Dzięki odpowiednim suplementom możesz zwiększyć swoją sprawność umysłową. Wśród tych wszystkich trudnych i łatwiejszych nazw, dobranie odpowiedniego suplementu dla siebie może okazać się jednak nie lada wyzwaniem, dlatego dziś postaramy się przybliżyć te najbardziej cenione produkty. Lion’s mane mushroom Lion’s mane („lwia grzywa”, soplówka [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Wiele osób jest w sytuacji, w której wydajna praca mózgu, prawidłowa koncentracja i skupienie są niezmiernie istotne. Dotyczy to sytuacji ciężkiej pracy umysłowej, nauki w szkole, na studiach czy podczas prowadzenia różnego rodzaju seminariów. Z pomocą przychodzi wtedy suplementacja ekstraktem z Bacopa monnieri. Rośliny, która posiada pod tym [...]
W branży kosmetycznej kładzie się duży nacisk na sprzedaż wielu produktów, ale nie rozwiązują one wszystkich problemów ze skórą. Czy wiesz, że możesz wprowadzić pewne zmiany do swojego życia, które wpłyną pozytywnie na wygląd i zdrowie skóry, a nie wymagają one wizyty w drogerii czy aptece? Poznajmy je. Podsumowanie Jak widzisz, żeby zadbać o [...]
[...] energii dla enterocytów (komórek jelit). Białko serwatkowe zostało również opisane jako doskonałe źródło cysteiny, prekursora syntezy glutationu, który działa jako endogenny przeciwutleniacz. Oprócz tego białko serwatkowe ma wysoki stopień strawności i jest szybko wchłaniane w jelicie cienkim. Eksperyment naukowy Jak dotąd żadne badanie nie [...]
Surowe warzywa kojarzymy jako te bardziej wartościowe i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz [...]
[...] do produkcji melatoniny oraz serotoniny. Każdy z nich odgrywa istotną rolę w regulowaniu snu. Kiwi Wbrew pozorom, ten mały zielony owoc ma ogromną moc. Zawiera apigeninę, przeciwutleniacz, który może pomóc walczyć z bezsennością. Ponadto jest niskokaloryczny i zawiera potas oraz kwas foliowy, jest zatem dość odżywczy. Co istotne dla naszego [...]
[...] poziom produkcji testosteronu. Ekstrakt z nasion kozieradki pospolitej Dba o prawidłowy poziom glukozy we krwi, co jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jako przeciwutleniacz wspiera też układ odpornościowy i procesy trawienne. Cynk Cyst to ważny minerał dbający o równowagę kwasowo-zasadową. Do jego funkcji należy również dbanie o [...]
[...] mózgu. Kawa, poza kofeiną, zawiera setki związków bioaktywnych i one również mogą wpływać na funkcje poznawcze. Jednym z najbardziej przekonujących jest kwas chlorogenowy, przeciwutleniacz, który pomaga chronić przed stresem oksydacyjnym, mogącym uszkadzać komórki mózgowe. Nie ma również jednoznacznej sugestii, ile tej kawy trzeba by było pić, [...]
[...] wymieniają: zwiększenie naturalnych zapasów wysokoenergetyczny metabolitów w komórkach śródbłonka zdolność kreatyny do działania jako bezpośredni i pośredni przeciwutleniacz, co może przyczyniać się do redukcji szkodliwego działania wolnych rodników oraz zwiększać syntezę tlenku azotu zwiększenie wydolności mitochondriów poprawę [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
[...] inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny przeciwutleniacz Dynia jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu. Związek ten jest antyoksydantem. Dzięki swoim właściwościom jest w stanie zwalczać wolne rodniki, hamując [...]
[...] gorczyca, cukier, sól, przyprawy), skrobia modyfikowana, ocet winny biały, cukier, sól, stabilizator: guma ksantanowa; koncentrat soku z cytryny, aromaty naturalne, przeciwutleniacz: E385. Wartości odżywcze Wartość energetyczna (na 100 g): 312 kcal Tłuszcz: 30 g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,3 g) Węglowodany: 9,2 g (w tym cukry: [...]
NAC to w pełnej nazwie N-acetylocysteina. NAC jest aminokwasem, który po spożyciu staje się prekursorem L-cysteiny. I choć, o ile sam NAC nie występuje w przyrodzie, to cysteinę możemy spotkać na przykład w mięsie z kurczaka i indyka, czosnku, jajkach, w roślinach strączkowych, nasionach słonecznika oraz w jogurcie.
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
Od dawna wiemy, iż zielona herbata może mieć wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej. Naukowcy informują, że u osób dorosłych z nadwagą odnotowano większe straty w ilości tkanki tłuszczowej całkowitej i podskórnej po zastosowaniu ekstraktu zielonej herbaty. Reaktywne formy tlenu towarzyszą człowiekowi od zawsze, a ich powstawanie jest nasilone [...]
Resweratrol jest naturalnym polifenolem, który występuje na przykład w orzeszkach ziemnych, winogronach, a także w czerwonym winie. Jest on silnym antyoksydantem, w dobrze kontrolowanych badaniach klinicznych okazało się, że potrafi zapobiegać uszkodzeniu wątroby np. w przypadku stosowania acetaminofenu (paracetamolu) oraz ułatwia regenerację [...]