W XXI wieku wiele osób próbuje się odchudzać, a mimo to otyłych ludzi jest coraz więcej. Prawdopodobnie ważnym źródłem dezinformacji są serwisy społecznościowe, gdzie bardzo szybko powiela się nieprawdziwe lub tylko częściowo prawdziwe informacje. Autorytetami stają się osoby, które mają dużo wyświetleń filmów, „polubień” i brylują w mediach [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] Familijne o smaku chałwowym Skład: mąka pszenna, miazga sezamowa (20,6%), cukier, tłuszcz roślinny (palmowy, częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E500, E503), aromat. Wartości odżywcze: 100 g tych wafli dostarczy 536 kcal, w tym: 10 g białka 31 g [...]
[...] próby czasowej ani pod względem stężenia mleczanów we krwi w żadnej z grup, niezależnie jakiego rodzaju węglowodany podawano kolarzom. Jak widać, duża zawartość amylozy (skrobia oporna, słabo przyswajalna u człowieka) upośledziła odtwarzanie zasobów glikogenu mięśniowego u kolarzy. W cytowanych poprzednio badaniach używano vitargo mającego w [...]
[...] jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony [...]
[...] jakości mini posiłek czy przekąskę. Müller Müllermilch Napój mleczny o smaku mango Skład: mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze [...]
[...] autora, najpierw musimy wrócić do podstaw. Podsumowanie Kolejny raz amerykański autor, może w dobrej wierze, ale jednak, wprowadza czytelników w błąd. Według niego oporna skrobia „spala” tłuszcz. Przykro mi, nie ma na to żadnych dowodów. Według Rudy’ego Mawera „oporna skrobia ma wpływ na odczuwanie sytości” – nie ma na to żadnych dowodów, a [...]
[...] jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy najlepszy. Celiko Budyń o smaku jagodowym Skład: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, zagęszczony sok z buraka czerwonego w proszku, zagęszczony sok z owoców czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego [...]
[...] Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, ziemniakach, warzywach okopowych. Jak jest rozkładana skrobia? W trakcie hydrolizy powstają amylodekstryny, erytrodekstryny, [...]