[...] Ryż również dyskusyjnie, ponadto brązowy jest zdrowszy ale ciężkostrawny. Kasza gryczana, jaglana to doskonałe źródło węgli, tanie i dostępne w naszym kraju. Jak już pieczywo to żytnie 100 proc na zakwasie, w biedrze masz mieszanki. Jajka spoko, łosoś choć zazwyczaj to syf (wszystko z hodowli) ale pamiętaj, że mają dużo tłuszczu i musisz [...]
[...] na mleku 0,5%, filet z piersi z warzywami Co jako przekąskę : jogurt, granat Co jako deser : budyń, pączek itp Ograniczenia żywieniowe : słodycze tak rzadko jak się da, pieczywo to samo. Stan zdrowia, czy regularnie miesiączkujesz, czy bierzesz tabletki hormonalne : biorę tabletki hormonalne Preferowane formy aktywności fizycznej: taniec, [...]
6.Kolacja 21.00 -22.00 - twaróg biały chudy, ciemne pieczywo - pomidor albo papryka. dałbym sam twaróg, po co Ci węgle na noc jak się redukujesz? dodałbym oliwy do poszczególnych posiłków. ogólnie nawet ładna dieta. zasugeruje Ci żebyś na śniadanie walił sobie omlet z płatków owsianych, 4 białek jajek i jednego żółtka, troche cynamonu i [...]
Skoro jestes pewny, ze taka ilosc kcal bedzie odpowiednia to ok. Zmniejsz ilosc bialka zwierzecego do 1,8-2g/kg m.c. Biale pieczywo zamien na zytnie pelnoziarniste, ryz bialy na parboiled, brazowy, basmati. Do posilkow dodaj sporo warzyw.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Postaraj się usunąć te słodycze z diety ( snickersy, nutella), gdy chcesz coś przekąsić wypij szklankę mleka ;) Jeśli jesz pieczywo, to lepiej zamiast pszennego wybierz razowe. Ode mnie to tyle. pzdr :)
Na tygodniu to mniej więcej tak crunche mleko miesa różne, pierś, rosbef jakieś udźce wołowe, tatar z ryb śledzie w puszcze pieczywo razowe ryż czy makaron pełnoziarnisty wiórki kokosowe migdały banany, grejfruty. serki wiejskie, twaróg, kukurydz, czerwona fasolka, papryyka jaja to od baby jakieś są. nieraz jakąś wędline serrano czy jakiś [...]
[...] z przetworow weglowodanowych wybieram produkty o niskim Indeksie Glikemicznym lub GL (glikemic load) i jak najmniej przetworzone...czyli kasze, makarony ciemne, ryz, ciemne pieczywo...czasem otreby zeby uzupelnic blonnik z bialkowych: filety z kurczaka, twarog chudy, mleko, jaja i ryby tluszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, czasem [...]
Słodycze traktujesz jako nagrodę, w związku z czym czekasz na nie z niecierpliwością. Jeśli ograniczysz inne węglowodany (na początek jasne pieczywo), to nie będziesz mieć wahań glukozy we krwi i tym samym nie pojawi się apetyt na słodkie.
Zamiast siedzieć tutaj na forum i wypełniać ankiety idź na pole pokopać piłkę z dzieciakami ... Odstaw słodycze, parówki, białe pieczywo, musisz też polubić 'smak' mineralnej niegazowanej ; )
Pieczywo jest dobre, jedz pełnoziarniste, myślę, że makaron może jeść nie tylko brązowy ( nie popadajmy w skrajności, przecież nikt z nas nie jest kulturystą...), ryby również są inne jak np. karp,makrela czy wiele innych, twaróg w miarę możliwości chudy lub półtłusty, myślę, że krzywda się nie stanie :P Płatki owsiane są bardzo smaczne i bardzo [...]
[...] lat, od tego czasu bierze statyny. Cholesterol całkowity 170, HDL 80, LDL 90 Trójglicerydy 70. Jada zwyczajne rzeczy, niekoniecznie wszystkie uznawane za zdrowe np. białe pieczywo pszenne, parówki, dżemy ze sklepu, nie jada praktycznie warzyw i owoców. Ruchu ma tyle ile wyjdzie z psem na spacer przed dom. Ja natomiast co bym nie zrobił, ile [...]
[...] duże ilości błonnika i cennych witamin z gr.B) im chleb ciemniejszy i mniej w nim mąki pszennej tym lepszy (unikać należy chleba z mąki pszennej) generalnie im ciemniejsze pieczywo tym lepsze a dodatki ziaren, otrębów itp. jeszcze podnoszą jego wartość. Niestety na naszym rynku chleba z mąki z pełnego przemiału jest znikona ilość choć można [...]
[...] 1 cyklu resukcyjnego 3. Liczy się bilans całego dnia, proponuję tak jak kolega wyżej wyliczyć swoje zapotrzebowanie i skupić się na całym dniu a nie na przekaskach 4. Białe pieczywo jest dobre, nie jest w żadnym stopniu okropne. Liczy się całokształt diety, kalorie i makroskładniki z całego dnia, nawet z tygodnia a nie 1 produkt w diecie
W diecie zbilansowanej powinieneś mieć w każdym posiłku węglowodany, białko i tłuszcze, czyli np ryż plus łosoś, albo ryż, kurczak, masło klarowane. Masło roślinne wyrzuć. Pszenne pieczywo wyrzuć. Wedliny to kiepskie źródło białka, za to spora ilośc chemii. Ale najlepiej będzie jak przeczytasz powyższe linki, to będzie Ci dużo łatwiej :-)
rano jem omlet oparty na samych jajkach + pieczywo raz pełno ziarniste a raz zwykłe bułki na ogól z wędlina wieczorem lubię do omleta wrzucić pomidor, szynkę, cebule