[...] zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają około 0,1-13% tłuszczu, mleko pełne 3-3,5%, sery twarogowe 1-9%, sery podpuszczkowe dojrzewające (żółte) 17-30%, sery topione 30%, a jaja około 11%. Głównym źródłem tłuszczu roślinnego w diecie przeciętnego Polaka są [...]
[...] produktów spożywczych zawiera te rodzaje tłuszczów, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu. Dobrymi źródłami są: produkty mleczne, oleje roślinne i rybne, żółte sery oraz jogurt. Oprócz tłuszczów, białka i węglowodanów niezbędne są także witaminy, sole mineralne i dużo świeżej wody. Witaminy i minerały są niezbędnymi [...]
[...] ciśnienia krwi, podwyższonego poziomu cukru i nadwagi, wszystko to prowadzi do problemów z potencją. Unikać należy żywności naszpikowanej azotanami, takiej jak żółte sery czy produkty wędzone. Azotan potasu, popularną saletrę, dodawano niegdyś do posiłków więźniów, aby zmniejszyć ich popęd płciowy. Korzystnym daniem może być natomiast [...]
[...] do roboty (8-9), pozniej koło 14-16 obiad spory i po powrocie koło 20-21 jakas kolacje. Jem normalnie po polsku - chleby(juz gdzies od pol roku ciemne z kukurydza), żołte sery, biale sery. Obiady to normalny kotlet mielony, ziemniaki, jakas zupa itp. Czasem wciągne pizzawke. Nie jem burgerow, frytek, sajognek itego typu żarcia z budek. No i [...]
[...] Chodzi mi o to kiedy ew. w przypadku braku efektów martwić się i wnosić poprawki. 9) Mogę jeśc dowolny inny ser czy koniecznie ten z diety? Chodzi mi o żółte sery z dziurami. Czy zmienia to dużo i pozstac przy wyliczonym tym co mam? Narazie tyle pytanek:) Jak coś to będę wracał do tematu. Ankieta Nr.1: 1) obowiązkowa fotografia [...]
[...] wystepuje w polaczeniu z bialkiem i jest zwiazkiem bardzo czynnym.Brak jej w pozywieniu powoduje anemie oraz zaburzenia w procesie trawienia.Wystepowanie:watroba,nerki,sery sfermentowane.Zapotrzebowanie dzienne wynosi3mg. Wszystkie witaminy z grupy B maja podobne wlaciwosci: -sa dobrze rozpuszczalne w wodzie -zawieraja azot -wchodza w sklad [...]
[...] W tym okresie możemy stracić do 6kg. Zalecane produkty w tej fazie to: Chude mięsa bez skóry (najlepiej gotowane lub pieczone), owoce morza, orzechy ( do 20 sztuk na dobę), sery bez tłuszczu lub w wersji light ( np. serek wiejski), warzywa, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, jajka (bez ograniczeń), słodzik, 2 litry wody niegazowanej. Zabronione [...]
[...] W tym okresie możemy stracić do 6kg. Zalecane produkty w tej fazie to: Chude mięsa bez skóry (najlepiej gotowane lub pieczone), owoce morza, orzechy ( do 20 sztuk na dobę), sery bez tłuszczu lub w wersji light ( np. serek wiejski), warzywa, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, jajka (bez ograniczeń), słodzik, 2 litry wody niegazowanej. Zabronione [...]
[...] W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości. Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt. Jedz na małych [...]
[...] W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości. Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt. Jedz na małych [...]
[...] - surówki i sałatki (dobrze dobierać do nich sosy, aby nie zawierały zbyt wiele cukru i tłuszczu - odpowiednie mogą tu być sosy winegret lub olej i ocet) Zakąski i desery Trzy główne posiłki stanowią podstawę żywieniową. Występują jednak jeszcze dwie dużo mniejsze formy posiłków, które również mają swoje znaczenie w odpowiednim [...]
[...] W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości. Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt. Jedz na małych [...]
[...] większych posiłków. Pierwszy posiłek jem w ciągu godziny po przebudzeniu, kolejne co 3 maks 4 godziny. Na śniadanie staram się dostarczyć jak najwięcej białek (jajka, białe sery, białe pieczywo+ jakaś kawa, a później to z reguły owowce, ale w nie dużej ilości, obiad - z reguły jakieś czerwone lub białe mięso, ewentualnie ryba, ale najczęściej [...]
[...] jelitową). Ich zaletą jest również orzeźwiający smak. Mogą być też zastosowane inne produkty mleczne, np. twarogi, serki homogenizowane, biały ser. Natomiast żółte sery czy serki topione są ciężko strawne i mogą być źle tolerowane przez chorego. Warzywa Polecane są pomidory, marchew, dynia, sałata, buraki, pietruszka, seler, brokuły, [...]
[...] dnia : brak Uprawiany sport lub inne formy aktywności : na razie brak Odżywianie : lubię wszelkiego rodzaju warzywa, mięso w każdej postaci, zupy jarzynowe, pomidorowe, sery topione, żółte. Nie lubię ryżu bez soli, nabiału/jogurtów/mleka, ryb (lubię tylko filet z pangi), otrębów pszennych, ogólnie jałowego jedzenia nie lubię, za to ostre [...]
Witam , jak w temacie. Zapotrzebowanie 2800 + 1200 kcal extra ( low carb ) Tluszcze : Oliwa z oliwek, orzechy wloskie, migdaly, awokado, jajka, maslo orzechowe. sery plesniowe czasami zolte. Wegle glownie z owocow, choc czasami makaron z pesto i trzymam + - 150 g. Bialko glownie z nabialu sery typu twarog, mleko bez lactosy, kurczak, wieprzowe, [...]
[...] jednak z 97 na 99kg... Nie mam problemów z trzymaniem dyscypliny jeśli chodzi o treningi i jedzenie. Lubię jednak się napić i wtedy często zamieniam posiłki na wino i żółte sery, albo coś mocniejszego i jakiś cheat. Z powodu kontuzji nie mogę na razie za dużo biegać, ani robić przysiadów. Poniżej wklejam wypełnioną ankietę, rozpiskę diety i [...]
[...] Funkcja w organizmie - składnik koenzymu FAD bierze udział w syntezie hemoglobiny Skutki niedoboru - zapalenie oczu, pękanie kącików warg Źródła witaminy - drożdże, wątroba, sery, warzywa liściowe Witamina B5 Funkcja w organizmie - składnik koenzymu A, bierze udział w przemianach białkowo-tłuszczowych, obniża poziom cholesterolu Skutki niedoboru [...]