Hmmmm ... po odłożeniu dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek... piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku.. nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić... Moze nastepny wyjdzie lepszy :-D Zmieniony przez - natasza__ w dniu [...]
Słuchajcie, czy ktoś ma doświadczenie w kiszeniu buraków? Poszukałam w necie, przepisów jest sporo, ale niektóre zalecają "zbieranie z powierzchni płynu tworzącej się pleśni"88-O , a pleśń, z tego, co wiem, najzdrowsza nie jest...Są tacy, którzy wykorzystują suchy razowy chleb, inni tylko wodę i sól, jeśli ktoś ma porady praktyczne- będę wdzięczna.
O, znalazłam wątek kucharski :) jeśli w jakiś sposób mogę Wam pomóc przy wypieku chleba to możecie pytać piekę chleby od kilku lat, mogę się podzielić dojrzałym zakwasem a dla chętnych zostawię przepis na mój ulubiony chleb z maki żytniej 2000, na zakwasie, nie jest trudny, wymaga tylko ciepła i czasu Chleb radzieckiego żołnierza Składniki: 375 [...]
Mel, dodałam tylko sól, trochę pieprzu i garam masala. W przeciwieństwie do pasztetu ze strączków nie lubię tu sypać dużo przypraw, bo takie gofry przeważnie nie stanowią u mnie dania samego w sobie. Gdyby miały takim być to polecam koniecznie podawać z jakąś surówką, a do samych gofrów zrobić zaś sos/podać z kleksem śmietany/ masłem, które się na [...]
dynia nadziewana komosa ryzowa z daktylami i pistacjami bardzo smaczne wegle do miesa pieczonego czy cos :) (dynia - chodzi mi o takie mniejsze nie wiem jak sie nazywaja po polsku, albo butternut squash) skladniki (bez proporcji bo to mozna sobie zmieniac w zaleznosci od tego co lubimy): mala dynia taka [...]
Tak se myślę, o tych warzywach w puszkach, owocach też, bo już któryś raz z rzędu trafiam na wypowiedź, że należy unikać - w kwestii cukru sprawa jasna, ale tak ja u mnie np. mam porobione przetwory, i zamiast puszek, mam w słoikach, a technologia przygotowania sądzę ta sama , woda, sól, wekowanie, pasteryzacja, piwnica i do lata:) No i wędzona [...]
a o tym to nie pomyslalam %-) - u nas to spokojnie do dostania w orientalnych sklepach @-) (tajskie, chinskie i w supermartketach na polkach z sosami swiata) to wtedy dodaj sol do przepisu bo fish sauce jest fermentowany z sola
Mali do rozkładu wliczasz to co zjesz i jednocześnie co powinno być wliczone. Czyli przykładowo robisz zupę z kaczych nuków i marchewki, pietruchy, selera i kaszy. Selera nie chcesz jeść bo w zupie jest dla smaku/aromatu to wliczasz kaczkę, marchew, pietruchę i kaszę :-) Do zupy dodaj to co lubisz - ja lubię np. kasze pęczak w zupach no i [...]
Wygrys: ja szukałam u mnie i brak...nawet w Szwecji rozglądałam się!@-| jak znalazłam matjasy to i tak były z dodatkiem cukru...:-> ja mam na myśli takie śledzie z beczki:-) Zmieniony przez - Mali w dniu 2012-12-17 19:14:10 one są trochę podobne do tych z beczki, tylko trzeba je wymoczyć ale nie wiem czy myślimy o tym samym - ja mam na myśli [...]
deja vu- ja jem często w formie zblendowanej : awokado + daktyle + kakao ciemne + cynamon + migdały i wiórki kokosowe albo też guacamole- awokado + czosnek + pomidor + papryczka chilli + sól, pieprz, kilka kropel soku z cytryny ;-) bez przypraw też mi przez gardło nie przechodzi %-)
Witam wszystkich:-) Wrzucam przepis na genialny dodatek do obiadu z książki "5 przemian w kuchni i życiu".Dania są wegetariańskie,ale moim zdaniem można śmiało dodać jakąś kurkę czy rybę.Cały sęk w tym,żeby składniki dodawać w takiej kolejności jak w przepisie : Czerwona fasola z pomidorami 1. fasolę moczymy przez noc w wodzie 2. -Dusimy na [...]
lorane, ja zawsze robię tak: leję wodę, wsypuję sól, wrzucam kilka ząbków czosnku (najlepiej chyba trochę naciąć, żeby smak był intensywniejszy), wrzucam ziele angielskie i liść laurowy. Proporcje nieważne chyba, bo zawsze robię na oko i zawsze dobre wychodzi. Wrzucam później indyka i on tak sobie leżakuje całą noc ;-) A! I nie wyrzucam czosnku- [...]
wątróbka indycza z chrzanem,ziemniaki,surówka z białej kapusty Ale mi smaku narobilas, a ja juz poszcze. Tylko zamiast watrobki dałbym żołądki i ziemniaczki puree, sos chrzanowy jest bardzo si. Teściowa mi kiedyś zrobiła i było niebo w gebie:) problemem było prawie 2200kcal w jednym posiłku :)) leangainsowelove%-) Sie pochwale nalesnikami ( 1=60g [...]
100 ml mleka,2 jajka, 250 g mąki pszennej pełne ziarno, 300-400 ml wody, żeby wyszło więcej :)) Farsz z mielonego mięsa kury, koncentratu, papryki, cebuli, pieczarek. Do smaku przyprawa do gyrosa, czosnek, sól, pieprz, dużo papryki ostrej.
:-D przedłużyłem sobie weekendowe ładowanie i dowaliłem po owsianych 4x kawały takiego ciacha z serem białym śmietankowym... :)) po aero zaraz wpadnie indyk i warzywa. :-P ale była moc na rowerze 8-) Dzisiaj chyba już lekka basta z folgowaniem spożywczym! Anyż gwiazdkowy możesz wrzucić do duszenia mięsa. Np. do piersi kaczki z odrobiną miodu, [...]
Anka: Fajnie, że Ci podpasował taki ryż 8-) ;-) Spróbuj sobie też ugotować kiedyś ryż w mleku kokosowym - to jest dopiero kozak! Puszka mleka kokosowego + tą samą puszką odmierz ryż + tą samą puszkę wody + sól. NIEBO! :-)) Ja na lajcie - po porannych szaleństwach teraz po raz drugi duszona pierś indyka, mix sałat, oliwa i warzywa.
Dzięki, w przepisie nie ma czasowo, a chciałam wiedziec, ile mniej więcej to wychodzi. Czyli jak już hodowałam 5 dni zakwas od zera, to 6.go dnia dodaję mąkę, wodę, sól, formuję chleb, wyrasta i do piekarnika tak?