[...] czy liście rzepy - dostarczymy potas z tych produktów: bataty, ziemniaki, banany, biała fasola, kasza gryczana, natka pietruszki, czy pomidory. - sód dostarczymy z: pieczywo, wybierajmy np. chleby żytnie na zakwasie, żółte sery, czy piersi z kurczaka. Skurcze łydek powodować może również nadmiar wypijanej kawy, problemy ze senem, [...]
Duża ilość białka roślinnego, np. dodatek soi, glutenu, to wcale nie plus a minus. Białko postaraj się dostarczać z najlepszych źródeł: mięsa, ryby, jaja, nabiał a pieczywo, jako źródło węglowodanów, np. pełnoziarniste lub pumpernikiel.
Będzie to niezły wybór. Ogólnie wybierać warto pieczywo, które ma jak najmniej dodatków. Brak polepszaczy, mąki pszennej, karmelu. Konsystencja powinna być twarda i mokra a produkt ciężki a nie lekki i gąbczasty. Np. pumpernikiel, czy pieczywo pełnoziarniste.
[...] Potem mogę szczegółowo opisać co robię itp. W sumie, to na tym forum jak i na innych dowiedziałem się więcej o anatomii niż na lekcjach biologii. Ja proponuje byś założył swój osobny temat. Dobre źródła makroskładników ? Na pewno nie cola i chipsy, tylko ryż, kasza, ziemniaki, ciemne pieczywo, owoce, mięsa, jaja, ryby, twarogi, orzechy..itd.
Gotowany, smażone czy pieczony - każda forma będzie ok. Zjeść możesz z tym co lubisz, ryż, makaron, kasza, pieczywo. Może w dziale Kuchnia SFD coś znajdziesz
[...] na jakiś czas całkowicie, mięsa miel sam, wtedy masz pewność co jesz, w sklepie mięsnym mają możliwość mielenia, gotowce raczej niech wpadną w razie "W", jak chcesz jadać pieczywo to kupuj jakieś na zakwasie, żytnie, grahamki najczęściej barwione są karmelem, białko delikatnie bym podbiła do okolic 175g, tłuszcze też możesz dać w okolicach [...]
po pierwsze 1700kcal to moze za mało = mało energii po drugie - też bym się nie najdała takimi posiłkami jak chrupie pieczywo, kawałęk sera, owoce i kilka orzechów = dla mnie to jak przekąska brzmi po trzecie - na wyjedzie jak będziesz miała możliwość wybieraj zdrowe, jak nie to jedz co jest, z umiarem, ze smakiem i bez nakręcania się czy to m, [...]
Zdecydowanie lepiej unikać i zamieniać pieczywem pełnoziarnistym . Art powinien wyjaśnić sprawę : http://potreningu.pl/articles/1041/dlaczego-biale-pieczywo-jest-zle
Jeżeli już masz tych węglowodanów mało w diecie, to postaraj się aby były one najlepsze jakościowo. Pieczywo, czy biały ryż niekoniecznie takie są. Np. kasza gryczana, jaglana, bataty, ziemniaki, itp.
[...] więcej rano, a węgli wieczorem, ale jest to podyktowane koniecznością stałego dostarczania dużych ilości błonnika pokarmowego przez cały dzień, co zapewnia mi pełnoziarniste pieczywo. Podobnie, nie mogę jeść sporo na kolację (nie dowalę więc na noc do pieca). W dni, kiedy nie ćwiczę dużych grup mięśniowych, dla urozmaicenia, zastępuję filet z [...]
Cześć, Od kilku dni staram się ogarnąć jakoś dietę i mam kilka pytań: 1. Czy pieczywo razowe/żytnie na śniadanie i kolacje w formie kanapki jest w porządku? (chciałbym być na diecie redukcyjnej) 2. Czy spożywanie tylko 3 posiłków dziennie to nie za mało. Niestety mam taką pracę że od godziny 7 do 15 nie mam możliwości nic zjeść. Aktualnie wygląda [...]
[...] więcej warzyw, produktów pełnoziarnistych, białka i KONIECZNIE ograniczyć tłuszcze. Dziś ta wiedza się zdezaktualizowała. Ciągle się słyszy, że aby schudnąć, trzeba odstawić pieczywo, kasze i makarony. – Też nie zawsze. Moja pacjentka stosowała dietę z ograniczeniem węglowodanów, bo chciała schudnąć przed wakacjami. Ale nie dość, że nie straciła [...]
jak widzisz, sniadanie ktore zjadles, nalezy akurat do produktow zywnosciowych, ktorych raczej w diecie redukcyjnej sie unika. biale pieczywo posiada wysoki IG, przez co wahania cukru beda powodowaly wlasnie skoki apetytu, jak sam zauwazyles mieso syci cie na dluzej i w tym kierunku nalezaloby zbilansowac diete, po dodaniu weglowodanow z grupy [...]
[...] na proponowanie białego pieczywa, a nie przeszkadza Ci, że w szklance czystego soku jabłkowym masz równowartość 6 łyżeczek cukru stołowego? To ja bym jednak wolał białe pieczywo, jeśli bym dobrze tolerował. Przynajmniej jest tam mangan i przyzwoite ilości wit. z grupy B, żelazo, selen, wapń. Zdecydowanie wyższa gęstość odżywcza od soku, no i [...]
[...] na proponowanie białego pieczywa, a nie przeszkadza Ci, że w szklance czystego soku jabłkowym masz równowartość 6 łyżeczek cukru stołowego? To ja bym jednak wolał białe pieczywo, jeśli bym dobrze tolerował. Przynajmniej jest tam mangan i przyzwoite ilości wit. z grupy B, żelazo, selen, wapń. Zdecydowanie wyższa gęstość odżywcza od soku, no i [...]
[...] białej mąki i białego pieczywa spowodowało, że nadwyżka 800-1000 kcal (przy założeniu budowy ektomorficznej) spowodowała, że strasznie mnie podlało. Wywaliłem więc z diety pieczywo białe, a obecnie całkiem pieczywo. I myślę, że jelita mają się z tym dobrze. Moje walory smakowe gorzej. Więc proponowanie mi jedzenia kajzerek, chleba [...]