Niestety człowiek ma ściśle określone okno sprawności. W boksie tajskim szczyt formy przypada, gdy zawodnik ma 18-22 lata. Z reguły, później wyczynowy kickbokser odnosi tyle urazów, że musi zakończyć karierę (brak ochraniaczy – poza ochraniaczem krocza i rękawicami, pełny kontakt, użycie łokci i kolan). W dyscyplinach bazujących na sile, [...]
Dążenie do idealnej formy czasem kończy się kontuzją, a to akurat najmniejszy problem (gdyż kulturystyka ogólnie nie jest zbyt kontuzjogenna, o ile nie przesadza się z niearomatyzującymi SAA). O wiele bardziej istotne mogą być zaburzenia hormonalne i psychiczne występujące w trakcie nadmiernej redukcji masy ciała. Wynikają one ze złożonych [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
Budowanie sylwetki wymaga ciągłego poszerzania wiedzy na temat treningu, jak i tego, jak można ulepszyć jego zastosowanie. Oznacza to, że znajomość naszego ciała, jego budowy oraz anatomicznych funkcji daje nam pewną przewagę, którą wykorzystać można podczas treningu. Co więcej, obuwie do podnoszenia ciężarów stabilniej trzyma staw skokowy na [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Diety wegetariańskie i wegańskie z pewnością mają swoje pozytywne strony. Jedzenie mięsa powiązano z wieloma rodzajami chorób. Ale ... liczy się nie tylko fakt jedzenia mięsa, ale jego rodzaj, to jak dane zwierzę było „wspomagane” (np. środki hormonalne stosowane w USA) oraz w jaki sposób mięso poddano obróbce (np. wyjątkowo niekorzystne jest [...]
W stanie zdrowia średni poziom cukru we krwi na czczo wynosi ok. 100mg% (mg/100ml). Przeliczając tę wartość na całkowitą objętość krwi i płynów pozakomórkowych wynoszącą średnio ok. 10-15 litrów, łączna ilość cukru krążącego po krwi wynosi ok. 10-15 gramów Widzimy więc, że po spożyciu posiłku zawierającego np. 100g węglowodanów organizm musi sobie [...]
Zanim zaczniecie czytać - i jeśli do tej pory nie przeczytaliście tego - warto się zapoznać z tematem fataq'a: Kreatyna a staż - czyli dlaczego należy poczekać: http://www.sfd.pl/Kreatyna_a_staż__czyli_dlaczego_nalezy_poczekać.-t392944.html Wracając do tematu -> KREATYNA dla ‘laików’ .......albo może Kreatyna od A do Z-et! Temat będzie podzielony [...]
Przy odpowiednim nasłonecznieniu ilość, która jest wytwarzana w skórze jest na tyle wystarczająca, że nie trzeba czerpać jej dodatkowo ze źródeł pokarmowych (nie jest więc do końca witaminą). Ocenia się, że ok. 80-100% dobowego zapotrzebowania na witaminę D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest przez źródła [...]
[...] badano zaleznosc miedzy poziomem cynku a poziomem testosteronu byly dwie grupy: -jedna grupa majaca wysoki poziom cynku - zmieniono im diete na taka z mala zawartoscia cynku -druga grupa odwrotnie - mieli deficyt cynku - zmieniono im dieta z duza zawartoscia cynku (wiecej niz poprzednio spozywali) wyniki: -u grupy pierwszej [...]
Poniżej przedstawiam własne tłumaczenie artykułu, który pojawił się w serwisie t-nation.com, autorstwa Alwyn’a Cosgrove’a. http://www.t-nation.com/readArticle.do?id=1526539 Wszelkie moje komentarze i ingerencje w tekst oryginalny są zaznaczone między ukośnikami i/lub zaznaczone kursywą. Tłumaczenie nie jest literalne, jednak starałem się nie [...]
Kiedy podnosisz ciężary, powodujesz mikrouszkodzenia włókien mięśniowych. To pobudza proces nazywany syntezą białek mięśniowych, który używa aminokwasów do naprawy i wzmocnienia włókien. Dzięki temu robią się one bardziej odporne na przyszłe uszkodzenia. Mięsień, który kurczy się przeciwko dużemu oporowi, adoptuje się do niego, stając się większym [...]
"Racjonalne żywienie jest jednym z głównych elementów stylu życia mającego decydujący wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka i utrzymanie dobrego stanu zdrowia. Ilość i rodzaj dostarczanej energii musi być dostosowana do rodzaju uprawianej dyscypliny sportowej, stanu wytrenowania zawodnika, fazy cyklu treningowego, czasu trwania wysiłku [...]
Postanowiłem napisać art na temat leczenia ginekomastii opierający się w większości na źródłach podanych na końcu artykułu. Skupię się głównie na ginekomastii „samoistnej" - idiopatycznej.Chciałbym również przede wszystkim zwrócić uwagę na tamoxifen, którego 80% skuteczność potwierdza szereg przeprowadzonych badań. Poniższy tekst radzę przeczytać [...]
Wszystko co musisz wiedzieć o kofeinie Zapewne większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez porannej filiżanki kawy – nie będę ukrywać, że ja również należę do tego grona osób. Kochamy kawę nie tylko za jej smak i aromat, ale również – a może nawet przede wszystkim za to, że szybko pomaga nam odnaleźć w sobie pokłady energii niezbędne do sprawnego [...]
EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption) - powysiłkowe zapotrzebowanie na tlen. Jest definiowany jako "powrót poziomu metabolizmu do wartości przedwysiłkowej" (usuwanie szkodliwych metabolitów, superkompensacja, odbudowa komórek uszkodzonych, odbudowa hormonów, przywrócenie temperatury spoczynkowej, odbudowa glikogenu mięśniowego). EPOC jest [...]
Chodzac dzisiaj po wykopie trafilem na ciekawy artykul (http://www.wykop.pl/ramka/181223/pij-piwo-bedziesz-wielki), calosc znajduje sie pod adresem http://www.jkudla.com/zdrowie/zdrowie.html mysle, ze warto cos takiego tutaj umiescic, poniewaz nie trafilem dotychczas na sfd, na tyle info na temat piwa w jednym miejscu :) Calosc dosyc dluga, ale [...]
[...] Po osiągnięciu wartości maksymalnej stężenie kwasu mlekowego we krwi zaczyna spadać. By po 30 minutach po skonczonym odpoczynku spaść o 50%, a po 60-120 minutach do wartosci sprzed treningu. Ale - kwas mlekowy ZAWSZE jest produkowany podczas wysiłku. Jego ilość zależy od intensywności. Wiec to co nasz boli na dwa,3 5 dni po ciezkich [...]