Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
[...] wszystkich cennych korzyści płynących z jej stosowania, musielibyśmy spożywać dość duże ilości tej przyprawy. Jest przyswajana jeszcze lepiej, kiedy towarzyszy jej czarny pieprz, który zawiera piperynę. Kurkumę możesz dodać do ryżu, zup, mięsa czy koktajli. Świat przypraw jest bardzo bogaty oraz różnorodny i na pewno każdy znajdzie coś dla [...]
[...] nastawienie towarzyszące nam przez cały okres odchudzania. Gorczyca Gorczyca, poza tym, że jest popularnym dodatkiem do dań np. musztardy - ma bardzo zbliżone działanie do pieprzu czy papryczki chilli. Choć nie jest tak ostra w smaku, jak inne wymienione przyprawy również stymuluje ciepłotę naszego ciała, przez co podbija nasz metabolizm. Dobra [...]
Tematyka stawów jest mi szczególnie bliska z tego względu, że moje wykształcenie związane jest z funkcjonowaniem aparatu ruchu człowieka. Na szczęście nie doświadczyłem na sobie długotrwałych problemów ze stawami. Jednak jako fizjoterapeuta spotykam się z osobami, które doznały uszkodzeń stawów w wyniku ostrych kontuzji oraz stanów przewlekłego [...]
Magiczna recepta na odchudzanie niestety nie istnieje. Redukcja jest procesem, który wymaga determinacji, czasu, jak również wiedzy. Treningi odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania sylwetki, jednak to przede wszystkim jedzenie, które spożywasz, ma wpływ na to, jak wyglądasz. Poznaj piętnaście produktów, które mogą pomóc ci w osiągnięciu [...]
[...] kukurydziana, naturalny koncentrat soku z cytryny, koncentrat pomidorowy, ocet winny jabłkowy 1%, olej rzepakowy, kiełki fasoli mung, pędy bambusa, imbir, curry, czosnek, pieprz cayenne. Wartość odżywcza W daniu tym, w 100g znajduje się 108 kcal, w tym: 1,5 g tłuszczu, w tym 0,2 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 14,3 g węglowodanów, w tym 1,6 [...]
[...] cukru i olejów. Przyprawy Przyprawy i zioła uwydatniają smak potraw i mogą się przydać, jeśli nie chcesz jeść ciągle tych samych smaków. Niektóre z nich np. kurkuma, pieprz cayenne, rozmaryn, cynamon, imbir i inne zapewniają także imponujące korzyści zdrowotne związane ze zmniejszeniem stanów zapalnych czy obniżaniu ryzyka niektórych [...]
[...] produktami, które zawsze się przydadzą i które pozwolą Ci na szybkie przygotowanie posiłku, gdy nie masz zbyt wiele czasu. Przydatne produkty to: przyprawy (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] m.in. za rozwój komórek tłuszczowych. Działa synergistycznie z kofeiną. Cayenne (Pieprz Cayenne) substancje czynne: kapsaicyna jest najistotniejszą substancją czynną pieprzu cayenne nadającą mu piekące właściwości. Występuje ona w ilości od 0 do 1,5%. Wartość pieprzu określa się w tzw. jednostkach gorąca. Generalnie im ostrzejszy pieprz [...]
[...] m.in. za rozwój komórek tłuszczowych. Działa synergistycznie z kofeiną. Cayenne (Pieprz Cayenne) substancje czynne: kapsaicyna jest najistotniejszą substancją czynną pieprzu cayenne nadającą mu piekące właściwości. Występuje ona w ilości od 0 do 1,5%. Wartość pieprzu określa się w tzw. jednostkach gorąca. Generalnie im ostrzejszy pieprz [...]
[...] m.in. za rozwój komórek tłuszczowych. Działa synergistycznie z kofeiną. Cayenne (Pieprz Cayenne) substancje czynne: kapsaicyna jest najistotniejszą substancją czynną pieprzu cayenne nadającą mu piekące właściwości. Występuje ona w ilości od 0 do 1,5%. Wartość pieprzu określa się w tzw. jednostkach gorąca. Generalnie im ostrzejszy pieprz [...]