Jajka są dobrym źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów, pod warunkiem iż nie pochodzą z hodowli przemysłowej. Naukowcy oceniali, w jakim stopniu jajka są przyswajane do ustroju człowieka. Podawano 25 g gotowanego lub surowego jajka znakowanego izotopami. Wniosek Obróbka cieplna znacząco poprawia przyswajalność jajek. Prawdopodobnie różnica w [...]
Owoce powinny stanowić nieodzowny element naszych jadłospisów. Wiele z nich nie tylko wybornie smakuje, pięknie wygląda, ale przede wszystkim wpływa na stan naszego odżywienia. Dostarczają one wielu witamin, składników mineralnych oraz substancji prozdrowotnych. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw [...]
Chociaż z budową tkanek w organizmie kojarzą się głównie białka kolagenowe, to warto wiedzieć, że są jeszcze mniejsze związki, które pomimo nie tak powszechnego występowania pełnią ważne funkcje w ciele. Dobrym na to przykładem są glukozamina z chondroityną, które utrzymują chrząstki w dobrej kondycji, a także metylosulfonylometan (MSM), który [...]
Żelazo jest głównym mikropierwiastkiem organizmu i musi być dostarczane z dietą dla zachowania zdrowia. Nie każda forma chemiczna żelaza jest jednak tak samo wartościowa z punktu widzenia odżywczego. Warto znać różnice pomiędzy nimi - mowa tutaj zwłaszcza o sytuacjach, kiedy dochodzi do różnego stopnia niedoborów i anemii, którą zagrożone może być [...]
Kreatyna długo kojarzyła się wyłącznie z adeptami sportów siłowych płci męskiej, których celem była rozbudowa masy mięśniowej, czy też pobijanie kolejnych rekordów ze sztangą w rękach. Dzięki licznym badaniom naukowym wiadomo obecnie, że aminokwas ten wykazuje szerokie spektrum funkcji w organizmie i nie tylko przydatny jest dla największych [...]
Jak to jest i co się dzieje z nieprzyswojonym białkiem? Przykładowo ktoś zje 500 g twarogu chudego + 2 skyry naturalne ( to tylko przykład) Przyswoi te 40/50g białka a co z reszta? Kalorie się wtedy nie liczą skoro to białko nie zostaje przyswojone?
Szukałem informacji na ten temat poprzez wyszukiwarkę na SFD. Jednak nic konkretnego nie znalazłem. Ciekawi mnie co jeść (lub czego nie jeść) aby przyswajalność białka (serwatkowego lub z jakiejkolwiek odzywki)była większa. Jak wiadomo całe spożyte przez nas białko nie może być wchłonięte i służyć budowie komórek. Część tego cennego materiału jest [...]
Witam. Zetknąłem sie juz kilka razy z różnymi teoriami o białku i jego przyswajalności. Z badań wynika że mężczyzna o wadze 100kg (oczywiście nie 25%Bf) w 1h przyswaja 8,34g białka, czyli wynika, że spożywanie np 3 jajek na śniadanie w których jest ok 20g białka jest bez sensu ponieważ białko z jajka "rozchodzi się" w ok. 45-60min, Czyli z tych [...]
A więc,od poniedziałku mój brat wchodzi na nową diete. waży 75kg. Ograniczyliśmy ww do poziomu ok. 1,5g na kg, tłuszczu na 2g na kg i białka na 2,3g na kg. Konkretnych założeń nie ma, może być ubytek wagi jak i jej przyrost. Chodzi o to aby poznać organizm bez zbędnego otłuszczania sie. Ale nie o to w tym temacie chodzi. A więc: Musi zjeść 170g [...]
chciałem się zapytać jakas jest jednorazowa przyswajalność białka do wagi 80kg? - da się to jakoś obliczyć? - czy po 3 godzinach organizm bedzie mogl przyswoic taką samą ilość białka?
Panowie mam pytanko czy duzo( czy wogule) spada przyswajalosc bialka np po wymieszaniu z mlekiem 2% ? a czy spada wogule przy mleku 0% ?> Tluszcze raczej spowalniaja przyswajalnosc w jakim stopniu ? Z gory dzieki za odp =) >>
Witam!!! :D Mam pewien dylet, mianowicie jestem na diecie IF i moje okienko żywieniowe trwa 4 godziny (20:00-24:00). I teraz zastanawia mnie kwestia przyswajania białka. Z wielu źródeł można wyczytać, że osoba ważąca 100kg może efektownie przyswoić około 8g białka na godzinę. Wynika z tego ze w ciągu tych 4 godzin można przyswoić 32g biłka + [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam, piszę ten temat, gdyż bardzo męczy mnie pewna rzecz. Wyczytałem w necie, ale i nie tylko, bo też słyszałem, że przyswajalność białka jest bardzo ważna, dlatego poleca się kupić odżywkę białkową. Ćwiczę od 4 miesięcy, bez żadnych suplementów. Wspomagam się tylko mixem witamin oraz magnezem w tabletkach. Dieta zbilansowana, efekty są. Dzisiaj [...]
Witam! Wiek : 25 lat Waga : 93kg. Wzrost : 182 cm. Od jakiegoś czasu z powodzeniem przeprowadzam redukcje na zasadach low carb. Ostatnio z braku czasu zmieniłem liczbę posiłków na 3 max 4 w ciągu doby. Wiem że powinność spożywania 5-6 posiłków to nieaktualne już zalecenia, ale zastanawia i nurtuje mnie sprawa przyswajalności protein w takich [...]
Konkretnie... Lepiej zjeść o 10 rano 8 jajek i o 14 obiados, czy o 10 4 jajka o 12 4 i o 14 obiados.?? Z jednej strony śniadanie nbajwazniejsze wiec powinno się zjeść więcej wcześniej, ale z drugiej nie wiem czy zdąża się przetworzyć w takiej ilości..
Witam, Pytanie, bo po użyciu wyszukiwarki znalazłem tylko 4 tematy, jaka jest przyswajalność białka przez organizm, bo ostatnio spotkałem się z twierdzeniem, że normalnie można wchłonąć ok 50g białka na 3 godziny. Jak to wygląda w rzeczywistości, bo nie chce żeby kurczak i suple szły niewchłonięte do kibla? Czy sama witB6 zwiększy wchłanialność? [...]
Witam, dzis na jakims wp.pl czy innym portalu widzialem kilka zasad jak zrzucic skutecznie kilogramy. W jednym z punktow bylo napisane mniej wiecej cos takiego: "niektorzy ludzie unikaja wegli w swojej diecie a to jest zle rozwiazanie gdyz bez wegli bialko nie moze sie wchlonac" Ktos wie na ile jest to prawda? Co np z shakiem: bialko w proszku + [...]
Witam Jak w temacie zastanawia mnie czy tanie białko Ostrovit dobrze jest wykorzystywane przez organizm,zwykle kupowałem golda z Optimum badz prostar z Ultimate lecz obecnie cienko z kasą i tu pytanie czy warto kupować tani Ostrovit,czy aminogramem moze rownac sie z Optimum/Ultimate? Oraz porównujac te białka czy jest jakaś różnica między [...]