[...] kwas erukowy ze względu na normy został wyeliminowany już dawno temu! Poczytaj dokładnie jakie są normy dziś, jaki stopień uszlachetnienia. Kiedyś owszem powodował iż olej rzepakowy mógł być szkodliwy, teraz to już mit. Kwas erukowy ma w składzie izomer trans a to najgorsze co może być dla zdrowia. Kiedyś olej rzepakowy miał go nawet 40%, [...]
[...] Taki pamiętnik pomoże ci przyjrzeć się swoim dietetycznym przyzwyczajeniom, dostrzec błędy i stopniowo je wyeliminować. Gdy pomyślisz, że musisz odnotować w dzienniczku kolejny cukierek, może zamiast niego sięgniesz po surową marchewkę. 3. Każdy sport pomaga zredukować wagę. Aktywność fizyczna przyśpiesza przemianę materii. Najskuteczniejsze [...]
[...] chorobom i dolegliwościom, łącznie z nowotworami i otyłością. Może prowadzić do zachwiania bilansu pokarmowego. Jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec, olej palmowy, masło kakaowe KWASY TŁUSZCZOWE JEDNONIENASYCONE Tłuszcze te są zazwyczaj płynne w temperaturze pokojowej, ale mogą krzepnąć po [...]
Na oleju rzepakowym nie smażymy :) Rzepakowy zawiera średnio ~30% tłuszczy wielonienasyconych co moim zdaniem jest już ilością zbyt dużą, by na nim smażyć. Do krótkiego smażenia nadają się imo jedynie oleje poniżej 20% zawartości tłuszczy wielonienasyconych, a optymalnie jeśli jest to ~10% jak w oliwie z oliwek. Lepsze to niż smażenie na oleju [...]
Kolejny artykul o zaletach Omega-3 znalazłam, serwis polki.pl Artykul z miesięcznika "Uroda", autor Iwona Zgliczyńska Omega-3 kontra omega-6 Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. [...]
[...] niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z [...]
[...] czas duzo O3. Lniany, rzepakowy I tran lecą cały czas. Oliwa od czasu do czasu, niektóre rzeczy lubię na niej podsmażyć. Omjjam tłuszcze z wysyłka zawartością 06 i O9 np olej słonecznikowy. Ostatnie badania na temat suplementacji O3 czytałem to nie portwaly. W profilaktyce bez szłu, w leczeniu nieskuteczne. Ale wychodzę z założenia, że mi to [...]
[...] własciwosciach mozna powiedziec naprwde wiele dobrego) oliwa z oliwek - jest najbogatsza w jednonienasycone kw. tł. i jest ona najlepsza do smażenia (niestety jest droga ) olej słonecznikowy - jest najbogatszy w wielonienasycone kw. tł. i najlepiej spozywac go na zimno, np. sałatki masło - z kolei jest najbogatsze w nasycone kw. tł. i najlepiej [...]
No jakie. A jakie sa? %-) Istnieją różne rodzaje kwasów omega-3: ALA EPA DHA Omega-6 – kwasy wielonienasycone lub kwasy linolowe (olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany) Omega-9 - kwasy jednonienasycone lub kwasy oleinowe (olej arachidowy, rzepakowy i olej z oliwek) rozne preparaty maja rozne proporcje tych kwasow a to duza roznica , zalezy [...]
co powiecie o takim produkcie : organiczny olej omega skład w 100 g tłuszcz 92 g w tym nasycone 10 g jednonienasycone 52 g wielonienasycone 25 g witamina E 27 mg Omega 3 4.5% Omega 6 23.0% Omega 9 59.0% Składniki - oliwa z oliwek extra virgin, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej lniany - z ekologicznych upraw, norma unijna EU2092/91, [...]
[...] taki produkt niesie za sobą ryzyko warto przeczytać jego skład. Gdzie i w jaki sposób została pozyskana ryba, skąd pochodzą warzywa, jaki jest używany tłuszcz (czy jest to olej słonecznikowy, a może oliwa z oliwek). Jeżeli ryby były "hodowane", to warto sobie darować konsumpcję takich produktów, gdyż jest wysoko prawdopodobne, że mogą mieć [...]
[...] 100g margaryna miękka 10g szynka z indyka 50g kefir 250g jabłko 200g III POSIŁEK filet z kurczaka 100g oliwa z oliwek 15g ryż brązowy 100g surówka z kapusty białej 200g olej słonecznikowy 15g banan 200g sok pomidorowy 250g IV POSIŁEK Pasta: tuńczyk z wody 50g ser biały półtłusty 100g jogurt naturalny 40g sok marchwiowy 250g banan 200g [...]
[...] też dlaczego batony VPX miałby być jedynymi które są w stanie posiłek zastąpić. Składem impact również nie wysuwa się przed konkurencję: masło z orzeszków ziemnych i olej słonecznikowy jako źródło podatnych na utlenianie kwasów omega 6, których z resztą w diecie aktualnie mamy zbyt wiele, a także lektyn (np.: lektyna orzeszków ziemnych). [...]
[...] w tej samej pozie, odległości, świetle, bieliźnie. Rozpiskę swojej diety wrzuciłeś nieprecyzyjnie, więc ciężko ją dokładnie ocenić. Bez wątpienia warto wyeliminować: - olej słonecznikowy (kokosowy, oliwa z oliwek), - masło orzechowe (z nerkowców lub migdałów), - mieszanka bakaliowa (same orzechy, bez suszonych owoców i bez słonecznika, [...]
[...] salaty :] , takie porownanie ale mysle ze kazdy wie jak salata wyglada ( nie mylic z kapusta :p ) ) anstepnie wlewamy do miseczki wieksza ilosc oliwy z oliwek badz innego oleju ( ja tu daje olej slonecznikowy ktory najbardziej mi smakuje ) - dajemy mniej wiecej polowe kieliszka od wody ognistej , oczywiscie mozna dac wiecej , kazdy to robi dla [...]