[...] fasola czarna, fasola mung, ciecierzyca, soczewica czerwona, soczewica zielona. Pełna dowolność. Nie dajemy jedynie soi! (pasztet z niej też by wyszedł, ale ogólnie soja jest niewskazana w diecie) Najlepiej użyć dwóch lub więcej różnych strączkowych. Dlaczego? -po pierwsze, smak będzie ciekawszy -po drugie (i najważniejsze!), aminogram [...]
[...] i cukru we krwi. Rodzaje, czy inaczej żródła białek na których koncentrowano sie w badaniu to czerwone mięso (chude), drób, ryby, jaja, produkty nabiałowe, orzechy i soja. Ponadto środowisko kulturystyki i fitness pokazuje nam, ze suplementy białkowe, takie jak białko serwatkowe (izolat, koncentrat czy inne rodzaje),kazeina micelarna, [...]
[...] warzyw, owoców Tłuszcze: oliwa z oliwek, orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe, olej kokosowy Białko: Jajka, twaróg, mleko, maślanka, soczewica, fasola, cieciorka, czasem soja, za jakiś czas WPC. B/T/W: 210/70/430 na start. Póki co jestem bardzo aktywny każdego dnia, więc nie będę zmniejszał nic w dni bez siłowni. W najbliższych tygodniach [...]
[...] zdaję sobie sprawę z utrudnień jakie niesie ze sobą weganizm. Skomplementuję B12, staram się łączyć różne rodzaje białek, w ramach posiłków (amarantus, soja, soczewica, ciecierzyca, w tej chwili będę też wprowadzał komosę ryżową - roślinę o pełnym profilu aminokwasowym porównywalnym z białkami zwierzęcymi, do tego trochę [...]
[...] ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem białka, ma go ok. 15-20 %. Najbogatszym jego źródłem jest soja, która ma go ponad 40 %. Nawet jaja nie grzeszą nadmiarem białka, bo mają go 13 %. Pod tym względem przewyższają je zdecydowanie sery chude i twarogi, a także mleko [...]
[...] szczególnie polecany i pomocny dla ludzi opornych na budowanie nowych mięśni. Mass Shock nie zawiera tanich i mało przydatnych w sportach siłowych białek roślinnych (soja, pszenica). Zawiera wyłącznie najbardziej wartościowe i efektywne w działaniu składniki, czyli koncentrat białka serwatkowego (Carbelac®), izolat białka serwatkowego [...]
[...] jest lepiej przyswajany (w 30 proc.) niż z roślin (w 10-13 proc.), ale ziarnko do ziarnka... Wapń mają warzywa zielone (brokuły, jarmuż, natka, kalarepa), strączkowe (soja i fasola), owoce (suszone figi). W swojej diecie zadbaj też o cynk (wątroba cielęca, mięso indyka, dynia), witaminy: K (zielone warzywa liściaste), C (papryka, [...]
[...] ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem białka, ma go ok. 15-20 %. Najbogatszym jego źródłem jest soja, która ma go ponad 40 %. Nawet jaja nie grzeszą nadmiarem białka, bo mają go 13 %. Pod tym względem przewyższają je zdecydowanie sery chude i twarogi, a także mleko [...]
[...] przetwarzać glikogen. Bierze udział w aktywnej syntezie białka, a nawet może zapobiegać skurczą mięśni. Dobre źródła: Produkty zbożowe z pełnego ziarna, warzywa, owies, soja fasola, owoce morza. ŻELAZO: Najbardziej popularne suplementy to takie które zawierają kofeinę, efedrynę, lub obie na raz, gdyż substancje te pobudzają układ nerwowy, [...]
[...] szczypior - dla smaki wg uznania, szczypta soli i pieprzu, wymieszac wszystko razem i ubic widelcem na pastę , do tego 6 kromek krojonych z pieczywa pelnoziarnistego z soja i slonecznikiem , maslo, salatka z pomidora i ogorka ilosc wg uznania ale nie mniej niz mala salaterka bialko - 75g, tluszcze - 44g, wegle - 90g kalorycznosc > 1000 kcal [...]
[...] i mopze cos jeszcze zaproponujecie. Dietke postaram sie trzymac. Dieta:(sam ukladalem do oceny i poprawy) Śniadanie (7,00) otreby pszenne 100g mleko 250 chleb mieszany z soja + twrog chudy 2-3 jajka b-65g t-25g w-85g kcal754 2śniadanie(10,30) chleb mieszany z soja + twrog chudy b-28g t-5g w-50g kcal-331 obiad (12,20 albo 13,10) Niezleze [...]
[...] odżywczych, tlenu i azotu. Jakość białka jest determinowana przez jego profil aminokwasów. Najlepsze naturalne źródła białka, takie jak mleko oraz wysokiej jakości soja, tworzą dawkę niezbędnych i dodatkowych aminokwasów, idealną do maksymalnego wchłaniania i przyswajania. USN Pure Protein dostarcza doskonałego źródła białka, które [...]
[...] zdaję sobie sprawę z utrudnień jakie niesie ze sobą weganizm. Skomplementuję B12, staram się łączyć różne rodzaje białek, w ramach posiłków (amarantus, soja, soczewica, ciecierzyca, w tej chwili będę też wprowadzał komosę ryżową - roślinę o pełnym profilu aminokwasowym porównywalnym z białkami zwierzęcymi, do tego trochę [...]
[...] odżywczych, tlenu i azotu. Jakość białka jest determinowana przez jego profil aminokwasów. Najlepsze naturalne źródła białka, takie jak mleko oraz wysokiej jakości soja, tworzą dawkę niezbędnych i dodatkowych aminokwasów, idealną do maksymalnego wchłaniania i przyswajania. USN Pure Protein dostarcza doskonałego źródła białka, które [...]
Jeżeli chodzi o nas kulturystów to nie brzmi to najlepiej, wystarczy na spytać kilkunastu adeptów kulturystyki jaki składnik w odżywianiu jest najważniejszy? Odpowiedź byłaby jednogłośna: białko. Jednak nadmierne spożycie białka w diecie może być czynnikiem hamującymproces rozwoju umięsnienia . Nadmiar białka chroni przed katabolizmem to jednak [...]
Jeżeli chodzi o nas kulturystów to nie brzmi to najlepiej, wystarczy na spytać kilkunastu adeptów kulturystyki jaki składnik w odżywianiu jest najważniejszy? Odpowiedź byłaby jednogłośna: białko. Jednak nadmierne spożycie białka w diecie może być czynnikiem hamującymproces rozwoju umięsnienia . Nadmiar białka chroni przed katabolizmem to jednak [...]
Witam po dłuższej nieobecności. Mam pytanko do fachowców w dziedzinie dietetyki. Niedawno wpadła mi do rąk książka niejakiego Michela Montignac pt. "Jeść aby chudnąć". Dieta ta odpowiednia jest też dla osob chcących ustabilizować masę ciała, a jako wspinacz nie pracuję nad masą, tylko robię siłę, jednocześnie nie mogę być za ciężka. Zasada tej [...]
[...] IV.(Po teningu od razu) 100g monster mass + 20g ostrowii + 250g chudego mleka V.100g makaron/ziemniaki/100g ryż + 125g kuraq/tunczyk/wolowina+ kukurydza/czerwona fasola/soja/soczewica(odrobinę)+ 10g oliwy z octem balsamicznym VI. 125 g twarogu/ 80g tunczyka/100g kuraka + 50 g makaronu+ warzywa VII. Ostrowia wg braków ok 30 g Do tego witaminy [...]
[...] wapnia, bo wapń w nich jest marnowany w trakcie trawienia i po wszelkiego rodzaju modyfikacjach ( np. obniżanie zawartości tłuszcz ) ma niską przyswajalność. Już nawet soja ma lepszy profil aminokwasowy niż twaróg ! Można ewentualnie uzupełnić te braki, mieszając ser twarogowy z odzywką białkową ( wtedy rzecz jasna, trzeba dać mniej twarogu [...]
[...] 14:30/15:00 Posiłek 4 posiłek potreningowy owoc( jabłko) lub wafel ryżowy Posiłek 5 białe mięso( pierś z indyka lub kurczka bez skóry) 30-45 min. wołowina, ryba, soja i inne strączkowe po treningu ziemniak, ryż, kasza całość 400-500 gram Posiłek 6 zimna pierś ok. 100 g do 19:00 w ciągu dnia kilka kaw i herbat W wieku 34 i wadze [...]