[...] Organizm potrafi wykorzystać wodę spożywaną w formie różnych napojów. Jednak spożywanie niektórych z nich powoduje negatywne skutki w organizmie. Wiele napojów zawiera substancje wymagające trawienia w przewodzie pokarmowym i dostarczające dodatkowych kalorii, co sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej, powoduje wahania poziomu cukru we [...]
[...] osoby trenującej? Jak można im zapobiegać/minimalizować w oparciu o dietę". Wiemy jak ważny wpływ ma wysiłek fizyczny na organizm. Jednak wraz z nim pojawiają się też takie substancje, które przyczyniają się do jego osłabienia. Głównie chodzi mi tutaj o wolne rodniki. Co to są wolne rodniki? Wolne rodniki są to wysoce aktywne cząsteczki [...]
[...] dawkę 10 g BCAA, grupy kontrolne otrzymały placebo. Okazało się, że u sportowców z grup, które otrzymały placebo wzrósł poziom tyrozyny i fenyloalaniny w plazmie krwi. Te substancje nie są wchłaniane przez mięśnie szkieletowe, więc mogły się w nich znaleźć tylko w wyniku rozkładu białka. W grupach, które otrzymały suplement BCAA nie [...]
[...] uszkadzają również błony i jądra komórek powodując zmiany genetyczne co może doprowadzić do powstawanie nowotworów. Spożywanie w codziennej diecie pokarmów zawierających substancje antyutleniające powoduje redukcję wolnych rodników. Do najważniejszych substancji antyutleniających należą; witamina E, witamina C, beta-karoten, glutation, selen, [...]
[...] i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] białek pochodzenia roślinnego. Nie zawiera ono kompletu aminokwasów, który umożliwia budowę masy i siły mięśniowej. Jest to jednak cenne uzupełnienie diety o te aminokwasy i substancje, których nie ma w białkach zwierzęcych. Źródła białek roślinnych w diecie - rośliny strączkowe, zboża, otręby, zarodki pszenne, skiełkowane ziarno pszenicy. Do [...]
[...] zdrowotnym. Przed przecukrzeniem krwi broni nas główny konsument glukozy - wątroba. Przy umiarkowanym "dowozie" cukru wątroba przerabia go na pożyteczne dla zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie natomiast zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i [...]
[...] zdrowotnym. Przed przecukrzeniem krwi broni nas główny konsument glukozy - wątroba. Przy umiarkowanym "dowozie" cukru wątroba przerabia go na pożyteczne dla zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie natomiast zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i [...]
[...] nie jest stworzony do konsumpcji mięsa MIT 12: Jedzenie zwierzęcego mięsa powoduje u ludzi brutalne, agresywne zachowanie MIT 13: Produkty zwierzęce zawierają liczne substancje toksyczne MIT 14: Spożywanie mięsa lub produktów pochodzenia zwierzęcego jest mniej "duchowe" niż spożywanie pokarmu pochodzenia roślinnego MIT 15: Jedzenie [...]
[...] Wśród witamin warzywnych dużą część stanowią witaminy o działaniu antyoksydacyjnym (witamina C, witamina E oraz beta-karoten, czyli prowitamina A). Antyoksydanty to substancje zwalczające bardzo aktywne atomy lub cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ich niszczące działanie polega na tym, że utleniają każdy związek, z którym mają kontakt i [...]
[...] rozpadowi we wnętrzu organizmy,co popularnie nazywamy SPALANIEM.w trakcie spalania , energia wiążąca atomy w czasteczkach zamieniana jest w energie użyteczną , głównie w substancje o nazwie ATP Energia użyteczna generuje impuls siłowy włókien mieśniowych,dzięki czemu umożliwai przebieg pracy mieśniowej podczas treningów. Glukoza jest jednym z [...]
[...] nie występuje w naturalnym pożywieniu. Również spożycie selenu winno wg niego być zwiększone w celu utylizacji wolnych rodników. Na żywieniu optymalnym wszystkie niezbędne substancje odżywcze można znaleźć w samych pokarmach, a wolne rodniki praktycznie nie są wytwarzane ze względu na niską podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednym z [...]
[...] mieszanką preferencji dla grup krwi A i B, trudno jest zatem sformułować jednoznaczne reguły. Jednakże układając dzienny jadłospis należy uwzględnić produkty bogate w takie substancje odżywcze, które pomogą łagodzić skutki stresu, będą miały właściwości przeciwutleniające i wzmocnią nasz układ odpornościowy. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby [...]
[...] kopalnia lecytyny - potrzebna do produkcji choliny, która jest składnikiem błon komórkowych i odgrywa ważną rolę w układzie nerwowym (m.in. poprawia pamięć). Ponadto zawiera substancje biorące udział w usuwaniu tłuszczu z wątroby. Można zjeść 2 jajka dziennie, pod warunkiem że ograniczy się inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Osoby z [...]
[...] melisa, sos sojowy. Mięsa: u dzieci najczęściej - wołowina, cielęcina, kurczak, u dorosłych - wieprzowina, ale również dziczyzna, podroby, baranina. Inne: kakao, sezam, mak, substancje dodawane do żywności: Wśród chorób alergicznych, alergia pokarmowa należy do najczęstszych chorób u niemowląt i małych dzieci. Częstość jej występowania jest [...]
/ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/e732deeb1ced43b0851748e61535fb4f.jpg OPIS PRODUKTU MultiPower Form Drops to suplement zawierający l-karnitynę, substancje która pełni szereg ważnych funkcji w procesach metabolicznych, między innymi jest transporterem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, umożliwiając ich aktywne [...]
[...] i nierozpuszczalny pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie (dzięki zdolnościom jonowymiennym wolnych grup karboksylowych) a nawet substancje rakotwórcze (np. poziom azotynów w organizmie skutecznie obniżają pektyny znajdujące się w jabłkach, porzeczkach i innych owocach, jeśli owoce te nie były [...]