SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryboflawina

  • Suplementacja witaminami powinna być obecnie obowiązkiem każdego sportowca. Wykorzystanie preparatów witaminowo-minerałowych jest dodatkiem, który ma za zadanie utrzymać homeostazę naszego ciała. W dobie rosnącej samoświadomości odnośnie utrzymania odpowiedniej kondycji zdrowotnej ciała nie tylko sportowcy korzystają z witamin. Co więcej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7407 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • Jaki budyń wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Budyń, można powiedzieć, że jedna z pierwszych słodkości, które istniały w dzieciństwie. Dzięki dodatkom w postaci herbatników czy rodzinek był numerem jeden. Dziś na szczęście rynek słodkości się rozwinął, ale jeśli ktoś jest nadal lojalnym fascynatem tego niepozornego deseru, może skorzystać z poniższego porównania, dzięki któremu wybierzemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9455 Data: 2017-10-13 09:43:14
  • Schab czy kurczak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 58 mg cholesterolu Witaminy i składniki mineralne 21 μg witaminy A (ekwiwalent retinolu) 6 μg retinol 0,1 mg witamina E (ekwiwalent alpha-tokoferolu) 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 11,2 mg niacyna 0,5 mg pirydoksyna 4 μg kwas foliowy 0,4 μg cyjanokobalamina 1,2 mg witaminy C 65 mg sodu 255 mg potasu 11 mg wapnia 196 mg fosforu 28 mg magnezu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28353 Data: 2017-11-18 12:47:11
  • Istnieje wiele różnych rodzajów bólu głowy i mają one zróżnicowane podłoża, a do ich terapii stosuje się różne środki. Zdecydowana większość dostępnych obecnie leków działa jednak tylko poprzez łagodzenie bólu, a mianowicie pozbywanie się objawu pewnych niekorzystnych zmian w organizmie, a nie wpływa na samą przyczynę wystąpienia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1677 Data: 2022-05-21 08:17:34
  • Jaki jogurt pitny jest najlepszy i najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] cukier, dekstroza, laktoza (z mleka), skrobia modyfikowana, zagęszczony sok o smaku mango 0,3%, barwnik: karoteny, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, tiamina, ryboflawina, witamina B6. Wartości odżywcze 100 g jogurtu dostarczy 77 kcal, w tym: 3,1 g białka 1,4 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 12,9 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22624 Data: 2017-11-27 10:45:14
  • Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4491 Data: 2017-10-06 07:59:15
  • Brokuły czy cukinia - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się 34 kcal, w tym: białko 3 g tłuszcz 0 g węglowodany 7 g (w tym cukry proste 2 g, błonnik 3 g) Wartości odżywcze: Witaminy: A 623 IU C 89,2 mg E 0,1 mg tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,2 mg niacyna 0,6 mg B6 0,3 mg foliany 36 ug B12 0 mg Składniki mineralne: wapń 18,6 mg żelazo 0,4 mg magnez 21,1 mg fosfor 47,1 mg potas 325 mg sód 12,4 mg cynk [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3889 Data: 2017-09-19 10:40:24
  • Czym są podroby i czy są zdrowe? Korzyści i zagrożenia!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Podroby, często pomijane lub wręcz odrzucane w kuchni wielu osób, są niezwykle wartościowym źródłem składników odżywczych. Spożycie podrobów nie tylko wprowadza do diety interesujące smaki, ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 510 Data: 2023-12-12 09:36:49
  • Wołowina vs. drób - porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Wartości odżywcze: W 100 g piersi z kurczaka znajduje się 110 kcal, w tym: białko 23 g tłuszcz 1 g węglowodany 0 g Witaminy: A 0 mg C 1,2 mg E 0,1 mg K 0,2 ug tiamina 0,1 mg ryboflawina 0,1 mg niacyna 11,2 mg B6 0,5 mg foliany 4 ug B12 0,4 ug kwas pantotenowy 0,8 mg Składniki mineralne: wapń 11 mg żelazo 0,7 mg magnez 28 mg fosfor 196 mg potas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7377 Data: 2017-09-14 10:30:46
  • Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5156 Data: 2021-02-12 17:59:34
  • Płatki owsiane czy płatki jaglane?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 34431 Data: 2017-11-01 11:51:35
  • Bóle głowy mogą skutecznie utrudniać życie zarówno osobiste, jak i zawodowe, czy ogólnie społeczne. Przyczyn tego typu bólów może być wiele, co stanowi duże utrudnienie diagnostyczne i terapeutyczne. Wyróżnia się ponad 15 różnych rodzajów bólu głowy, m.in. są to migreny, bóle klasterowe, związane z infekcjami, czy związane z zaburzeniami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3708 Data: 2021-03-01 18:14:52
  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] woda, regulator kwasowości: kwas octowy, przeciwutleniacz: kwas cytrynowy, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K - zawiera źródło fenyloalaniny, sacharyna, barwnik: ryboflawina), tykwa marynowana Kampyo (paski tykwy, cukier, sos sojowy, sól, woda, Mirin, barwnik: karmel, substancje słodzące: fruktoza, syrop kukurydziany, wzmacniacz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24877 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Ćwiczenia w cieple powodują znaczne straty wody i elektrolitów w wyniku pocenia się. W ekstremalnych sytuacjach odwodnienie może nawet zabić. Zdarzały się przypadki śmierci osób uczestniczących w selekcji do jednostek specjalnych (np. SAS). Wyniki: alkohol we wszystkich grupach wiekowych był siódmą przyczyną śmierci (lub uszczerbku na zdrowiu) w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13973 Data: 2019-06-26 19:08:14
  • Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6749 Data: 2018-12-04 08:58:17