[...] - w niezwykle szybkim tempie zniknie tkanka tłuszczowa z okolic brzucha i górnej połowy ciała. Wysiłki aerobowe pomagają także uwolnić organizmowi - endorfiny - substancje działające antydepresyjnie, wywołujące uczucie szczęścia, spokoju i wyciszenia. Należy jednak pamiętać, że wysiłki wytrzymałościowe powinny być zawsze wykonywane w [...]
[...] na 100g produktu ) Ogółem Wątróbki drobiowe 8,9 Wątróbka wołowa 5,8 Mleko 2% tłuszczu 4,3 Nerki wołowe 0,9 Konina, cała tusza 0,5 WITAMINY Witaminy to substancje biokatalityczne, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować i które w związku z tym musi uzyskiwać z zewnątrz z pokarmu. Dzielimy je na rozpuszczalne w [...]
[...] – pasiaste mięśnie, a potem peryferyjnego systemu wewnątrz wydalniczego, regulacji metabolicznych procesów regeneracji mięśni), powinny działać biologicznie aktywne substancje korygujące zdolność sportowca do wysiłku. Są to miejsca do zastosowania nie-dopingowych środków, które powinny mieć dogodną formę oddziaływania i które nie [...]
[...] poprawić transport kreatyny do komórek mięśniowych. Wpływ suplementacji kreatyny na poziom kreatyny w mięśniach i maksymalne wyniki siłowe Przypuszcza się, że następujące substancje również poprawiają działanie insuliny względnie mają podobne do niej działanie: - molibden: substancja podobna do insuliny (porównywalna z wanadem); - niacyna: [...]
[...] poprawić transport kreatyny do komórek mięśniowych. Wpływ suplementacji kreatyny na poziom kreatyny w mięśniach i maksymalne wyniki siłowe Przypuszcza się, że następujące substancje również poprawiają działanie insuliny względnie mają podobne do niej działanie: - molibden: substancja podobna do insuliny (porównywalna z wanadem); - niacyna: [...]
[...] 52 proc. i 86 proc. Dzisiaj z tej samej ilości mięsa produkuje się 200 i więcej kilogramów „szlachetnych" wędlin. Do mięsa wstrzykuje się wodę z azotanami i azotynami, substancje wiążące wodę, fosforany dodające wędlinie kruchości, ulepszacze. - Z kilograma mięsa można spokojnie zrobić 1,5 kg szynki. Producent zgodnie z przepisami umieszcza [...]
[...] pokarmów - tzw. egzogenne np: Witaminę C (kwas askorbinowy; witaminę A (alfa-tokoferol, beta-karoten); oraz związki polifenolowe, zwłaszcza silne przeciwutleniacze, jaki są substancje roślinne - flawonoidy. Dostarczanie przeciwutleniaczy pokarmowych zwiększa dodatkowo obronę organizmu przed rozwojem miażdżycy. Badania doświadczalne, kliniczne i [...]
[...] są pofałdowane. Ponieważ nasze jelita są dłuższe niż u zwierząt mięsożernych, mięso, które spożywamy, pozostaje w nich dłużej, w wyniku czego zaczyna się psuć i wytwarzać substancje toksyczne. Te trujące substancje, jak wykazują badania, mogą być przyczyną raka okrężnicy, a przeciążenie przez nie wątroby, której funkcją jest wydalanie związków [...]
[...] ok. 200 mg/100g mięso, ryby 150 - 200 mg/100g ciemne pieczywo 100 - 300 mg/100g Fosfor w produktach spożywczych występuje naturalnie, ale może być do nich dodawany jako tzw. substancje dodatkowe konieczne do przeprowadzenia procesu technologicznego lub poprawy cech organoleptycznych (smak, zapach itp.)czy funkcjonalnych. Dodatki te stosuje się w [...]
Kolejny z serii artykułów typowo technologicznych. Hydrokoloidy stosowane są w dużej czesci produktów spożywczych, wiec warto cos o nich wiedziec. Hydrokoloidy - są to substancje żelujące i zagęszczające, stosowane w technologii żywności. Są to biopolimery o dużej masie cząsteczkowej , rozpuszczalne w wodzie lub tworzące w niej zawiesinę. [...]
[...] organizmu. 2. SFD 100% Pure Power http://www.sfd.pl/sklep/aspx/GetImage.ashx?produkt=26686&xy=400x400 100% Pure Power to nowoczesny preparat kreatynowy zawierający substancje o działaniu anabolicznym, antykatabolicznym i ergogenicznym. Specjalna formuła preparatu zapewnia synergiczne działanie składników aktywnych zarówno na poziomie [...]
[...] wartości białkowej, nie pozwalają zachować odpowiednich proporcji w kuchni naturalnej. Tłuszcz zwierzęcy zawierający nasycone kwasy tłuszczowe, jak i inne niekorzystne substancje zawarte w mięsie, są bezpośrednią, przyczyna powstawania chorób dziesiątkujących ludzkość, wpływających na długość i jakość życia. Stosując zasady odpowiedniego [...]
[...] parametrów kondycyjnych, opóźnić wystąpienie zmęczenia i poprawić regenerację po wysiłkową. Vitafit/SFD 100% Pure Power - to nowoczesny preparat kreatynowy zawierający substancje o działaniu anabolicznym, antykatabolicznym i ergogenicznym. Specjalna formuła preparatu zapewnia synergiczne działanie składników aktywnych zarówno na poziomie [...]
[...] określane jako inhibitory trypsyny. Trypsyna to jeden z enzymów trawiennych wydzielany przez trzustkę, który umożliwia trawienie białka. Inhibitory trypsyny, to po prostu substancje blokujące ten że enzym. Nie musimy się jednak martwić z tego powodu. Procesy przetwórstwa spożywczego soi, na które składa się m.in. płukanie, podgrzewanie [...]
[...] toksyn. Ryzyko to nie jest bardzo duże i można by je było ewentualnie pominąć. Ostatnim niebezpieczeństwem jest przeciążenie nerek. Organy te oprócz wody usuwają również substancje mineralne, niektóre aminokwasy, katabolity - zarówno kwas moczowy, jak i mocznik, równocześnie też amoniak oraz ketosubstancje ( w niebezpiecznych ilościach przy [...]
[...] zawsze była czysta i nie zawierała substancji chemicznych (jak ma to miejsce w przypadku wody z kranu). Woda wspomaga transportowanie składników odżywczych oraz wypłukuje substancje toksyczne i produkty uboczne przemiany materii. Gdy ograniczamy spożycie wody, nasz organizm traci zdolność do spełniania tych funkcji. Zaleca się picie wody [...]
[...] napis na opakowaniu oznacza, że kaloryczność produktu obniżono co najmniej o 30 %. Osiąga się to, zmniejszając ilość węglowodanów lub tłuszczu. W ich miejsce dodaje się inne substancje poprawiające smak i inne cechy żywności, np. słodziki lub zagęstniki. Dlatego kupując żywność oznakowaną LIGHT sprawdzaj, ile konkretnie jest niej węglowodanów [...]
[...] dawkę 10 g BCAA, grupy kontrolne otrzymały placebo. Okazało się, że u sportowców z grup, które otrzymały placebo wzrósł poziom tyrozyny i fenyloalaniny w plazmie krwi. Te substancje nie są wchłaniane przez mięśnie szkieletowe, więc mogły się w nich znaleźć tylko w wyniku rozkładu białka. W grupach, które otrzymały suplement BCAA nie [...]
[...] dawkę 10 g BCAA, grupy kontrolne otrzymały placebo. Okazało się, że u sportowców z grup, które otrzymały placebo wzrósł poziom tyrozyny i fenyloalaniny w plazmie krwi. Te substancje nie są wchłaniane przez mięśnie szkieletowe, więc mogły się w nich znaleźć tylko w wyniku rozkładu białka. W grupach, które otrzymały suplement BCAA nie [...]