Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec. Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć
nie powienienes - najlepsze do tego celu sa tluszce wysycone - np smalec albo maslo (choc to sie szybko przypala :() zwykly olej roslinny po obrobce cieplnej moze wytworzyc duzo tluszczy trans a te sa trucizna dla nas - ludzi oliwa z oliwek jest ok - ale tez nie nalezy przesadzac z dlugoscia smazenia pozdrawiam Wiedza to podstawa "Madry [...]
jeżeli liczysz kalorie smaż na Pamie(kupisz w sklepach netowych) a tak nawiasem mówiąc najlepszy do zwykłego smażenia jest smalec, zresztą było o tym jakiś czas temu xxxxxl
Możesz aczkolwiek oliwa bardziej do krótkiego mało intensywnego smażenia jak np jajecznica, ryba , pierś ( bez panierek) jeśli wchodzi w gre ostre smażenie to smalec super się sprawdz no i to co popuri wyzej doradził. Ps. zeby ci nigdy do głowy nie przyszło smażyć czy podgrzewac olej lniany
Oliwy z oliwek używaj tylko do krótkotrwałego smażenia. Do obróbki termicznej możesz zastosować ( olej kokosowy, masło klarowane, olej rzepakowy czy też smalec )
[...] to syf, ale tilapia daleko od "syfu" tez nie odstaje %-) 1. nie bedzie mialo. mozesz podgrzewac. 2.nie bedzie dobre. w ogole zrezygnuj ze smazenia, albo uzywaj do tego celu maslo klarowane, smalec, olej kokosowy, bądż beztluszczowy i najlepszy w tym przypadku "PAM". miesa nie musisz gotowac, mozna piec, grillowac, smazyc beztluszczowo na teflonie
O odpowiednio wysokim punkcie dymienia. Np. smalec, olej kokosowy do dluzszego smazenia lub rzepakowy czy oliwa rafinowana do szybkiego. Ew. PAM jezeli nie chcesz spozywac (mozliwe ze utlenionego) tluszczu.
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: * Maslo * Lój wolowy i barani * Smalec * Tluszcz kurzy, gesi i kaczy * Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe * Olej z oliwek tloczony na zimno * Olej lniany tloczony na zimno * Oleje z ryb morskich Te [...]
[...] na to, że powstają nie korzystne substancje dla naszego organizmu. Ewentualnie jeśli się decydujesz na smażenie to smaż na tłuszczu nasyconym, najlepszym do tego jest smalec. Nie powinno się smażyć w ogóle na tłuszczu wielonienasyconym, do krótkcih obróbek tłuszcz zawart w oliwie z oliwek może być. Rano oraz po treningu organizm jest w [...]
Mozna smazyc na samym teflonie. Do dlugiego smazenia uzywamy olejow stalych - smalec, kokosowy. Do krotkiego - oliwy z oliwek. Jajecznice ze wzgledu na krotki czas obrobki termicznej mozna smazyc na masle.
1. Co 2 dzień ujdzie. Oliwa do krótkiego smażenia do dłuższego smalec/PAM . 2. Z wartościami troszkę gorzej, ponieważ nigdy nie wiesz ile tłuszczu się tam znajdzie raz będzie więcej raz mniej. Ale przyjmuj około 20g białka i 10g tłuszczu na 100g. Można gotować, można piec. Rób co Ci bardziej odpowiada, możesz też smażyć ale to ostateczność :). Do [...]
[...] właściwości tracą swoje właściwości (nie ma to jak polskie zdanie :P). powinna być równowaga między nasyconymi i nienasyconymi. smaż na zwierzęcych (nasyconych) masło, smalec... druga sprawa to taka, że smażąc na teflonie obejdzie się bez tłuszczu. A trzecia sprawa to taka, że o wiele lepsze jest gotowanie, parowanie, grilowanie... Dobre [...]
[...] wieprzowym. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-6 w słoninie przy chowie przemysłowym może wynosić nawet 30% energii z tłuszczu. Często promowane przekonanie, że słonina/smalec to tłuszcze nasycone jest błędne. Udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jest często znacznie większy nie wskazują na to tabele wartości odżywczych, a poza tym [...]