Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Niezależnie od tego, czy pracujesz nad formą na zawody sylwetkowe, czy po prostu chcesz się pochwalić ładnym ciałem na plaży, z pewnością spalenie tkanki tłuszczowej przyspieszy osiągnięcie efektów. Oto 10 czynników, dzięki którym spalanie pójdzie sprawniej. Odpowiednie zarządzanie stresem Stres to bardzo silny czynnik, który nam utrudnia wiele [...]
Przekąski odgrywają istotną rolę w naszej diecie. Przemyślany dobór przekąsek może pomóc w dostarczeniu ważnych składników odżywczych, zaspokoić głód oraz zapewnić energię i koncentrację na część dnia. Niestety wiele popularnych przekąsek jest bogatych w tłuszcze trans, cukry proste i sztuczne dodatki, które mogą wpływać negatywnie na nasze [...]
[...] g kukurydza konserwowa 30 g pomidory krojone w puszce 250 g oliwa z oliwek 5 g ser parmezan 20 g Deser: koktajl jogurtowy z truskawkami i orzechami jogurt naturalny 250 g truskawki 200 g orzechy włoskie 15 g orzechy nerkowca 15 g Kolacja: Burrito tortilla pełnoziarnista 70 g mięso mielone z kurczaka 130 g olej rzepakowy 5 g koncentrat [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] zachęcająco. Otwierając słoiczek, spodziewałam się, że ujrzę konsystencję typowego dżemu, a tu moim oczom ukazały się spore kawałki owoców. Wyraźnie widać kawałki mango i truskawki. Od razu ma się wrażenie, że to domowej roboty słoiczek z pysznościami naszych babć. Jak smakuje Frulove in Jelly? W smaku Frulove in Jelly jest znakomity. [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]
[...] a nawet jedzony bez żadnych dodatków jest bardzo popularny. Dżemem nazywamy przetwór owocowy, który produkuje się z całych lub z części owoców różnego rodzaju. Jabłka, truskawki, brzoskwinie, śliwki czy nawet agrest lub ananas spotykane są, jako smaki dżemów. Przygotowanie jego polega na gotowaniu owoców z dodatkiem dużej ilości cukrów. [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
Z pewnością słyszałeś, że dobry cholesterol to cholesterol HDL, a zły — cholesterol LDL. Jeśli więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie [...]
[...] po obróbce, np. przy przygotowywaniu potraw na 2 dni) może powodować straty witaminy C sięgające nawet powyżej 33%. Głównymi źródłami witaminy C w diecie są np. cytrusy, porzeczki, truskawki, papryki, ziemniaki, brokuły czy natki pietruszki. Wiele z potencjalnych źródeł wymaga obróbki silnie narażającej na duże straty kwasu askorbinowego.
[...] ryż brązowy, ryż basmati, makarony z mąki pełnego przemiału ( twarde makarony o ciemnym wyglądzie), pieczywo żytnie z mąki pełnego przemiału, kasze, owoce jak jabłka, truskawki, maliny, morele, Do trzeciej grupy zaliczymy: wszystkie słodycze, lody, słodzone napoje gazowane, chipsy, frytki, wszystkie wyroby z białej mąki [...]
[...] tranu, to musi dodać do tego jeszcze witaminę E, inaczej będzie z tego miał więcej szkody niż pożytku. Jednak większość pokarmów mieści się gdzieś pośrodku. Takie rzeczy jak truskawki, zjada się z nimi mnóstwo złego cukru, ale jednocześnie je się cos, co jest uważane za drugi czy trzeci w kolejności najlepszy przeciwutleniacz wśród jedzenia. [...]
[...] cytryny, brzoskwinie bez skórek, jabłka bez skórek, pomarańcze. Pozostałe owoce takie, jak arbuzy, ananasy, czereśnie, agrest, borówki , gruszki, melony, śliwki, poziomki, truskawki, wiśnie, czarne jagody, maliny, porzeczki czarne oraz figi są dozwolone tylko w postaci soków i przecierów. Ponadto deserami dozwolonymi w tej diecie są kisiele [...]