No i ja nie wiem, co jest złego w makreli, ale mój przyszły niedoszły wynalazł jakiś artykuł cudownej treści napisaną przez panią dietetyk, że nie poleca: se pozwolę zacytować Pamiętać o liście zakazanych produktów, a te produkty to: : - gotowe posiłki w restauracji, barze, fast-foodzie - żywność w puszkach lub słoikach z dodatkiem soli i cukru - [...]
Mali, to przepis na śledzie z octu. Takie zasalane, co je odmakam, żeby tą sól wyciągnąć? To mi chodzi o świeże. Mam zamrożone i nie wiem co dalej. Normalnie na masło, na patelnię i już? Może Martę zgwałcę o przepis. Ona pewnie ma jakiś fajny zdobyty od Wikingów :-D
W biedronce były:-) Ja je moczyłam z pół godziny w soku z cytryny, ale to nie jest konieczne chyba. I samo masło + na koniec sól. Były takie smaczne, że jakoś mi ta cebula nie pasowała:-)
Dzięki! Wygląda na to, że oprócz problemów z wagą, mam też problemy ze wzrokiem. Czytałam to z 5 razy wcześniej i dyni nie zauważyłam. być może mój umysł ją stamtąd wyparł %-) Przy okazji przepis na żurek bez zakwasu, który to przepis jest często uprawiany w moich stronach: woda - 1,5 l woda z ogórków kiszonych/kwaszonych - 1- 1,5 szklanki (zależy [...]
Sheep nie wiem jaki to miałoby smak z brukselką ale krem polecam ze szpinaku lub brokuła. Włoszczyznę gotuję tak do połowy miękkości. Dodaję liść, bobek, sporo czosnku, sól, chili i przysmażoną cebulkę na maśle . Potem dodaję brokuł czy szpinak. Gotuję do miękkości (żeby dało się zmielić blenderem) Aha ważne, wyciągam marchew (kolor po niej [...]
JA właśnie na jutro mam 2. śniadanie z ciecierzycą - uduszona cebula, papryka i dorzucona do tego ciecierzyca gotowana (może być z puszki), podsmażone na maśle klarowanym, dodać curry, chilli, majeranek, sól i pieprz. To ciepła część śniadania, po podgrzaniu dodaję łososia wędzonego ;)
ciezko doradzić, nawet nie napisałas z jakiego przepisu pieczesz ten chleb, ile ma Twój zakwas ? Biała mąka pszenna to tu jest niejadana ;) a sól raczej podnosi rosnięcie chleba, dlatego sklepowe sa słone Zmieniony przez - etrala w dniu 2013-02-27 20:43:05
super te flaki, musze też spróbować :-) a żołądki to ja podsmażam na maśle z cebulką i pieczarkami, potem zalewam odrobina wody, dodaje przyprawy wg uznania (sol, pieprz, majeranek obowiazkoawo) i gotuje do miękkości. na kopniec dodaje natke pietruszki
zmiksowałam rozgotowaną soczewice z kalafiorem + sól i biay pieprz i wiecie co? dobre to :-) jeszcze mogłaby cebula podsmazona na masle byc do tego :) jeden posiłek a fajne ma proporcje :)
tu gadają o pasztetach a ja o sniadaniu, czyli owsianka na egzotycznie owsianka wdg kuchni 5-ciu przemian 1 litr wrzącej wody - ogień ¼ łyżeczka kurkumy – ogień (orzechy włoskie to tez ogień) 1/3 łyżeczki masła – ziemia (można zamienić masło na olej, tu jest miejsce na migdały, pestki dyni, siemię lniane) ¼ łyżki cynamonu - ziemia 8 łyżek [...]
http://www.doradcasmaku.pl/przepis/244869/pizzerinki-na-cukiniowym-spodzie.html to kiedyś robiłam lub to Składniki na pizzę o średnicy standardowej patelni 3 łyżki płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszenne 70 g jogurtu naturalnego jajko szczypta proszku do pieczenia i sody sól, pieprz, bazylia (do smaku) to też robiłam, ale nie wiem co [...]
Może któraś z Was się orientuje co jest jeszcze dodawane do tych śledzi w rybnym trzymanych w wiadrze? Sól wiadomo, że jest, a poza tym są tam jakieś świństwa?
ostatnio wpadła mi przez przypadek w łapki nowość z sonko: ryż brązowy w 10minut. jest on już po wstępnej obróbce termicznej. dla mnie rewelacja:) co ladies myślą o waflach kukurydzianych? (skład: kukurydza pełnoziarnista, grys kukurydziany, sol morska) może być alternatywą dla pieczywa które staram się odstawić(sprawdzam, czy to na gluten źle [...]
upały straszliwe, macie pomysły na jakieś szejki, koktajle - z owocami, mlekiem kokosowym, tak, żeby było smacznie i zdrowo? ja lubię z bananem i malinami, albo brzoskwinią - to z mlekiem kokosowym ew. ogórek, jabłko, sól i pieprz - to z wodą i kostkami lodu
dziewczyny, znalazlam dzis w sklepie chleb pumpernikel - chleb żytni - skład: żyto, woda, kiełki pszenicy, sól, otręby, regulatory kwasowości E270 i E262, KONSERWANTY: E282, E200...czy ze wzgledu na te konserwanty i kregulatory lepiej go unikać? myślałam, żeby spróbować w tym tygodniu zanim upiekę swój chlebek w weekend :-) ??
Ooo dzięki :-D to ja napiszę do niej :) Ten jeden niech Ci się na zastępstwo produkuje, bo jakiś zapas trzeba mieć:) W kwestii przepisów mam oficjalną zgodę na kolportowanie od samej Gosi, więc sobie pozwolę : Marynata do mięs : Składniki:6 rozgniecionych ząbków czosnku drobno starta skórka z 2 cytryn ¾ szklanki soku z cytryny 2 świeże, drobno [...]
robię na oko ;) jedni lubią mniej kwasne, inni bardziej - wlewam i smakuję, woda, ocet, sól, pieprz, tymianek, kolendra, gorczyca, mielone ziele angielskie czasem bazylia i skórka cytrynowa, kombinacji tyle ile przypraw w szufladzie ;)
Elma- ja czasami robie cos ala tzatziki z jogurtem greckim, startym ogorkiem, mieta i sokiem z cytryny (sol i pieprz do smaku) albo musztardowy wtedy zamiast octu balsamicznego beltam oliwe z musztarda, sokiem z cytryny, sola i pieprzem
Dziękuję za odp. No właśnie ten jogurt, nazywany przez niektórych klajstrem :), chyba nie jest zbytnio polecany. Zrobiłam majonez, użyłam oleju rzepakowego, ale przesoliłam :) Smakował tak sobie, chyba przez tą sól:) Oliwa + musztarda też robiłam, ale bez soku z cytryny. Hmm, muszę spróbować, może będzie inny smak. Chyba intensywniejszy aromat ma [...]