Musisz być cierpliwy [...]
[...] B, beta-karoten) a także pektyny. Zastosowanie Przyprawę suszoną chilli stosuje się ją do potraw kuchni meksykańskiej, hiszpańskiej, węgierskiej, chińskiej, dań z fasolą i warzywami strączkowymi, potraw mięsnych (opartych na drobiu i wołowinie), ostrych zup, ostrych sosów, gulaszów. Doskonale smakuje dodany do dań z cebulą, kukurydzą i [...]
[...] węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają [...]
[...] węglowodanów, 25% protein, 15% tłuszczów. Wyżej wymienione składniki powinny być czerpane spośród 4 głównych grup żywieniowych: mięso i jaja, produkty ziarniste i orzechy, warzywa i owoce, produkty mleczne. Należy zwracać uwagę na to, aby proces przygotowania tych produktów do spożycia był jak najprostszy i najkrótszy. Węglowodany zapewniają [...]
[...] większą część twojej diety? Musisz pilnować, by siedemdziesiat procent spożywanych przez ciebie posiłków zawierało dużą ilość wody. Powinny to być zatem surowe owoce, warzywa i świeże soki. Niektórzy zalecają picie ośmiu do dwunastu szklanek wody dzienne, by "przepłukać organizm". Czy zdajesz sobie sprawę, jak szalony to pomysł? Po [...]
[...] Krebsa. Jakie w takim razie węglowodany będą najlepsze? Najlepszym źródłem węglowodanów dla optymalnych kulturystów są węglowodany pochodzące z skrobi (ziemniaki, mąka, warzywa). Pewną ilość cukrów prostych i dwucukrów w ilości 10-20g/dziennie można dostarczyć z owoców jagodowych (porzeczki, maliny, agrest, truskawki, dżemy niskosłodzone, [...]
[...] dopływ, jak i to, aby straty wapnia z naszego organizmu były minimalne. Przy czym, optymalna ilość wapnia jaką potrzebuje nasz organizm jest rzeczą nieznaną. Zielone warzywa (oprócz szpinaku) dostarczają wapnia, który jest w równym a nawet większym stopniu bio-przyswajalny niż wapń znajdujący się w mleku. Bogatymi źródłami wapnia są też [...]
[...] tylko śladowe, pestycydów, chyba że jesz tylko produkty hodowane w warunkach naturalnych - tak zwane organiczne lub ekologiczne. Przeciętny człowiek spożywa w ciągu roku warzywa i owoce, które zostały spryskane prawie 5 litrami pestycydów. Czy istnieje "dieta idealna"? Podczas gdy przez znaczną część historii człowieka [...]
[...] i przeciwalergiczne. Niedobór powoduje: próchnicę, zmiękczenie i zniekształcenie kości, osteoporozę zahamowanie wzrostu. Znajduje się w: jajach, mięsie, mleku, rybach, warzywach strączkowych P-(fosfor) - składnik kości i zębów, odgrywa ważną rolę w przemianie materii. Niedobór powoduje: zaburzenia wzrostu, brak apetytu Znajduje się w: [...]
[...] preparaty powinny zadbać o zwiększenie spożycia białka w diecie, witamin oraz glutaminy. Na przyspieszenie wątrobowego i jelitowego metabolizmu leków duży wpływ mają również warzywa kapustne oraz flawonoidy zawarte w owocach. W okresie przyjmowania leków, szczególnie antybiotyków może dochodzić do niekorzystnych zmian w składzie mikroflory [...]
[...] jest osiągnąć poprzez redukcję spożycia tłuszczów, jako że każdy gram naładowanych energią tłuszczów daje 9 kcal. Należy więc spożywać kurczaki, ryby, chude mięso, owoce, warzywa i niektóre zboża. Spróbujcie takiej diety i obserwujcie reakcję własnego organizmu. Pomimo największych starań organizmy niektórych kulturystów reagują zbyt słabo na [...]
[...] Choroby oczu Główną przyczyną wielu chorób oczu może być niedobór witaminy A. Beta-karoten, który organizm przetwarza na witaminę A, znajduje się w żółtych i pomarańczowych warzywach (morele, mango, marchew, dynie) oraz w ciemnozielonych warzywach liściastych (szpinak, kapusta włoska). Pierwszym objawem niedoboru witaminy A jest tak zwana kurza [...]
[...] jest osiągnąć poprzez redukcję spożycia tłuszczów, jako że każdy gram naładowanych energią tłuszczów daje 9 kcal. Należy więc spożywać kurczaki, ryby, chude mięso, owoce, warzywa i niektóre zboża. Spróbujcie takiej diety i obserwujcie reakcję własnego organizmu. Pomimo największych starań organizmy niektórych kulturystów reagują zbyt słabo na [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]
taki sobie art,można przeczytać -może komuś się przyda Termogeniki to substancje, które zwiększają spalanie tłuszczu w naszym ciele. Ich nazwa pochodzi od termogenezy, czyli procesu spalania tłuszczu. Ogromne zainteresowanie termogenikami wywołała teoria, iż mogą się one przyczyniać do utraty wagi. W ostatnich latach, przeprowadzono wiele [...]
[...] jabłek. Posiłek ten zawiera do 900 kcal, do 44 g białek, do 25 g tłuszczów (głównie roślinnych), do 135 g węglowodanów. 5. posiłek Tuńczyk z puszki, z wody, z duszonymi warzywami. Na tefl onowej patelni pod przykryciem dusić kolejno, dodając następujące składniki: łyżkę oleju słonecznikowego, 200 g bakłażana, 200 g cukinii, 50 g czerwonej [...]
[...] i jabłek. Posiłek ten zawiera do 900 kcal, do 44 g białek, do 25 g tłuszczów (głównie roślinnych), do 135 g węglowodanów. 5. posiłek Tuńczyk z puszki, z wody, z duszonymi warzywami. Na teflonowej patelni pod przykryciem dusić kolejno, dodając następujące składniki: łyżkę oleju słonecznikowego, 200 g bakłażana, 200 g cukinii, 50 g czerwonej [...]
[...] z marchwi i jabłek. Posiłek ten zawiera do 900kcal, do 44g białek, do 25g tłuszczy (gł. roślinnych), do 135g węglowodanów. 5. Posiłek Tuńczyk z puszki z wody, z duszonymi warzywami. Na teflonowej patelni pod przykryciem dusić kolejno dodając następujące składniki : łyżkę oleju słonecznikowego, 200g bakłażana, 200g cukinii, 50g czerwonej [...]