[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze. Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego, jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] wzorowe odżywianie się:jedzcie, a właściwie pochłaniajcie wszystko co tylko wpadnie wam w ręce. Trening siłowy bardzo obciąża organizm, poprzez co nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest o wiele większe niż u innych ludzi nie uprawiających żadnego sportu. Tak więc myślę, że jeśli zjecie nadmiar jakiegoś składnika(a przynajmniej będzie [...]
[...] jest dieta. Określę jednym słowem role składników pożywienia dla naszego organizmu: Węglowodany (cukry) – paliwo Białko – budulec Tłuszcze – ochrona Jak widać wszystkie składniki są ważne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i należy odrzucić wszystkie diety, które już na wstępie eliminują któryś z tych składników. Trening – godzina [...]
[...] w zaburzeniach pracy serca, wspomaga trawienie tłuszczów (znajduje się w żółci), pomaga w hiperglikemii i nadciśnieniu, jest związana z epilepsją i niepokojem. Tauryna jest składnikiem wielu napojów energetyzujących, takich jak Red Bull i odżywek dla sportowców, które mogą również zawierać kofeinę lub inne substancje stymulujące. Dodatkowo [...]
[...] stres czy choroba, oslabiony system odpornosciowy, zanieczyszczenie srodowiska, brak odpowiednich skladnikow odzywczych. Dlaczego niektórzy ludzie są alergikami na wybrane składniki? Występowanie alergii w rodzinie jest jednym z głównych powódów występownia alergii pokarmowej bądz nietolerancji. Dzieci z rodzin atopowych (alergicznych) mają [...]
[...] dostarczam budulca dla mięśni. Niestety nie ma tak łatwo. Organizm sportowca (bo do takich chcemy sie zaliczać) ma kilkakrotnie zwiększone zapotrzebowanie na wszystkie składniki. Zaczynając od samego jedzenia a na witaminach i innych składnikach skończywszy. Dobra teraz przechodzimy do sedna sprawy. Zacznijmy od podstaw , czyli od podziału [...]
[...] Oznacza to, że każdy ćwiczący powinien znać odpowiednie proporcje makroskładników, wiedzieć kiedy i jak często spożywać posiłki oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok [...]
[...] 1) Tworzą spalający tłuszcz i budujący białko hormon wzrostu 2) Prostaglandyny uwrażliwiają mięśnie na anaboliczne działanie insuliny-pierwszorzędny hormon transportujący składniki odżywcze. No i mała rada: staraj się nie spożywać tłuszczy nasyconych-mają one grupę prostaglandyn nazywanych E2, które mogą zakłócić nasz systemu immunologiczny i [...]
[...] jego wartości odżywczo-energetycznych czy przemian metabolicznych. Dzięki dynamicznym postępom w dziedzinie farmakologii i farmakoterapii zaczęto zauważać, iż niektóre składniki pożywienia mogą wchodzić w reakcje z różnymi lekami lub obcymi substancjami nieodżywczymi wprowadzanymi do organizmu wraz z pokarmem. Wiele z nich może oddziaływać [...]
[...] prędzej przyswoimy sobie zasady dobrego odżywiania, (jeśli takowe będziemy stosować). Daję tutaj przykład typowej diety na masę: Na początku chciałbym przedstawić po krotce składniki odżywcze oraz omówić ich znaczenie dla kulturystów. BIAŁKO: Z niego właśnie budowane są mięśnie. Składa się one z 22 amonokwasow, endogennych (organizm sam potrafi [...]
[...] ci dużej ilości kalorii i praktycznie nic więcej; natomiast jarzyny takie jak ziemniaki, brokuły, szparagi itp., zawierają złożone węglowodany, bogate w różne podstawowe składniki odżywcze. • Owoce zawierają fruktozę, cukier kilkakrotnie słodszy od rafinowanego; jest go jednak w owocach mało, więc nie są kaloryczne. Ponadto owoce zawierają [...]
[...] im przewagę nad konkurentami. Niestety nie ma jakiegoś jednego cudownego rodzaju posiłku. Najlepiej stosować różnorodną i zrównoważoną dietę zawierającą wszystkie podstawowe składniki odżywcze w wystarczającej ilości. Posiłek tenisisty moźe być różny w zaleźności od takich czynników jak: czas pozostający do rozpoczęcia meczu, poziom sprawności, [...]
[...] Wiemy więc już jakie mniej więcej produkty powinny znaleźć się w jadłospisie każdego człowieka. Zabierzmy się więc za dietowanie, jak powinny wyglądać posiłki, btw, kcal, składniki odżywcze... Krótko i zwięźle: Nadmiar energii w diecie = przyrost masy ciała Niedobór energii w diecie = ubytek masy ciała. Oczywiście powyższe równania zachodzą [...]
[...] aminokwasów i kreatyny, zwiększa „pompę mięśniową". Tauryna działa antykatabolicznie, zmniejsza poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga syntezę białek, transportuje składniki odżywcze do krwi. Kwas alfa liponowy (ALA) reguluje i stabilizuje poziom insuliny, ułatwia transport kreatyny, działa antyoksydacyjnie. SPOSÓB UŻYCIA: 6 [...]
[...] = 1560 kcal Janek pływa 3 razy w tygodniu : 1560x 1,1 = 1716 kcal Janek musi zjadać minimum 1716 kcal na początku drogi z odchudzaniem. Następnie rozkładamy nasze makroskładniki. Najpierw białko, które w diecie redukcyjnej ma ogromne znaczenie. Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Janek z racji płci i 3 treningów w [...]
[...] nierozłącznie związana z zyskiem. Oczyszczanie i przetwarzanie żywności przedłuża jej okres przydatności do spożycia, dzięki czemu rośnie zysk, ale jest ona uboższa w ważne składniki odżywcze. Przemysł spożywczy przyzwyczaił nas do jedzenia słodyczy (i robi to nadal!). Ich sprzedaż rośnie, a im więcej ich jemy, tym mniej spożywamy innych [...]
[...] żelaza i cynku. Niektórzy chcieliby zapewne zakwalifikować mięso i mleko do kategorii " dowolnej '', ale wtedy nie powinny być te produkty - szczególne polecane, ponieważ składniki odżywcze można uzyskać ze zdrowszych źródeł, jak jest to omówione bardziej szczegółowo poniżej. Grupy żywnościowe wymienione na str. 6. wymagają pewnych zmian. [...]