[...] odgrywa kluczową rolę w przebiegu procesów metabolicznych i wykorzystaniu białek i tłuszczów, tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przy syntezie niektórych hormonów, wspiera tworzenie się przeciwciał, działa w układzie nerwowym, wspomaga system immunologiczny zmiany na skórze, nadmierne wydzielanie łoju, niedokrwistość, ciężkie zaburzenia [...]
[...] przemian białkowych. To właśnie one odpowiadają za proces zamiany aminokwasów na ketokwasy i amoniak, umożliwiają ich wejście w cykl Krebsa, a także usprawniają proces tworzenie mocznika z amoniaku. Ponadto komórki wątrobowe biorą udział w syntezie prawie 85% białek osocza, wzajemnych przemianach aminokwasów oraz syntezie tauryny i [...]
[...] czy androgeny? Jednym z zasadniczych błędów popełnianych przez ogół koksiarzy jest aplikowanie nadmiernych dawek sterydów, przyjmowanie nieodpowiednich preparatów oraz tworzenie nonsensownych i niebezpiecznych mieszanek. Generalnie każdy lek sterydowy przyjmowany w celu wzrostu masy mięśniowej posiada zarówno właściwości androgenne jak i [...]
[...] czy androgeny? Jednym z zasadniczych błędów popełnianych przez ogół koksiarzy jest aplikowanie nadmiernych dawek sterydów, przyjmowanie nieodpowiednich preparatów oraz tworzenie nonsensownych i niebezpiecznych mieszanek. Generalnie każdy lek sterydowy przyjmowany w celu wzrostu masy mięśniowej posiada zarówno właściwości androgenne jak i [...]
[...] i układu krążenia. Przyjmując różnego typu suplementy należy mieć na uwadze, że witaminy oraz jony niektórych metali mogą osłabiać działanie wielu antybiotyków poprzez tworzenie z nimi nierozpuszczalnych kompleksów. Tutaj na uwagę zasługują szczególnie reakcje z Tetracykliną i jej pochodnymi. Transport leku w krwiobiegu Pożywienie [...]
[...] śródbłonka tętnicy. Wskutek czego dochodzi do rozwinięcia procesu zapalnego, zwiększenia przepuszczalności komórek, oksydacji lipoprotein, aktywacji płytek krwi oraz tworzenie skrzepów . Aktywowane miocyty różnicują się i migrują do błony wewnętrznej naczynia krwionośnego . Dochodzi do odkładania się lipoprotein pod śródbłonkiem w [...]
[...] efektywności insuliny. Ponieważ w tym przypadku nie zwiększa się jej wydzielanie, nie ma niebezpieczeństwa nadmiernego tworzenia się tkanki tłuszczowej. Przeciwnie: tworzenie się tkanki tłuszczowej jest ograniczone, ponieważ insulina działa efektywniej i wystarczają jej mniejsze ilości. Większą efektywność insuliny można osiągnąć dzięki [...]
[...] efektywności insuliny. Ponieważ w tym przypadku nie zwiększa się jej wydzielanie, nie ma niebezpieczeństwa nadmiernego tworzenia się tkanki tłuszczowej. Przeciwnie: tworzenie się tkanki tłuszczowej jest ograniczone, ponieważ insulina działa efektywniej i wystarczają jej mniejsze ilości. Większą efektywność insuliny można osiągnąć dzięki [...]
[...] formą jest L-karnityna wykorzystywana przez organizm w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów (głównych miejsc przemian energetycznych). L-karnityna ogranicza tworzenie i magazynowanie tłuszczu w organizmie, reguluje utlenianie kwasów tłuszczowych. Zjawiska te wykorzystywane są w programach redukcji wagi ciała bez jednoczesnego [...]
[...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]
[...] immunologiczne i wytwarzanie przeciwciał. Pobudza wydzielanie żołądkowe , działa przeciwnowotworowo hamując namnażanie komórek (to spowalnia równiez gojenie się ran i tworzenie się roztępów) . Powoduje inicjacje wytwarzania erytrocytów , działa przeciwzakrzepowo podwyższa ciśnienie krwi. W ponad 90% wiąże się z białkami osocza Kortyzol a [...]
[...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]
[...] więc zasadne uznanie flawonoidów za istotne czynniki w prewencji chorób układu krążenia. Roślinne składniki diety zmniejszają procesy prooksydacyjne w organizmie i blokują tworzenie rodników tlenowych i nadtlenków lipidowych. Witaminy, flawonoidy utrzymują antyoksydacyjną homeostazę organizmu. Ma to szczególne znaczenie w zapobieganiu [...]
[...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]
[...] ilości płynów jest niezwykle ważne podczas treningów o dużej intensywności oraz trwających dłużej niż 45 min. Przyjmowanie przed zawodami napojów nie gazowanych powoduje tworzenie się w organizmie sportowca pewnej rezerwy wody dla zrekompensowania strat potu, który zostanie wydalony podczas wysiłku. Niedobór płynów ustrojowych należy wyrównać [...]
CKD Post ten jest poświecony diecie ckd (Cyclical ketogenic diet), która już od pewnego czasu staje się jedna z najbardziej popularnych diet redukcyjnych. Pierwszy raz spotkałem się z tym rodzajem diety na początku 96 roku ,występująca pod nazwa dieta anaboliczna ,której autorem był dr.n.med. Mauro Di Pasquale. Dieta ta była opisana w marcowym [...]
[...] to witamin B1 i B2 suchy groch zawiera ok. 20 razy więcej niż młody, ma również wiele fosforu potasu , siarki .Duża ilość siarki jest jednak wadą tej rośliny, gdyż powoduje tworzenie się w żołądku gazów wywołujących wzdęcia. Duża zawartość witaminy B1 i B2 może być niszczona przez nierozsądne gospodynie, gdyż chcą, by groch szybciej zmiękł i [...]
[...] odchudzającej. Można powiedzieć że nie tyle ich obecność pomaga co brak może przeszkadzać w odchudzaniu, choć warto wspomnieć, że jedne z NNKT tzw. kwasy omega-3 utrudniają tworzenie tkanki tłuszczowej i powodują jej rozpad. NNKT obniżają także poziom złego cholesterolu. Obok soi i ryb morskich bardzo dobrym źródłem NNKT jest olej słonecznikowy. [...]
[...] kości. Tworzenie kamieni nerkowych. Sprawa wygląda tak samo jak z dysfunkcją nerek, nie ma badań naukowych które potwierdzają, że duża zawartość białka w diecie powoduje tworzenie się kamieni nerkowych. Stwierdzenie to może sprawdzić się przy osobach które już wcześniej posiadały kamienie, powiedziałem może, ponieważ nie istnieje, żaden [...]
[...] odchudzanie. U osób systematycznie je spożywających, zauważa się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega 3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej, a także aktywnie mobilizują jej rozpad. Okres redukcji to czas rozdrażnienia ciągłym używaniem środków pobudzających, niską podażą kalorii i [...]