[...] dolegliwości, jakie mogłyby wystąpić przy przyjęciu preparatu na czczo (np. zgaga). Warto jednak mieć na uwadze, że stosowanie rhodiola rosea do posiłku sprawia również, że substancje aktywne mogą trochę wolniej zadziałać na organizm człowieka, gdyż nie tylko trawiona jest sama kapsułka, ale także cała treść przewodu pokarmowego, co może [...]
Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. [...]
[...] do produkcji suplementów najczęściej wykorzystuje się grzyby, a mianowicie różne szczepy z rodzaju kropidlaków (Aspergillus). Poza enzymami ukierunkowanymi na podstawowe substancje odżywcze, w preparatach z enzymami obecne są również m.in. enzymy rozkładające laktozę (laktaza), której wiele osób nie trawi prawidłowo, a także celulozę [...]
[...] popularniejsze diety wegańskie i ich wpływ na kości. Jak dieta wpływa na szkielet? Nawyki żywieniowe mają znaczenie dla budowy ciała ludzkiego na każdym etapie życia. Te substancje odżywcze, którymi matka odżywiała dziecko przez łożysko, a także te, którymi karmi je po urodzeniu mogą zarówno przyspieszyć, jak i ograniczyć rozwój. Podobnie [...]
Wiele produktów spożywczych stosowanych przez starożytne ludy z całego świata odkrywane jest obecnie na nowo. Niektóre z nich występują powszechnie, porastając wystarczająco żyzne gleby w regionach o umiarkowanym klimacie, a inne można nazwać bardziej egzotycznymi. Dobrym przykładem są tutaj słodkowodne algi znane najczęściej jako spirulina. Czym [...]
Podroby to grupa produktów spożywczych, która nie cieszy się szczególną popularnością wśród konsumentów, nawet tych, którzy nie stronią od mięs. Mimo że w cywilizacjach starożytnych były najcenniejszym pokarmem, to obecnie ustępują pierwszeństwa produktom najszybszym i najprostszym w obróbce kulinarnej, czyli np. mięsu mielonemu wieprzowemu i [...]
[...] praktyką wśród producentów słodyczy na światową skalę. Zbyt wysoki poziom ich konsumpcji w stosunku do zapotrzebowania organizmu na kalorie oraz wszystkie niezbędne substancje odżywcze wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia chorób o podłożu metabolicznym, z otyłością na czele. Unikanie tej pary złej sławy ma duże znaczenie m.in. w [...]
[...] leczniczych. Koper włoski zwany inaczej fenkułem jest uprawiany w krajach śródziemnomorskich jako warzywo. W Polsce głównie do celów leczniczych. Zawiera lecznicze substancje czynne glikozydy fenolowe, flawonoidy, anetol, sole mineralne i cukry. Aby skorzystać z właściwości leczniczych kopru włoskiego, najlepiej przygotować napar. Jak [...]
Antyoksydanty opóźniają starzenie się naszych komórek. Istnieje sporo produktów, które są bogate w przeciwutleniacze. Biolodzy z Clemson University w Stanach Zjednoczonych odkryli, że ekstrakt z żurawiny ma niezwykle silne działanie przedłużające życie. Podsumowanie Jeśli chodzi o nicienie, żurawina ma właściwości przedłużające im życie. [...]
Czekolada to dla wielu z nas jeden z ulubionych łakoci, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również dodaje energii i poprawia nastrój. Rodzajów czekolad jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, że prawdopodobnie każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Występują one w wersji gorzkiej, mlecznej, białej, z nadzieniem lub bez z dodatkiem [...]
[...] rolę mogą odgrywać związki o funkcjach budulcowych i regulacyjnych, takie jak białka, peptydy czy aminokwasy. Znaczące ułatwienie w zaspokajaniu zapotrzebowania na substancje pochodzenia białkowego zapewniają odżywki białkowe, zwłaszcza kiedy są tak smaczne, że chce się powiedzieć „SZTOS”. Stanowią one świetne źródła aminokwasów [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Różeniec górski (rhodiola rosea) jest bardzo ciekawym ziołem stosowanym w chińskiej i skandynawskiej medycynie prawdopodobnie od 3 tysięcy lat. Inne spotykane nazwy to: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola Rhizome, Golden Root, Arctic Root, Rhodiola. Z analiz chińscy naukowców wynika, iż różeniec górski ma wpływ na zmniejszenie włóknienia wątroby. U [...]
[...] Obrzęki, uczucie ciężkości, cellulit, nagły wzrost masy ciała lub brak efektów w czasie redukcji to tylko niektóre z nich. Czy można temu zapobiec? Istnieją naturalne substancje, które wpływają w bardzo szybki sposób na utratę wody. Marka ALLNUTRITION stworzyła kompleksowy preparat skomponowany z wielu naturalnych składników, które [...]
[...] dla urody, a głównie zdrowia jest opieranie swojej diety o produkty przetworzone i fast foody. Takie jadłospisy często są niedoborowe w witaminy, składniki mineralne, substancje prozdrowotne, kolagen, antyoksydanty, czy zdrowe kwasy tłuszczowe w tym omega-3. To w konsekwencji odbija się na zdrowiu, jak i urodzie. Najczęstszymi [...]
[...] Czynniki te związane są z codziennymi wyborami żywieniowymi, aktywnością fizyczną, czy radzeniem sobie ze stresem. Stan odżywienia odgrywa kluczowe znaczenie, gdyż niezbędne substancje odżywcze budują lub wzmacniają aktywność komórek układu odpornościowego. Ważna jest również wysokość podaży wody oraz błonnika i przeciwutleniaczy, które wpływają [...]
Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących. Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]
[...] organizmu jest bardzo szerokie. Mogą to być roztocza obecne w domu, pyłki roślin na zewnątrz, sierść zwierząt, ale również niektóre związki obecne w kosmetykach, metale czy substancje obecne w pożywieniu lub jad owadów. Alergia na niektóre z tych czynników może pojawić się w dowolnym wieku. Wzrost podatności na wystąpienie alergii lub wzrost [...]
Trening okluzyjny, z j. ang. occlusion training, blood flow restriction, jest to wykorzystanie opasek uciskowych podczas treningu siłowego, które mają na celu ograniczenie przepływu krwi przez pracujący mięsień. Wykorzystanie tego typu metody znalazło swoje zastosowanie głównie w treningu kończyn, gdyż ograniczenie przepływu krwi przez pozostałe [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.