Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
W tym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wielonienasyconych kwasów tłuszczowych szeregu omega 3. Ich uzupełnienie zapewnia nam bowiem szerokie spektrum korzyści zdrowotnych – od serca i stawów po wzrok i funkcje poznawcze. Jeżeli więc nawet ktoś nie gustuje w kuchni [...]
Kwasy omega-3 słyną ze swojej wszechstronności, jeśli chodzi o działania prozdrowotne. Chociaż nie wszystkie mechanizmy stojące za tym są dobrze poznane, to jednak w dietach typu zachodniego, które powszechne są nie tylko na Zachodzie, kwasów omega-3 jest zazwyczaj zbyt mało. OMEGA 3 + D3 to doskonałe rozwiązanie dla każdego, kto unika ryb i [...]
Kannabidiol, czyli CBD, w bardzo dynamiczny sposób podbił rynek suplementów diety na niemal całym świecie. Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były tylko pojedyncze produkty konopne zawierające CBD, takie jak susz składający się głównie z łodyg i nasion i ubogi w substancje aktywne, a sięgali po nie przede wszystkim fani konopi w ogóle, nie [...]
Łosoś to bardzo smaczna ryba, która jest ceniona także za swoje wartości odżywcze. Jest źródłem kwasów omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu komórek, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwalczaniu stanów zapalnych. Niestety nie każdy łosoś jest sobie równy. Większość sklepów oferuje nam łososia hodowlanego, częściej jednak można usłyszeć [...]
ogolnie liczy sie calosc z diety, ale i stosunek o3 do o6. trudno ocenic czy takam ilosc kwasow tluszczowych jest ok, gdy nie wiesz ile spozywasz w ciagu dnia o3. moze sie nawet okazac, ze spora ilosc omega 3 w diecie bedzie niewystarczajaca, gdy spozywamy zbyt duzo kwasow omega 6 i trzeba bedziesz tam rekompensowac ilosc omega6 wlasnie kwasami [...]
Natomiast jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 to tutaj Przede wszystkim chodzi o to aby ich stosunek w diecie Do kwasów omega-6 wynosił minimum 1-4. Dlatego tutaj ilość kwasów tłuszczowych omega-3 trzeba sobie ustalić proporcjonalnie do ilości spożywanych kwasów tłuszczowych omega-6 i można tutaj zadziałać dwojako. Albo podnosimy [...]
Natomiast jeżeli chodzi o kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 to tutaj Przede wszystkim chodzi o to aby ich stosunek w diecie Do kwasów omega-6 wynosił minimum 1-4. Dlatego tutaj ilość kwasów tłuszczowych omega-3 trzeba sobie ustalić proporcjonalnie do ilości spożywanych kwasów tłuszczowych omega-6 i można tutaj zadziałać dwojako. Albo podnosimy [...]
[...] tłuszczu jest sporo to można odcinać ale jak typowy ładny kawałek schabu z białą tłuszczową skórka to nie ma co zdziwiać tym bardzie że liczy się ogół diety i odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych oraz źródeł tłuszczy czy to zwierzęce czy roślinne . Nie ma sensu skupiać się na takich detalach bo często ludzie co tak świrują to zaniedbują [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
[...] więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie odpowiedniej żywności i ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych może pomóc obniżyć poziom [...]
[...] wegli jak to wiele osób myśli , zalewamy się od zbyt duzej nadwyzki kalorycznej której organizm nie jest w stanie przerobić i zaczyna magazynowac . Jak chodzi o tłuszcze i ich spozycie to głównie ograniczamy tłuszcze trans natomiast ogólnie wazny jest stosunek kwasów tłuszczowych Zmieniony przez - monkey22 w dniu 2021-12-23 08:10:52
[...] omega-3 i stosunkowo uboga w tłuszcze omega-6, których jest pod dostatkiem w przetworzonej żywności. Jest to ważne ze zdrowotnego punktu widzenia, ponieważ nieodpowiedni stosunek omega-3 do omega-6 w diecie jest czynnikiem zapalnym. Gdy spożywasz dietę nadmiernie bogatą w tłuszcze omega-6, Twoje ciało wytwarza więcej zapalnych cytokin, które [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
Witaj! Ogólnie wyniki wygladaja calkiem OK. Ogolna ilosc cholesterolu na zdrowym poziomie, stosunek HDL do LDL 1:2 - wiec tutaj tez nie ma co sie zbytnio przejmowac tym, ze brakuje Ci tego 1 punkta na skali pomiaru lipoproteiny HDL. jak chcesz zwiekszyc ilosc HDL w organizmie to przede wszytskim spozywaj wiecej kwasów omega 3 w diecie, moga byc [...]
Cześć! Najlepiej dostarczać kwasy tłuszczowe omega 3 z pożywienia. Ich głównym źródłem są tłuste ryby jak łosoś, makrela, sardynki itp. Zalecane jest aby stosunek kwasów omega 3 do omega 6 wynosił 1:1, ale w obecnych czasach jest nawet 1:20 dlatego tak ważna jest suplementacja omegi 3. Możesz robić to pijąc tran, ale moim zdaniem jest to [...]
[...] z mutacją genu MTHFR – 100% jej pacjentów z zapaleniem woreczka żółciowego ma mutacje genu VDR – Witamina d3 1.25 walczy z infekcjami i powoduje stany zapalne – Normalny stosunek d3 1.25 do 25 to 1:1.7, jednak jeśli jest chroniczna infekcja/choroba może on się zwiększyć do 2:1 – PCOS (zespół policystycznych jajników) to problem z boreliozą i [...]
Witam, możesz rownież w jednej porcji .Kwasy Omega 3 są najbardziej popularną grupą, możemy o nich usłyszeć tak naprawdę wszędzie i o tym, jak ważny jest ich udział w naszej diecie oraz suplementacja. Do kwasów Omega 3 zaliczamy te z nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim [...]