[...] z kolei obserwowano nieistotny spadek stężenia magnezu. Po suplementacji cynkiem, poziom cynku w surowicy powrócił do normy tylko u 8 pacjentów. U 5 pacjentów wystąpiła poprawa objawów zaburzeń seksualnych. 2 pacjentów przybrało na wadze. Być może potrzeba większych dawek cynku lub w grę wchodzą tu inne mechanizmy, jednak jak widać, nawet [...]
[...] z 2010 roku (Reis) - 20 mężczyzn w średnim wieku 37 lat. Wyjściowy poziom testosteronu 11.8 nmol/l, po interwencji chirurgicznej i zmianie stylu życia, nastąpiła poprawa ilości testosteronu o 12,5 nmol/l (spadek wagi ciała o 44% w ciągu 2 lat i 2 miesięcy), z 2012 roku (Pellitero) - 33 mężczyzn w wieku 41 lat, wyjściowy poziom [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS - Irritable Bowel Syndrome) to przewlekłe i osłabiające zaburzenie żołądkowo-jelitowe, które dotyka 9% -23% populacji na całym świecie. Odsetek pacjentów generujących koszty w systemie opieki zdrowotnej związane z IBS wynosi 12% w podstawowej opiece zdrowotnej i jest zdecydowanie największą podgrupą w klinikach [...]
Pierwszy hormonalny środek antykoncepcyjny (norethindron) pojawił się dopiero w latach 50. XX wieku. Pierwszy dopuszczony do stosowania przez FDA dopiero w 1960 r. (Enovid; 10 mg norethynodrelu, czyli progestagenu, + 150 μg estrogenu, mestranolu). Obecnie ok. 100 mln na świecie kobiet decyduje się na antykoncepcję hormonalną, a wiążą się z nią [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
[...] (HbA1c), kolosalny spadek stężenia insuliny, poprawę wskaźnika HOMA, na dodatek silny spadek AST/ALT (może świadczyć o poprawie stanu wątroby), na dodatek spadek kreatyniny (poprawa funkcjonowania nerek). Czy jest możliwe pozbywanie się 1 kg tłuszczu tygodniowo? Tak, bo były to osoby chorobliwie otyłe, ważące ponad 100 kg, na dodatek [...]
Zanim przejdziemy dalej, ostrzegam, iż badania naukowe z reguły dotyczą osób mało wytrenowanych lub nieaktywnych fizycznie. Dlatego do osiąganych rezultatów należy podchodzić z bardzo dużym dystansem. Na początku twarde dane, później dorzucę trochę swoich obserwacji. Podsumowanie W treningu mającym na celu zwiększenie siły, liczba serii będzie [...]
O witaminie C najczęściej myślimy w aspekcie walki z przeziębieniami, czyli w okresie jesienno-zimowym. Czy słusznie? Postaram się odpowiedzieć ci na to pytanie w tym artykule. Ochrona antyrodnikowa - działanie przeciwutleniające Gdy myślimy witamina C pierwszą myślą, która przychodzi nam do głowy, jest wspomaganie odporności w okresie [...]
[...] stwierdzono, iż 2 g tyrozyny poprawiają wykorzystanie pamięci, Colzato i wspólnicy (2014) 22 zdrowe osoby, badano ich pamięć oraz zdolności poznawcze, 2 g tyrozyny, poprawa umiejętności samokontroli, Colzato i wspólnicy (2014) 32 zdrowe osoby, 2 g tyrozyny, lepsze myślenie zbieżne (umiejętność rozwiązania problemu, przy wyszukaniu [...]
[...] nie odnotowano różnic. Czyli średnio to 3 sesje po 8 km biegu. Wyniki badania naukowego pomimo zmniejszenia przebieganego dystansu o 54% w grupie eksperymentalnej: VO2 max poprawa o 4%! W grupie aerobowej bez zmian! czas biegu na 1,5 km poprawa o 21 sekund (6%), w grupie aerobowej bez zmian! czas biegu na 5 km poprawa o 48 sekund (4%), w grupie [...]
W poprzednich opracowaniach przytoczyłem badania i fakty dotyczące treningu ramion oraz nóg. Warto odświeżyć nieco informacje dotyczące treningu grzbietu, tym bardziej, iż w klubach nadal są silnie zakorzenione mity dotyczące wykonywania podciągania, wiosłowania czy martwego ciągu. Jak często trenować plecy? To kolejne pytanie bez odpowiedzi. [...]
[...] działaniem kreatyny (przeciwzapalnym i / lub uwrażliwiającym tkanki na glukozę) nie są na razie do końca wyjaśnione. Potrzebne są dalsze eksperymenty, aby wyjaśnić, czy poprawa wynika z ogólnoustrojowego czy lokalnego działania kreatyny na leukocyty i mięśnie. Podsumowanie Kreatynę warto stosować cały rok, oczywiście z odpowiednią przerwą [...]
[...] wynosił 5,2 mm w obu grupach Nie ma jednak róży bez kolców. Przyrost siły wyniósł: w grupie wysokiego ciężaru dla wyciskania leżąc 6,6 kg (6,5%), zaś dla przysiadu 23,7 kg (poprawa o 19,6%) w grupie niskiego ciężaru dla wyciskania leżąc 2 kg (2%), zaś dla przysiadu 10,7 kg (poprawa o 8,8%) Jak widać, poprawa wyniku dla wyciskania sztangi leżąc [...]
Ludzie zrobią wszystko, by osiągać rezultaty jak najmniejszym wysiłkiem. Będą sięgać po leki wycofane z obrotu (np. sibutraminę, fenfluraminę), po środki farmakologiczne, które nigdy nie stały się lekami dopuszczonymi do obrotu (np. SARM), lub stosować klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne. Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] po treningu również było mniejsze w grupie BCAA. Wniosek? Aminokwasy rozgałęzione mogą zmniejszać bolesność mięśniową (przynajmniej u osób niewytrenowanych). Może wystąpić poprawa wydolności przy powtarzanych wysiłkach, np. trening dzień po dniu lub kilka treningów tego samego dnia. W jednym z badań 15 mężczyzn oraz 7 kobiet otrzymywało 0.17 g [...]
[...] kg m.c proc. spadek ilości tkanki tłuszczowej w grupie 2,3 g białka / kg m.c wynosił 0,6% proc. spadek ilości tkanki tłuszczowej w grupie 3.4 g białka / kg m.c wynosił 2,4% poprawa w wyciskaniu leżąc w grupie 2,3 g białka, przed: 71,8 ± 32,9 kg, zaś po: 81,4 ± 33,9 kg (~13%) poprawa w wyciskaniu leżąc w grupie 3,4 g białka, przed: 87,8 ± 37,8kg, [...]
Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
Tematyką cukrzycy zajmuję się od wielu lat, jednak ciągle zdarza mi się odkryć coś nowego, kolejną cegiełkę. Ogólnie przyjmuje się, iż cukrzyca jest zdradziecką chorobą, gdyż organizm ma duże możliwości kompensacji. To znaczy, że przez długi czas ustrój broni się przed opornością na insulinę (nie do końca skutecznym działaniem np. na mięśnie, [...]
Aktualizacja 13 grudnia 2023 Kreatyna należy do najbardziej popularnych suplementów diety, a jej wpływ na budowę masy mięśniowej, poprawę wydolności i zdrowia jest bezsprzeczny. Pod kątem budowy chemicznej należy ona do grupy aminokwasów, które w organizmie człowieka nie budują białek, lecz wykazują pewne właściwości, które wspomagają naszą [...]