Czy wraz ze spadkiem temperatury rośnie Twój apetyt? Wiele osób je więcej podczas zimnych, zimowych miesięcy. Nie jest to zaskakująca informacja. W czasie zimowych miesięcy mamy mniej okazji do wyjścia na zewnątrz i podjęcia dodatkowej aktywności fizycznej. Częściej wieczory spędzamy w domu, a to sprzyja spożywaniu dodatkowych kalorii. Bądź [...]
Julia Gilas urodziła się w 1985 roku na Ukrainie. Do tej pory państwo to boryka się ze swoimi relacjami z Rosją, nie wspominając o czasach, kiedy było częścią Związku Radzieckiego, co skutkowało kompletnym odcięciem od zachodniej kultury. Nic więc dziwnego, że Julia marzyła o tym, aby uciec z Ukrainy. Szczególnie motywowało ją przeraźliwe zimno, [...]
[...] wygodne ani zdrowe. Noszenie spodni, które są ciasne na wysokości łydek, jest szczególnie ryzykowne, gdy jest ciepło na zewnątrz, a ty długi czas stoisz lub siedzisz. Wysoka temperatura, pozycja stojąca i obcisła nogawka mogą powodować obrzęk nóg. Obcisła nogawka utrudnia wówczas dopływ krwi, prowadzi do zwiększenia ciśnienia. Gdy stan ten trwa [...]
Świecowanie uszu, znane również jako "ear candling", to praktyka, która zyskuje na popularności w kontekście domniemanego działania prozdrowotnego, które ma wpływać m.in. na poprawę pracy zatok. Wykonaniem zabiegu zajmują się głównie osoby powiązane z terapiami naturalnymi, ale i salony beauty czy kosmetolodzy. Ostatnio zauważyłem również [...]
Akrylamid (niektórzy stosują pisownię akryloamid) został odkryty w 2002 r. w Szwecji. Powstaje on m.in. w czasie obróbki termicznej. Narażenie na akrylamid można ocenić poprzez addukty hemoglobiny. Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana hemoglobina jest użytecznym testem pokazującym długookresową glikemię w [...]
[...] sacharozy weszły do szerokiego użycia i nadal budzą strach u wielu osób. Tak, słodziki mogą być szkodliwe, gdy są stosowane w nadmiarze, tak samo, jak słońce, woda, temperatura, tlen czy nawet dowolne, uznawane za zdrowe jedzenie. Aspartam, który jest składnikiem diety od ponad 30 lat, został uwzględniony w wielu badaniach [...]
O tym, że odpowiednia ilość snu dla sportowca jest kluczem, który pozwala na to, aby procesy regeneracyjne przebiegały optymalnie, zazwyczaj wie każdy, kto na poważnie myśli o swojej sylwetce czy też wynikach w uprawianym sporcie. Jednak często dochodzi do zaburzeń, które albo uniemożliwiają szybkie zasypianie, albo sprawiają, że sen jest płytki, [...]
[...] że omega 3 i 6 to samo zdrowie i wszędzie słyszymy, jak istotne jest ich spożywanie w naszych dietach. Nie do końca jest jednak to takie proste. W wyniku smażenia, gdy temperatura sięga aż 200 stopni C, tłuszcze używane w tym celu muszą posiadać odpowiedni skład, aby nie doszło do ich utlenienia, powstania wolnych rodników i stopniowego [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]
Czas płynie, a ludzie ciągle powielają te same mity i kłamstwa. Źródła mitu o surowych jajkach są różne, niestety duży wpływ na zachowania ludzi mają filmy. Bardzo dużo zamętu wprowadziła seria filmów „Rocky”. Jest to tak samo realistyczny film, jak seria „Rambo”. Podsumowanie To, że filmy z Hollywood powielają patologiczne zachowania, wcale nie [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru laktoferyny. Laktoferyna jest białkiem należącym do rodziny transferyn, odkrytym po raz pierwszy w mleku krowim w 1939 roku. Jeżeli jednak nie jesteśmy stricte weganami, a raczej wegetarianami niestroniącymi [...]
Panika związana z COVID-19 (chorobą spowodowaną koronawirusem 2; HCoV-19, SARS-CoV-2) jednych śmieszy, a innych przeraża. Pokazuje, jak łatwo jest zdestabilizować sytuację, używając nieproporcjonalnego zagrożenia. Podsumowanie Czy potencjalny wirus, np. SARS, na sprzęcie treningowym zainfekuje bywalców klubu? Tego nie wiemy. Nikt tego nie [...]
Wydawać by się mogło, że to czy mięsień należy ogrzewać, czy chłodzić, gdy boli, jest dość oczywiste. Jednak jak się okazuje, nie każdy to wie. Profesor Gary Diffe, wykładający na wydziale Uniwersytetu Wisconsin-Madison, posiadający tytuł doktora z kinezjologii, zapytany o to, co należy robić w przypadku urazu, odpowiada, że sam do końca nie wie. [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Znacznie podwyższone stężenie kinazy kreatynowej może być wyznacznikiem rozpadu mięśni szkieletowych (Rabdomioliza) np. po zbyt ciężkim treningu. Znacznikiem rabdomiolizy jest poziom CPK, czyli enzymu (kinazy kreatynowej CK lub CPK) występującego głównie w mięśniach, sercu, mózgu. Podwyższony poziom CPK świadczy o uszkodzeniu mięśni. Normalna, [...]
[...] schorzenia stawów, których podstawą jest przewlekły stan zapalny. Najczęściej występującymi objawami zapalenia stawów jest ból, ograniczenie ruchomości, obrzęk i podniesiona temperatura. Najbardziej znanymi chorobami zapalnymi są: reumatoidalne zapalenie stawów łuszczycowe zapalenie stawów dna moczanowa młodzieńcze idiopatyczne zapalenie stawów [...]
[...] Unikaj zatem kontaktu z urządzeniami emitującymi niebieskie światło przed snem (telewizor, smartfon, tablet itp.), zadbaj o to, by w sypialni nie było za ciepło (optymalna temperatura do snu to 16 - 19 stopni), żeby nie świeciło żadne światło (ani diody urządzeń, ani latarnie z podwórka). Istotną rolę odgrywa także wygodny materac i oczywiście [...]
Okres redukcji tkanki tłuszczowej jest momentem, gdy zaburzenia metaboliczne czy też zmiany adaptacyjne organizmu, które miesiącami podtrzymywały zapasy energetyczne w postaci tkanki tłuszczowej, mają ulec poprawie. Oznacza to, że oprócz wykorzystania typowej suplementacji okołotreningowej, której działanie ukierunkowane jest na wsparcie [...]
[...] do treningu siłowego rozgrzej cały organizm, wykorzystując wysiłek tlenowy, który zazwyczaj powinien trwać 10-12 minut. Jest to ilość czasu, która pozwoli na to, aby temperatura ciała wzrosła, jak i tempo krążącej krwi przyspieszyło. Co więcej, w ramach rozgrzewki powinniśmy wykonywać lekkie rozciąganie dynamiczne, które przygotuje [...]
Masz dosyć suchego kurczaka, nie masz czasu na stanie przy garach, szukasz urozmaicenia w diecie? A może zawsze, gdy próbujesz coś ugotować, wszystko się przypala? Jest na to rada. Spróbuj dań z wolnowaru. O tym, czym jest wolnowar, jakie są jego wady i zalety oraz co możesz w nim ugotować, przeczytasz w dzisiejszym artykule. Czy wolnowar jest [...]