[...] rzepak i jest lepszej jakosci. Jezli jest to ten zwany Canola to na pewno przewyzsza slonecznikowy pod wzgledem ilosci omega 3, ktorych ten nie ma zadnych. Zreszta oba te oleje uzywa sie najczesciej do duszenia, smazenia co i tak zmienia jego wlasciwosci. Slonecznikowy olej moim zdaniem jest na tyle neutralny w smaku, ze swietnie nadaje sie w [...]
"Zaleca się smażenie olejach o dużych walorach odżywczych – olej kukurydziany, rzepakowy, sojowy, słonecznikowy i wylewanie resztek po każdym cyklu smażenia." absolutnie nie powinno sie smazyc na olejach bogatych w tluszcze wielonienasycone, a takie zostaly wymienione powyzej... polecam w kolejnosci - 1. smalec, slonina, olej [...]
Można, smażymy najlepiej na tłuszczach możliwie jak najbardziej stałych, nasyconych (olej kokosowy, smalec) lub jednonienasyconych (oliwa z oliwek, olej rzepakowy). Nie smażymy tylko na tłuszczach wielonienasyconych (olej kukurydziany, słonecznikowy)
a jakby nie ucinac z tego o 20;30 chleba? tylko ze sniadania 40g płatków. a ten olej to konieczny na noc i wgl wtedy to juz bym mial sporo wiecej niz dziennik wylicza i z mlekiem to by wygladało lepiej , bo tak to za malo bialka ;p banany trzeba wliczac? czy to dodatek? 1 posiłek(7;00) Mleko spożywcze 1,5 % tłuszczu 300ml Płatki owsiane 60g [...]
Olej z pestek winogron, podobnie jak słonecznikowy zawiera bardzo dużo omega 6. Kurde, szkoda bo czytam dużo na temat tłuszczy i ciężko znaleźć optymalne źródło wielonienasyconych za rozsądną cenę... Olej lniany i orzechy to jednak drogi wydatek, tym bardziej, że są sprzedawane w małych ilościach.
[...] nie ma men's health to zapraszam do tego artykulu Pięć przykładów najgorszego rodzaju żywności. James M. Haig N.C www.bloodph.com Częściowo hydrogenizowane (utwardzane) oleje roślinne i kwasy tłuszczowe typu TRANS ( transizomery). Czołowe miejsce w grupie najgorszego rodzaju żywności bez wątpienia zajmują częściowo hydrogenizowane oleje [...]
[...] całkowicie z tłuszczu w swojej diecie, choć to i tak niemożliwe, ze względu na tłuszcz ukryty w większości produktów. Spożywaj tłuszcz głownie pochodzenia roślinnego np. olej kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, bawełniany, arachidowy, rzepakowy bezeurkowy, oliwę, olej lniany, olej z nasion wiesiołka i z nasion ogórecznika, a także olej z [...]
[...] czekolady itp. Podobnie by utrzymać wagę należy ograniczyć spożycie alkoholu w różnych postaciach. Do pewnego stopnia możesz pozbyć się tkanki tłuszczowej spożywając oleje o dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętając o tym, że wszelkie smażone produkty zwierają po smażeniu dużo tłuszczu, należy do smażenia używać [...]
[...] duzego pola do popisu. Chyba, ze macie jakis pomysl, jak polubic krewetki - do nich mam staly dostep, ale zylowata konsystencja mnie odrzuca:P Zamowilam juz nierafinowany olej kokosowy, czekam az przyjdzie i slonecznikowy pojdzie w odstawke:) Dobrze sie czuje, czyszczac miche! No i w weekend pierwsza proba pieczenia domowego chleba! Zmieniony [...]
[...] zdrowy. My w dietach a zwłaszcza redukcyjnych wykorzystujemy tylko "do przesmarowania" patelni a jako zasadniczy tłuszcz w diecie NNKT stosujemy masła orzechowe/migdałowe i olej lniany. Tu zaszł pomyłka bo chyba miałam w głowie słonecznikowy z innego dziennika który nie nadaje sie do smażenia:-) Przemęczenie robi swoje ale widze że czuwacie :-)
[...] 2. Duza chęc na jedzenie jest tylko kilka dni po odstawieniu, przy odpowiednim treningu i odpowiednim pożywieniu.(spożywamy ww o niskim IG, moło tłuszczu(1 g na kg najlepiej olej lniany i słonecznikowy), duzo białka) efekty jo-jo są niewielki. 3. Przed odstawieniem możesz zrobic kilka dni ketozy(np dieta wysoko tłuszczowa) . Pozdrawiam [...]
[...] oliwek 20 ml Po treningowy: Mieso z ud kurczaka ze skora 100 g Makaron razowy 75 g warzywa oliwa Kolacja: Ryba (tutaj w zaleznosci od okazji rozne np. mintaj, dorsz) 100 g Pomidor 170 g Marchew 50 g Ryż biały 50 g olej lniany Kolacja 2: Ser twarogowy półtłusty 100 g warzywa olej lniany B 1.8 T 1.1 W 6.2. dużo ww zmniejsz daj więcej tł
Jest dużo wartościowych olejów, tylko nie wszystkie się nadają do obróbki cieplnej. Nie wszystkie też mają dużą ilość omega3. Ja bym się więc nie nastawiała na jeden zamiennik, tylko 2-3. Te droższe i lepsze lepiej jeść tylko na surowo (do sałatek, polewać ziemniaki czy kasze), a do smażenia, pieczenia mieć inny, który wytrzymuje wyższe [...]
obliques - moje jedzenie margaryny to nie kwestia antymaślanej reklamy. Ot, tak jakoś wyszło. Co do "pesto" - faktycznie, nie znam smaków olejów (jedynie oliwkowy - bardzo intensywny, niezbyt mi odpowiada). Twoja propozycja bardzo mi pasuje - teraz chcę się zorientować jaki olej najlepiej wymieszać z jakimi ziarnami, żeby nie tylko w [...]