[...] funkcjonowania organizmu ważne jest również to, że białko sojowe obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz zawiera zdrowe tłuszcze, magnez, wapń i potas. Białko roślinne w proszku Białko roślinne w proszku najczęściej otrzymywane jest ze wspomnianej soi, a także z grochu, pszenicy, ryżu i konopi indyjskich. Choć tego [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
[...] HCO3- i pCO2. Często w badaniach krwi ustala się lukę anionową (AG), tj. różnicę pomiędzy stężeniem kationów i anionów w przestrzeni zewnątrzkomórkowej. AG = (sód + potas) – (chlorki + wodorowęglany) Podwyższone wartości AG mogą oznaczać kwasicę mleczanową, cukrzycową kwasicę ketonową, alkoholową kwasicę ketonową, głodzenie, [...]
[...] jąder, dodatkowo wiele leków może wywołać ginekomastię i wcale nie mówię tutaj o SAA, przykładowo taki wpływ mogą mieć: spironolakton, ketokonazol. Diuretyk oszczędzający potas, spironolakton, jest pochodną progesteronu - może wywołać ginekomastię, ponadto działa, jako antagonista androgenów –ma negatywny wpływ na libido). Dodatkowo [...]
[...] w diecie po zakończeniu eksperymentu: 234 ± 11 g Zmierzono wyniki siłowe, zbadano kompozycję ciała (metoda ADP), pobrano krew (m.in. glukoza, kreatynina, GFR, sód, potas, chlor, azot mocznika), sprawdzono dostarczaną ilość kcal. Wyniki waga ciała wzrosła o +1,3±1,3 kg w grupie 2,3 g białka / kg m.c waga ciała zmalała średnio −0,1±2,5 kg [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] poprzeczka stoi trochę wyżej. Tym ciekawszy jest przypadek opisany w październiku 2017 r. przez Lee TW i wsp. na łamach „Medicine”. Zaczęto oralnie i dożylnie podawać mu potas. Podano mu łącznie 20 mmol dożylnie oraz 10 mmol oralnie – chlorku potasu, a poziom potasu we krwi ustabilizował się na poziomie 3,7-4 mmol/L. Pacjent przed zawodami [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
[...] populacji) ilości białka: 4,3±1,2 g/kg masy ciała dziennie. Ogólna podaż kalorii też była imponująca: 5 621,7 ± 1 354,7 kcal. Zmierzono ilości kreatyniny oraz potasu w serum oraz zbadano ile azotu i kreatyniny znajduje się w moczu. Dodatkowo zmierzono ilość wydalanego wapnia i fosforu. Badani trenowali więcej, niż 4 x w tygodniu, [...]
[...] to minerał, który jest najobficiej występującym wewnątrzkomórkowym kationem w naszym organizmie. Szacuje się, że każdy kilogram masy naszego ciała zawiera około 45 milimoli potasu, co daje dla osoby o wadze 80 kg około 140 g potasu. Potas a kamienie nerkowe Naukowcy zauważyli zależność między niskim spożyciem potasu a zwiększonym ryzykiem [...]
[...] glutaminą na pewno przyczyni się do uzyskania jeszcze lepszych rezultatów. Dawki powinny być rozdzielone na dwie porcje, przed i po treningu i wynosić około 2-3g. Uzupełnij potas Większości z nas, gdy wspomnimy o potasie, prawdopodobnie skojarzy się on z dodatkowym, uzupełniającym mikroskładnikiem związanym m.in. z nawodnieniem. Nie [...]
[...] wytwarzany w ustroju człowieka podobnie, jak wyjątkowo toksyczny amoniak. Niezwykle ważną rolę w ustroju pełnią pierwiastki mające w 100% charakterystykę chemiczną (sód, potas, magnez, wapń itd.). Nawet krew wypełniają związki spełniające ścisłe kryteria chemiczne i fizyczne. Ponadto „straszliwa chemia” jest fundamentem żywności, medycyny, [...]
[...] w ciągu 24 h. Wyniki: diureza była nasilona w pierwszych czterech godzinach picia wina i ginu, jednak nie po 24 h piwo nie miało dużego wpływu na diurezę, stężenie sodu, potasu, osmolalność Wnioski Tylko napój o dużym stężeniu etanolu (>13.5%) wywiera krótkotrwały wpływ na odwodnienie. To nie znaczy, że sportowcy mogą sięgać po treningu po [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
Jest kilka powodów, dla których proces odchudzania u kobiet może różnić się od redukcji masy ciała u mężczyzn. Niezwykle ważnym aspektem jest choćby funkcjonowanie układu hormonalnego, który w przypadku płci żeńskiej bywa trudny do „opanowania”, jeśli pojawią się tam jakieś nieprawidłowości. Forskolina, pochodząca z pokrzywy indyjskiej, zwiększa [...]
[...] pstrąg, tuńczyk, sardynka, makrela, śledź) jajka orzech kokosowy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia awokado Na zakończenie dodam, iż warto suplementować magnez oraz potas (szczególnie, jeśli ktoś intensywnie trenuje), korzystać rozsądnie ze słońca (nadmierna ekspozycja powoduje raka), dostarczać odpowiedniej ilości tłuszczów, witamin C, [...]
Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]
[...] procesów miażdżycowych, zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym, rozwój niektórych typów nowotworów. Grafika: zawartość kwasu foliowego w owocach kiwi. Kiwi a zawartość potasu Grafika: zawartość potasu w kiwi i innych owocach. Hipokaliemia to zbyt niska ilość potasu we krwi. 80-92% potasu jest wydalane przez nerki, a 8% przez przewód [...]
Białko jest jednym z trzech makroelementów (zaraz obok węglowodanów i tłuszczów), które dostarczamy wraz z pożywieniem i które stanowią dla nas także źródło energii. Białka wchodzą w skład każdej komórki naszego organizmu, biorą udział w kształtowaniu błon komórkowych, budują mięśnie, sprawiają, że rosną nam włosy i paznokcie. Białko jest [...]