Bardzo przydatna informacja - o tym nie wiedziałem. Wyczytałem, że źródłami o6 są: Źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są: oleje roślinne ( zwłaszcza olej kukurydziany i słonecznikowy), oleje nasycone, margaryny,nieorganiczne jaja, mięso i produkty mleczne. Niestety ciężko zrezygnować jeśli chce się zdrowo odżywiać, ale też i "kulturystycznie" [...]
[...] nie wychodzi Tobie to układanie diety, przekroczyleś swoje zapotrzebowanie na białko o 52 g .... węglowodany brakuje 63 g tłuszczy 18. Węglowodany to . kasze, makarony pełne ziarno, rodzynki suszone , tłuszcze oliwa z oliwek olej lniany , słonecznikowy , orzechy włoskie , migdały. 70 % białka powinno być pochodzenia zwierzęcego
te 20g słonecznikowego za duzo chyba by zrobić indyka, ogólnie słonecznikowy olej jest słaby wody nie musisz wypisywać, ale jak 100 ml piejsz to chyba coś mało
[...] winogron zawiera podobnie jak slonecznikowy ogromne ilosic omega 6, z ktorym w diecie nie ma problemow a wrecz jest ich za duzo, wiec wywal zastepujac go orzechmi wloskimi, olejem lnianym, mielonym siemieniem lnianym i rybami - to sa glowne zrodla wielonienasocynyh kwasow tluszczowych. Jednonienasycone to w szczegolnosci oliwa z oliwe, ktorej [...]
czy o te NNKT to chodzi o moja diete? jezeli zapomnialem ich dodac to przez przypadek a wlasnie ile powinno sie pic oleju albo oliwy z oliwek i czym mozna zastapic oliwe z oliwek? mozna pic olej rzepakowy czy jakis slonecznikowy?
A jeszcze DarekMiko pisałes, że to tego koktajlu przed snem moge olej dodać ( rozumiem ze roślinny? Jakis np słonecznikowy? ) i wlaśnie ile go dodawac?
[...] warstwy białka zapobiega nadmiernemu ubytkowi składników odżywczych w trakcie gotowania. * Ryby smaży się tylko na świeżym, silnie rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej sojowy lub słonecznikowy, oliwa). Przepalony tłuszcz należy bezwzględnie wylać, nigdy nie wykorzystywać go powtórnie! * Większe porcje ryby po usmażeniu wstawia się [...]
no tak, jeśli będziesz smażył na olejach które zawierają głównie wielonienasycone kwasach np : lniany, słonecznikowy, z orzechów włoskiych, z pestek winogron to jest to niekorzystne dla zdrowia Lepiej smażyć na nasyconych kwasach czy jednonienasyconych np. Olej kokosowym, masło klarowane, smalec, do krótkiego smażenia oliwa jeśli w ogóle na [...]
jako tłuszcz dodajesz orzechy/olej rzepakowy/słonecznikowy ,oliwe ,tłuste ryby,awokado i nie wliczasz w bilans warzyw Zmieniony przez - Valerik w dniu 2014-02-11 15:23:58
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub słonecznikowy. Jajecznica jest i tak tłusta na dobrej patelni po co Ci tluszcz? Zwłaszcza jak sie robi ja poprawnie czyli od zimmnej patelni, wtedy dla gładkości dodaj odrobinę mleka np. A co do kurczaka przecież taka pierś aby była soczysta to chwila smażenia jest. Możesz kupić termometr i zdziwisz sie jak [...]
[...] - duzo wody - zero bialego pieczywa, maki bialej, popularnych wafli ryzowych dietetycznych () - chude mieso i ryby, czasem tez tluste ryby, - z tluszczy oliwa z oliwek, olej lniany, slonecznikowy...ogolnie tloczone na zimno... - etc...polecam zagladnac do "alternatywnej drogi" tam napewno pomoga... co do supli...poprzednik juz [...]
różnica jest zasadnicza Zwykły olej rzepakowy czy słonecznikowy jest przede wszystkim rafinowany (czytaj niezdrowy) i ma znacznie mniej tłuszczy jednonienasyconych. Tłuszcze te są niezbędne z conajmniej kilku powodów. Pomagają regulować poziom testosteronu, nie zakłucają wrażliwości insulinowej, są łatwo spalane przez organizm (nie mają tendencji [...]