SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

w czym się znajduje magnez

  • [...] informacje ujęte w tym poradniku przydadzą Ci niezależnie od Twojego doświadczenia i stopnia zaawanasowania. Dzięki nim zwiększy się Twoja wiedza m.in. na temat tego, czym jest białko, suplement białkowy który wybrać, jak działa serwatka białkowa, czy warto sięgać po suplementy białkowe, jak zadbać o wysoki poziom protein w diecie, skąd je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70328 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Aktualizacja 02 stycznia 2024 Redukcja tkanki tłuszczowej to moment, w którym dochodzi do testu naszej silnej woli trzymania diety, jak i wytrzymałości pod kątem uczęszczania na treningi, pomimo braku sił czy też chęci. Treningi wysokiej intensywności, restrykcje kaloryczne, wszelkie pokusy czyhające na nas dookoła sprawiają, że czasem trudno [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 380126 Data: 2017-10-10 12:13:45
  • Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 370271 Data: 2017-10-10 14:05:25
  • [...] pewnością są walory smakowe, łatwość przygotowania oraz możliwość zabrania ze sobą w każde miejsce. Kiedy z niej korzystać? w dni, kiedy nie masz ochoty na mięso i nie wiesz czym uzupełnić białko kiedy masz ochotę na posiłek, który nie ma zbyt dużo białka np. owsianka – dodając miarkę odżywki otrzymujesz posiłek z zawartością białka w swoim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26291 Data: 2019-01-06 14:28:47
  • Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1460 Data: 2023-08-04 11:56:31
  • Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dla zdecydowanej większości osób są głównym źródłem energii w diecie. To właśnie ich źródła stanowią sporą część posiłku, a my spożywając je, dostarczyć możemy nie tylko energii, ale również wiele cennych nutraceutyków. Analizując rozpiski diet różnych osób, spotkać można się dość często z obecnością w posiłkach ryżu, płatków owsianych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 26689 Data: 2017-09-08 09:54:49
  • [...] stwierdzono, iż u wegetarian i wegan kreatyna może przynieść większe efekty, w porównaniu do mięsożerców, bo mają niskie stężenie kreatyny we włóknach mięśniowych. Na czym polega działanie kreatyny? Dostarczenie kilku gramów suplementu dziennie (np. w postaci proszku, kapsułek) zwiększa zasoby kreatyny we krwi i w mięśniach. Suplementacja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2111 Data: 2022-04-07 14:26:42
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostarczamy około 200 kcal, w tym prawie 11 g białka, 3,5 g tłuszczów oraz 25 g węglowodanów. Strączki świetnie dają sobie radę jako substytut mięsa w posiłku. Przy czym, w przeciwieństwie do mięsa, nie zawierają tłuszczy nasyconych, dostarczają za to sporo błonnika. Porcję warzyw strączkowych jadaj dwa razy w tygodniu. Możesz dodawać je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10684 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • [...] fazą ładowania, wykorzystuje się tutaj znacznie większą ilość od 20 do 25 g dziennie kreatyny, gdzie dawki dzieli się na 4-5 porcji w ciągu dnia. Czas ładowania to 5 dni, po czym wykorzystuje się fazę podtrzymania przez kolejne dni cyklu, a dawka kreatyny wynosi wtedy 5 g. Okres suplementacji obejmuje 4-6 tygodni. Sposób suplementacji tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1648 Data: 2018-09-11 08:22:30
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Niewiele jest osób, które bardzo lubią warzywa, a ilości ich w diecie mają na optymalnym poziomie. Z reguły znacznie ich brakuje lub spora część osób ogranicza się do kilku wybranych. Bez wątpienia urozmaicanie i spożywanie różnego rodzaju warzyw przyniesie nam wiele korzyści i pozwoli uniknąć możliwych problemów. Co jednak wybrać jako jedno z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3841 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Ziemniaki czy bataty? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] uważanych za dużo lepsze jakościowo bataty? W artykule tym postaram się porównać te dwa źródła węglowodanów pod względem składu, ceny, dostępności i smaku. Bataty – czym dokładnie są? Wilec ziemniaczany jest gatunkiem byliny, należącym do rodziny powojowatych. Podobnie jak ziemniak, pochodzi z rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15945 Data: 2017-09-13 10:41:25
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wśród powszechnych poglądów słyszymy często, że wołowina, a szczególnie jej chude elementy (zrazowa, rostbef, rozbratel, antrykot, polędwica), to najlepsze źródło białka, które powinno znaleźć się w każdej diecie osoby chcącej kształtować swoją sylwetkę. Z drugiej strony zaobserwować można, że w zdecydowanej większości diet dominuje drób, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7267 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4468 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Dieta bezglutenowa - czy na pewno jej potrzebujesz?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Istnieją produkty, którym przypisuje się nadzwyczajne zdrowotne właściwości, ale są i takie, które obarczone zostały odpowiedzialnością za całe zło tego świata. Niegodziwa rola przypisana została szczególnemu białku, które znajduje się w wielu zbożach, głównie w pszenicy. Mowa o glutenie. Podsumowanie Jeśli podejrzewasz, że gluten może być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1467 Data: 2018-12-07 08:30:12
  • Ile kalorii ma fasola? Która fasola jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni.  Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 882 Data: 2023-05-01 18:35:43
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7725 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • [...] się. Na podstawie badań eksperymentalnych i epidemiologicznych można wywnioskować, że zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenia magnezu mają szkodliwy wpływ na kości. O czym trzeba pamiętać? Innym aspektem, który należy wziąć pod uwagę, jest zakwaszający wpływ diet zachodnich (steki i polędwice wołowe, kurczak, sery (parmezan, brie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 963 Data: 2023-07-18 03:05:02
  • Mozzarella - dlaczego warto jeść ten ser?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwestia nabiału w dietetyce jest bardzo sporna. Z jednej strony, od lat mówi się nam o jego pozytywnym wpływie oraz konieczności włączenia go do diety. Z drugiej jednak strony, istnieją przeciwnicy tej teorii, którzy mają swoje argumenty. Wskazują na negatywny wpływ nabiału na nasze zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Nie każdy nabiał jest jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 27648 Data: 2017-12-28 13:08:58
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4584 Data: 2017-09-02 11:30:16