SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

substancje pochodzenia zwierzecego

Czy chodziło Ci o: "substancje pochodzenia zwierzęcego"?

  • prościej się nie da czyli coś dla nowicjuszy

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w formie różnych napojów. Jednak spożywanie niektórych z nich powoduje negatywne skutki w organizmie. Wiele napojów zawiera substancje wymagające trawienia w przewodzie pokarmowym i dostarczające dodatkowych kalorii, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wahania poziomu cukru we [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2440 Data: 2006-09-17 12:51:54 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Minimalizowanie zagrożeń spowodowanych treningami

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Wiemy jak ważny wpływ ma wysiłek fizyczny na organizm. Jednak wraz z nim pojawiają się też takie substancje, które przyczyniają się do jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne rodniki są to wysoce aktywne cząsteczki [...]

    Odpowiedzi: 12 Ilość wyświetleń: 14540 Data: 2008-08-03 16:29:18 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • BCAA bez tajemnic

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] dawkę 10 g BCAA, grupy kontrolne otrzymały placebo. Okazało się, że u sportowców z grup, które otrzymały placebo wzrósł poziom tyrozyny i fenyloalaniny w plazmie krwi. Te substancje nie są wchłaniane przez mięśnie szkieletowe, więc mogły się w nich znaleźć tylko w wyniku rozkładu białka. W grupach, które otrzymały suplement BCAA nie [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 12508 Data: 2005-12-05 15:01:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Żelazo art.

    Temat
    Zdrowie i Uroda

    [...] uszkadzają również błony i jądra komórek powodując zmiany genetyczne co może doprowadzić do powstawanie nowotworów. Spożywanie w codziennej diecie pokarmów zawierających substancje antyutleniające powoduje redukcję wolnych rodników. Do najważniejszych substancji antyutleniających należą; witamina E, witamina C, beta-karoten, glutation, selen, [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 4287 Data: 2008-07-14 01:50:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o błonniku _tabele

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-09-02 08:49:30 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Odżywki białkowe - trochę zebranych informacji

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    [...] białek pochodzenia roślinnego. Nie zawiera ono kompletu aminokwasów, który umożliwia budowę masy i siły mięśniowej. Jest to jednak cenne uzupełnienie diety o te aminokwasy i substancje, których nie ma w białkach zwierzęcych. Źródła białek roślinnych w diecie - rośliny strączkowe, zboża, otręby, zarodki pszenne, skiełkowane ziarno pszenicy. Do [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 1685 Data: 2014-01-13 16:26:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Warto Przeczytać-GLUKOZA

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] zdrowotnym. Przed przecukrzeniem krwi broni nas główny konsument glukozy - wątroba. Przy umiarkowanym "dowozie" cukru wątroba przerabia go na pożyteczne dla zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie natomiast zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 4623 Data: 2003-04-25 18:50:49 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Glukoza - sprawca starości

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] zdrowotnym. Przed przecukrzeniem krwi broni nas główny konsument glukozy - wątroba. Przy umiarkowanym "dowozie" cukru wątroba przerabia go na pożyteczne dla zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie natomiast zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 6347 Data: 2004-04-03 13:27:09 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Mity wegetarianizmu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] nie jest stworzony do konsumpcji mięsa MIT 12: Jedzenie zwierzęcego mięsa powoduje u ludzi brutalne, agresywne zachowanie MIT 13: Produkty zwierzęce zawierają liczne substancje toksyczne MIT 14: Spożywanie mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego jest mniej "duchowe" niż spożywanie pokarmu pochodzenia roślinnego MIT 15: Jedzenie [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 4085 Data: 2007-03-15 17:00:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WARZYWNE ZDROWIE I WARIACJE [art]

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] Wśród witamin warzywnych dużą część stanowią witaminy o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, witamina E oraz beta-karoten, czyli prowitamina A). Antyoksydanty to substancje zwalczające bardzo aktywne atomy lub cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ich niszczące działanie polega na tym, że utleniają każdy związek, z którym mają kontakt i [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 3958 Data: 2008-06-18 15:49:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] kokosa, lecytyna sojowa), mieszanka AMINOFIT (kwas b-metyloguanidynooctowy, l-lizyna, l-leucyna), aromaty, guma ksantanowa, acesulfam K, cyklaminian sodu, sacharynian sodu - substancje słodzące, barwnik tartrazyna - dla smaku bananowego. Zalecane dawkowanie porcję 80g (8 miarek) zmieszać z 250ml wody. Stosować 3 razy dziennie dla zaspokojenia [...]

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 10339 Data: 2012-06-14 14:31:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Megabol - Mass mutation

    Temat
    Odżywki i suplementy

    [...] lecytyna sojowa), mieszanka AMINOFIT™ (kwas b-metyloguanidynooctowy, l-lizyna, l-leucyna), aromaty, guma ksantanowa, acesulfam K, cyklaminian sodu, sacharynian sodu - substancje słodzące, barwnik tartrazyna - dla smaku bananowego. SPOSÓB SPOŻYCIA: porcję 80g (8 miarek) zmieszać z 250ml wody. Stosować 3 razy dziennie dla zaspokojenia [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 7775 Data: 2010-01-05 22:46:01 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] rozpadowi we wnętrzu organizmy,co popularnie nazywamy SPALANIEM.w trakcie spalania , energia wiążąca atomy w czasteczkach zamieniana jest w energie użyteczną , głównie w substancje o nazwie ATP Energia użyteczna generuje impuls siłowy włókien mieśniowych,dzięki czemu umożliwai przebieg pracy mieśniowej podczas treningów. Glukoza jest jednym z [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2006-05-14 18:56:59 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Scitec nutrition - 100 Plant Protein

    Temat
    Scitec nutrition

    [...] Pisane® C9 Izolat białka grochu żółtego, aromat (pralinki czekoladowe, biała czekolada), Kakao (10-12%) w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu, Chlorek sodu, substancje słodzące (Suklaroza, Acesulfam K), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa) Zalecane dawkowanie Wymieszać jedną porcję produktu (30 g=¾ miarki) w 300 ml wody. [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 1984 Data: 2016-04-29 19:15:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Dieta ketogeniczna - Dr Atkins

    Temat
    Trening w domu

    [...] nie występuje w naturalnym pożywieniu. Również spożycie selenu winno wg niego być zwiększone w celu utylizacji wolnych rodników. Na żywieniu optymalnym wszystkie niezbędne substancje odżywcze można znaleźć w samych pokarmach, a wolne rodniki praktycznie nie są wytwarzane ze względu na niską podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 18370 Data: 2002-01-31 23:05:47 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] mieszanką preferencji dla grup krwi A i B, trudno jest zatem sformułować jednoznaczne reguły. Jednakże układając dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-10-06 12:36:27 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Nowa piramida żywienia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] kopalnia lecytyny - potrzebna do produkcji choliny, która jest składnikiem błon komórkowych i odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym (m.in. poprawia pamięć). Ponadto zawiera substancje biorące udział w usuwaniu tłuszczu z wątroby. Można zjeść 2 jajka dziennie, pod warunkiem że ograniczy się inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Osoby z [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 2244 Data: 2008-10-28 19:07:56 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [ART] Najczęstsze alergeny pokarmowe

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] melisa, sos sojowy. Mięsa: u dzieci najczęściej - wołowina, cielęcina, kurczak, u dorosłych - wieprzowina, ale również dziczyzna, podroby, baranina. Inne: kakao, sezam, mak, substancje dodawane do żywności: Wśród chorób alergicznych, alergia pokarmowa należy do najczęstszych chorób u niemowląt i małych dzieci. Częstość jej występowania jest [...]

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 2740 Data: 2010-03-18 18:54:16 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Multipower - Form Drops

    Temat
    Multipower

    /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/e732deeb1ced43b0851748e61535fb4f.jpg OPIS PRODUKTU MultiPower Form Drops to suplement zawierający l-karnitynę, substancje która pełni szereg ważnych funkcji w procesach metabolicznych, między innymi jest transporterem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, umożliwiając ich aktywne [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 7697 Data: 2007-12-06 10:10:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • CZYM JEST BŁONNIK I JEGO ROLA W ŻYWIENIU

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-04-21 14:56:00 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)