Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
[...] ale trzeba też pamiętać, że im mniej przetworzone płatki, tym dłuższego gotowania wymagają, żeby uzyskały miękkość. Czasem musimy wybrać... Otręby owsiane Dla wielu osób otręby owsiane to tylko inna nazwa płatków, ale to nie tak. Otręby to produkt uboczny powstający w produkcji takich wyrobów jak mąka lub kasza. Płatki natomiast powstają [...]
Gdy przyjrzymy się tematyce aminokwasów, szybko dojdziemy do wniosku, że jest to dość obszerna wiedza, która obejmuje praktycznie wszystkie aspekty naszego życia. Rola aminokwasów jest szczególnie ważna z punktu widzenia osób trenujących, ale nie tylko z punktu widzenia sportowców. Aminokwasy wykorzystywane są również w kosmetologii, stanowiąc [...]
Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]
O znaczeniu bakterii jelitowych mówi się w dzisiejszych czasach coraz więcej. Bakterie przestają kojarzyć się jedynie z chorobotwórczymi patogenami. Dobre bakterie zasiedlające nasze jelita oferują szereg korzyści zdrowotnych, wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniają układ odpornościowy. Zdrowe kiszonki Warto zadbać również o [...]
Magnez stanowi podstawowy minerał, który reguluje szereg procesów metabolicznych w naszym ciele. Główne jego zadanie, to dbanie o układ nerwowy, co powiązane jest bezpośrednio z jakością przesyłu nerwowego, jak i jego kondycją stricte pod kątem zdrowia emocjonalnego. Wiele osób trenujących posiada znaczne niedobory magnezu, co głównie powiązane [...]
[...] W czym jest problem? Może podam przykładowe produkty, które jem i może ktoś z was znajdzie kluczowy błąd. Na śniadanie jem wszystko co kręci się wokół zbóż - płatki owsiane, otręby, siemię lniane zmielone, do tego banan (o 9 mam trening i bananem pomagam sobie w zwiekszeniu siły) Obiad - pierś z kurczaka, ryba (wszystko na parze) cukinia [...]
[...] się na zdrowych tłuszczach (NNKT),chudych białkach i węglowodanach z warzyw i otrąb. Białko: chude mięsa, ryby,jaja, chude sery, odzywki białkowe. Węglowodany: warzywa, otręby: pszenne(lepszy wybór) i owsiane. Tłuszcze: oleje tłoczone na zimno(nierafinowane),tłuste ryby, orzechy i nasiona. Ważną role w diecie ckd odgrywa błonnik, który [...]
Wiem, że otręby to nie jest jako taki składnik diety ale znalazłem w sklepie otręby w których na 100g produktu przypada 64,7g białka i trochę się zdziwiłem, że aż tyle ale kupiłem na próbę!! tylko są ohydne w smaku!! Próbowałem z jogurtem i prawie się porzygałem!! Zna ktoś dobry sposób na przygotowanie tego?? chodzi mi o to z czym je [...]
Wiem, że otręby to nie jest jako taki składnik diety ale znalazłem w sklepie otręby w których na 100g produktu przypada 64,7g białka i trochę się zdziwiłem, że aż tyle ale kupiłem na próbę!! tylko są ohydne w smaku!! Próbowałem z jogurtem i prawie się porzygałem!! Zna ktoś dobry sposób na przygotowanie tego?? chodzi mi o to z czym je [...]
Witam wszystkich Problem polega na tym ze od jakiegos miesiaca-poltora nic nie chudne waga caly czas sie utrzymuje w granicach 80-81kg Niewiem mianowicie w czym jest problem Dieta jest(zaraz wrzuce do oceny) trening 4x week + 1-2 aeroby diete zmienialem zeby sprawdzic na samym poczatku jak chudlem btw wynosilo b=2,5g t=0,9 ww=1,9 Pierwsza [...]
[...] i wydalanie z kałem. Dodatkowo błonnik wiąże dużo wody po dotarciu do jelit, jego objętość wzrasta 40-krotnie dając uczucie sytości. Drugim dobrym źródłem błonnika są otręby pszenne. Do płatków można dołożyć orzechów/suszonych owoców - orzechy są dobrym źródłem tłuszczy, suszone owoce mogą posłużyć jako urozmaicenie diety bądź uzupełnienie [...]
[...] - co robić? ---------------------------------------------------------------------- - Dobrymi "zapychaczami" są produkty bogate w błonnik (patrz punkt 28.) takie jak otręby (ktore możesz zjeść z jogurtem) czy zielone warzywa, jak sałata, szpinak, brokuły. Pokarmy te mają bardzo małe ilości węglowodanów strawnych, a białka i tłuszczu [...]
[...] o ważnej roli błonnika, jako regulatora spalania. Wskazane jest spożywanie znacznej ilości produktów węglowodanowych o zwiększonej jego zawartości ( płatki owsiane, otręby pszenne ). W cyklu dziennym starajmy się spożywać największe ilości węglowodanów na śniadanie. Im bliżej końca dnia, tym mniej produktów węglowodanowych. [...]
[...] które charakteryzują się niskim przetworzeniem i przyrządzać je tak, by straty były jak najmniejsze. Źródłami sacharydów o niskim przetworzeniu to płatki owsiane górskie, otręby pszenne, ryż dziki/czarny i brązowy, makaron razowy/z mąki durum, kasze gruboziarniste, pieczywo razowe. Wszystkie te produkty charakteryzują się niższym [...]