[...] nas zwiazki takie jak nadtlenki i monomery cykliczne, dlatego do dlugiego smazenia lepiej uzywac tluszczy nasyconych takich jak smalec, ktore sa bardziej odporne na temperature (maja wyzsza temp. dymienia). Do smazenia NIE WOLNO uzywac olejow bogatych w wielonienasycone kwasy tluszczowe takich jak wlasnie olej z pestek winogron i slonecznikowy
"...Do smazenia NIE WOLNO uzywac olejow bogatych w wielonienasycone kwasy tluszczowe takich jak wlasnie olej z pestek winogron i slonecznikowy..." HALO, HALO!!! skoro one takie bogate, to czemu maja lezec na polce i mamy ich nieuzywac, np do salatek??
[...] dobrym zamiennikiem chipsów są chrupki kukurydziane. Też mocno przetworzone, ale o niebo lepsze od chipsów. Często również można kupić tego typu chrupki bez dodatku żadnego oleju (dwuskładnikowe na kaszce/grysie kukurydzianym i soli), co jest również na plus, bo jednak jak producenci stosują olej to zwykle najtańszy, czyli słonecznikowy lub [...]
[...] rozpuszczone we wrzątku) - pół głowki czosnku - puszka kukurydzy - puszka fasoli czerwonej - opakowanie słodkiej papryki, sól ,pieprz,czosnek w proszku wedlug uznania. - olej do smażenia (ja użyłam słonecznikowy) Przygotowanie: Na oleju podsmażamy cebulke, gdy się zeszkli dodajemy miesko. Mieso posypujemy solą,pieprzem,slodką papryką i [...]
[...] warzywa: marchew, pomidory 1-2x tydzien makrela wedzona zamiast miesa Suplementacja: gainer + bialko Posilki jem co 2-4 godziny zaleznie od harmonogramu dnia, kolejnosc rozna, nie mam tendencji do odkladania tluszczyku, wiec moge sobie pozwolic na dowolnosc w tym zakresie, przewaznie posilki rozkladam tak, ze od ranca ida glownie [...]
Witam, po wielodniowym przekopywaniu się przez linki i arty na forum, w końcu skleciłem swoją pierwszą dietę, prosiłbym o ocenę i ew. porady, główne wątpliwości mam co do ilości tłuszczy/węgli na redukcji, proporcji różnych tłuszczy oraz posiłków przed i po treningowych.Jest to tylko jeden przykładowy dzień. Gdy będę wiedział dokładnie jak ma [...]
[...] to wszytsko jest w porzadku i pod wzgledem wagi i zdrowia. Masz wykaz tego co powinno sie systematycznie znajdowac na twoim stole: awokado, ciecierzyce, jaja, ryby, olej z lny (lub 2 lyzeczki nasion lnu), fasolki, soczewice, pomidory, pelne ziarno, jogurt naturalny, migdaly, karczochy, brokuly, czosnek, cebule, papryke, slonecznik, [...]
[...] * kurzy cyc - 100g * makaron pełnoziarnisty - 60g + brokuły Makron przenieś do posiłku przed-/potreningowego, zamiast tego dodaj jakiś tłuszcz, np. oliwę z oliwek, olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 4) deser (16:30) * twaróg półtłusty - 125g * banan mały Bananów powinnaś unikać. Jeśli już naprawdę masz na nie wielkie parcie, to [...]
[...] Oct;26(10):915-24 Co wiecje trudno uznać oliwę z oliwek za najlepszy tłuszcz do smażenia. Jest tłuszczem dobrym (i śmio m,ożna na niej smażyć), niewspołmiernie lepszym niż oleje kukurydziany, sojowy czy słonecznikowy, ale nie koneicznie bardziej odpornym na termooksydatywne zmiany niż smalec, masło klarowane czy zwłaszcza olej kokosowy. [...]
[...] sie idealnie do smazenia.Tluszcze te nie utleniaja sie tak szybko dzieki czemu maja dluzsza trwalosc i odpornoscci na cieplo. Zas wlasnie tluszcze wieloniensaycone takie jak olej lniany, slonecznikowy , winogronowy , to glownie kwasy omega 6 i omega 3. Tluszcze te bardzo szybko sie utleniaja i nalezy je spozywac w 2 tygodnie po otworzeniu.Sposob [...]
[...] źródłem jest oliwa z oliwek oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 i omega-6 .Źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 są oleje roślinne jak na przykład olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany. Natomiast źródłem wielonienasyconych kwasów z rodziny omega-3 jest tłuszcz zwierząt morskich. Podaje [...]
[...] ma siły-wczesniej czy pozniej to porzucimy, pomijam przypadki masochizmu.. Oczywiście, zmień oliwe na inną zatem, skoro koniecznie MUSI to być oliwa. Masz do wyboru np. : olej z winogron, słonecznikowy, rzepakowy, lniany..i jeszcze pewnie pare innych, choc moim zdaniem każdy jeden to trucizna, ale mniejsza "Podniosla mi sie chyba [...]
[...] -7:00 i 9:30 - po omleciku zgodnie z rozpiską -jutro wyrzucam z nich rodzynki -11:00 i 13:00 - makaron ze szpinakiem tak jak na rozpisce i DT zostaje z tym, że zmieniam olej na słonecznikowy -ok 15:00 - obiad na stołówce - dzisiaj wygrali! nawet ziemniaków nie było tylko kopytka %-) - zjadłem więc samo mięso, które dzisiaj było w postaci [...]
To dobrze, że mogę. Nie zmarnuje się przynajmniej :D. Co do smażenia to unikam. Mięso głownie jest robione na teflonie, a jak już nie to używany jest olej kokosowy, a czasem rzepakowy czy też słonecznikowy, ale to rzadziej w sumie.
[...] 100-150g / serek wiejski 200g + garść orzechów włoskich/laskowych Wywal orzechy ! Oprocz tluszczu maja dosc duzo ww i te ww pojda ci w tluszcz. Zamiast tego jakis tran/olej lniany albo poprostu twarog bardziej tlusty daj. Twarog bedzie lepszy niz serek wiejski. Proponuje np. 150 g twarogu poltlustego + lyzeczka tranu Zmieniony przez - [...]