SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

tworzenie diety

  • [...] odgrywa kluczową rolę w przebiegu procesów metabolicznych i wykorzystaniu białek i tłuszczów, tworzeniu czerwonych ciałek krwi i przy syntezie niektórych hormonów, wspiera tworzenie się przeciwciał, działa w układzie nerwowym, wspomaga system immunologiczny zmiany na skórze, nadmierne wydzielanie łoju, niedokrwistość, ciężkie zaburzenia [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 14698 Data: 2009-02-14 19:16:36 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] przemian białkowych. To właśnie one odpowiadają za proces zamiany aminokwasów na ketokwasy i amoniak, umożliwiają ich wejście w cykl Krebsa, a także usprawniają proces tworzenie mocznika z amoniaku. Ponadto komórki wątrobowe biorą udział w syntezie prawie 85% białek osocza, wzajemnych przemianach aminokwasów oraz syntezie tauryny i [...]

    Odpowiedzi: 58 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-05-17 15:12:25 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Do poczytania cz.I

    Temat
    Doping

    [...] czy androgeny? Jednym z zasadniczych błędów popełnianych przez ogół koksiarzy jest aplikowanie nadmiernych dawek sterydów, przyjmowanie nieodpowiednich preparatów oraz tworzenie nonsensownych i niebezpiecznych mieszanek. Generalnie każdy lek sterydowy przyjmowany w celu wzrostu masy mięśniowej posiada zarówno właściwości androgenne jak i [...]

    Odpowiedzi: 27 Ilość wyświetleń: 5304 Data: 2004-06-28 22:42:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] czy androgeny? Jednym z zasadniczych błędów popełnianych przez ogół koksiarzy jest aplikowanie nadmiernych dawek sterydów, przyjmowanie nieodpowiednich preparatów oraz tworzenie nonsensownych i niebezpiecznych mieszanek. Generalnie każdy lek sterydowy przyjmowany w celu wzrostu masy mięśniowej posiada zarówno właściwości androgenne jak i [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 2362 Data: 2009-03-12 22:29:07 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i układu krążenia. Przyjmując różnego typu suplementy należy mieć na uwadze, że witaminy oraz jony niektórych metali mogą osłabiać działanie wielu antybiotyków poprzez tworzenie z nimi nierozpuszczalnych kompleksów. Tutaj na uwagę zasługują szczególnie reakcje z Tetracykliną i jej pochodnymi. Transport leku w krwiobiegu Pożywienie [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 3708 Data: 2005-05-17 16:25:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] śródbłonka tętnicy. Wskutek czego dochodzi do rozwinięcia procesu zapalnego, zwiększenia przepuszczalności komórek, oksydacji lipoprotein, aktywacji płytek krwi oraz tworzenie skrzepów . Aktywowane miocyty różnicują się i migrują do błony wewnętrznej naczynia krwionośnego . Dochodzi do odkładania się lipoprotein pod śródbłonkiem w [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 3638 Data: 2013-04-24 12:40:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • kreatyna [info]

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] efektywności insuliny. Ponieważ w tym przypadku nie zwiększa się jej wydzielanie, nie ma niebezpieczeństwa nadmiernego tworzenia się tkanki tłuszczowej. Przeciwnie: tworzenie się tkanki tłuszczowej jest ograniczone, ponieważ insulina działa efektywniej i wystarczają jej mniejsze ilości. Większą efektywność insuliny można osiągnąć dzięki [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 4628 Data: 2005-06-29 23:08:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WSZYSTKO O KREATYNIE

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] efektywności insuliny. Ponieważ w tym przypadku nie zwiększa się jej wydzielanie, nie ma niebezpieczeństwa nadmiernego tworzenia się tkanki tłuszczowej. Przeciwnie: tworzenie się tkanki tłuszczowej jest ograniczone, ponieważ insulina działa efektywniej i wystarczają jej mniejsze ilości. Większą efektywność insuliny można osiągnąć dzięki [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 7198 Data: 2004-05-22 19:58:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] formą jest L-karnityna wykorzystywana przez organizm w transporcie kwasów tłuszczowych do mitochondriów (głównych miejsc przemian energetycznych). L-karnityna ogranicza tworzenie i magazynowanie tłuszczu w organizmie, reguluje utlenianie kwasów tłuszczowych. Zjawiska te wykorzystywane są w programach redukcji wagi ciała bez jednoczesnego [...]

    Odpowiedzi: 703 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-05-11 21:56:15 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 6032 Data: 2009-10-02 15:59:14 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Kortyzol (art)

    Temat
    Doping

    [...] immunologiczne i wytwarzanie przeciwciał. Pobudza wydzielanie żołądkowe , działa przeciwnowotworowo hamując namnażanie komórek (to spowalnia równiez gojenie się ran i tworzenie się roztępów) . Powoduje inicjacje wytwarzania erytrocytów , działa przeciwzakrzepowo podwyższa ciśnienie krwi. W ponad 90% wiąże się z białkami osocza Kortyzol a [...]

    Odpowiedzi: 41 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-01-01 03:03:42 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • [...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]

    Odpowiedzi: 163 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-02-01 23:02:03 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Pelna ochrona przeciw wolnym rodnikom

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] więc zasadne uznanie flawonoidów za istotne czynniki w prewencji chorób układu krążenia. Roślinne składniki diety zmniejszają procesy prooksydacyjne w organizmie i blokują tworzenie rodników tlenowych i nadtlenków lipidowych. Witaminy, flawonoidy utrzymują antyoksydacyjną homeostazę organizmu. Ma to szczególne znaczenie w zapobieganiu [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 6467 Data: 2006-03-11 01:33:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] białek serwatkowych są produkowane głównie na potrzeby przemysłu spożywczego, do produkcji hydrolizatów enzymatycznych, funkcyjnych, teksturotwórczych dodatków do żywności ( tworzenie pian i emulsji), jak tez do wzbogacania tradycyjnych i modyfikowanych wyrobów mleczarskich. ( Jogurty, twarogi, pasty kremowe, zabielacze do kawy itp.), oraz jako [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 13827 Data: 2007-01-31 14:58:50 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Żywienie osób aktywnych fizycznie

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] ilości płynów jest niezwykle ważne podczas treningów o dużej intensywności oraz trwających dłużej niż 45 min. Przyjmowanie przed zawodami napojów nie gazowanych powoduje tworzenie się w organizmie sportowca pewnej rezerwy wody dla zrekompensowania strat potu, który zostanie wydalony podczas wysiłku. Niedobór płynów ustrojowych należy wyrównać [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 13586 Data: 2003-02-26 11:12:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CKD - fakty nie mity by qaz

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    CKD Post ten jest poświecony diecie ckd (Cyclical ketogenic diet), która już od pewnego czasu staje się jedna z najbardziej popularnych diet redukcyjnych. Pierwszy raz spotkałem się z tym rodzajem diety na początku 96 roku ,występująca pod nazwa dieta anaboliczna ,której autorem był dr.n.med. Mauro Di Pasquale. Dieta ta była opisana w marcowym [...]

    Odpowiedzi: 4026 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2004-09-04 14:30:05 Szacuny postu: 4,33 (cały temat: 0)
  • Owoce i warzywa

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] to witamin B1 i B2 suchy groch zawiera ok. 20 razy więcej niż młody, ma również wiele fosforu potasu , siarki .Duża ilość siarki jest jednak wadą tej rośliny, gdyż powoduje tworzenie się w żołądku gazów wywołujących wzdęcia. Duża zawartość witaminy B1 i B2 może być niszczona przez nierozsądne gospodynie, gdyż chcą, by groch szybciej zmiękł i [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-08-04 23:00:05 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Artykułpodstawy diety redukcyjnej i nie tylko...

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] odchudzającej. Można powiedzieć że nie tyle ich obecność pomaga co brak może przeszkadzać w odchudzaniu, choć warto wspomnieć, że jedne z NNKT tzw. kwasy omega-3 utrudniają tworzenie tkanki tłuszczowej i powodują jej rozpad. NNKT obniżają także poziom złego cholesterolu. Obok soi i ryb morskich bardzo dobrym źródłem NNKT jest olej słonecznikowy. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 5513 Data: 2008-07-31 11:20:32 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mity w odżywianiu.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kości. Tworzenie kamieni nerkowych. Sprawa wygląda tak samo jak z dysfunkcją nerek, nie ma badań naukowych które potwierdzają, że duża zawartość białka w diecie powoduje tworzenie się kamieni nerkowych. Stwierdzenie to może sprawdzić się przy osobach które już wcześniej posiadały kamienie, powiedziałem może, ponieważ nie istnieje, żaden [...]

    Odpowiedzi: 22 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-07-25 20:36:04 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] odchudzanie. U osób systematycznie je spożywających, zauważa się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega 3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej, a także aktywnie mobilizują jej rozpad. Okres redukcji to czas rozdrażnienia ciągłym używaniem środków pobudzających, niską podażą kalorii i [...]

    Odpowiedzi: 38 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-08-04 13:54:55 Szacuny postu: 4,42 (cały temat: 0)