[...] co arbuzy i dynie, ale większość ludzi uważa je za warzywa. Wynika to przede wszystkim z tego, że nie są słodkie i pasują bardziej do wytrawnych dań. Jak można wykorzystać ogórki w kuchni? Ogórki surowe, tak jak już zostało wspomniane, nadają się do wszelkiego rodzaju sałatek, kanapek, wrapów, albo jako przekąska konsumowana ze zdrowym dipem. [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] jest doskonałym sposobem na wzmocnienie naszego układu odpornościowego i ogólnego stanu zdrowia uzupełniając ewentualne niedobory. Pamiętajmy, że kisić można nie tylko ogórki i kapustę. Nadadzą się do tego również: cukinia pomidory papryka buraczki seler kalafior koperek marchew biała rzodkiew bakłażan botwinka cytryny fasolka szparagowa [...]
[...] to tylko jedna opcja. Możesz sięgnąć również po kefir, tempeh, miso lub sfermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta. Kisić można jednak nie tylko kapustę, ale również ogórki, buraki, marchew, kalafior czy dynię. Możesz stworzyć własne fermentowane warzywa w domu, korzystając z instrukcji dostępnych w Internecie. Kiedy jesz sfermentowane [...]
[...] i zapotrzebowania energetycznego. W wersji na słodko z jabłkami i cynamonem, w wersji klasycznej np. ze szpinakiem, pomidorami itd. Sałatka: kilka jajek, pokrojone pomidory, ogórki, przyprawy, oliwa z oliwek, mięso z kurczaka lub ryby. Warzywa gotowane na parze, ryba, ryż lub kasza gryczana. Czy muszę wykluczyć z diety pieczywo? Niekoniecznie. [...]
Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] zawartość cukrów. Ile jest w tym prawdy? Białka i błonnika rzeczywiście ma sporo, jednak uważam, że zamiast niskiej zawartości cukru, mogłoby go nie być wcale. W składzie są ogórki konserwowe oraz musztarda (i to w nich znajduje się cukier), które można by wyprodukować bez jego użycia. Producent jednak zdecydował inaczej. Mogłoby też być nieco [...]
[...] Produkty dozwolone i niewskazane Przykładowe produkty dozwolone Produkty niewskazane Warzywa o niskim indeksie glikemicznym, takie jak brokuły, szpinak, kalafior, pomidory, ogórki Produkty pełnoziarniste, na przykład pełnoziarnisty chleb, brązowy ryż, pełnoziarnisty makaron Nasiona roślin strączkowych, np. soczewica, fasola, ciecierzyca Owoce o [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
[...] błonnika oraz bogatym składem mikroelementów. Do najlepszych źródeł węglowodanów będą zaliczały się m.in.: szpinak sałata brokuły kalafiory karczochy szparagi jarmuż ogórki kapusta brukselka buraki bakłażan seler cukinia owoce jagodowe Warto zadbać o różnorodność źródeł pokarmowych węglowodanów np. z ww. pokarmów roślinnych, [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
Wiele osób upiera się, że „mało je”. W rzeczywistości nikt nie jest w stanie skontrolować podaży energii tej osoby, więc może ona opowiadać, że odżywia się wodą i sałatą lub „rybą na parze i warzywami”. Jednak często waga takich osób nie odzwierciedla podobnych deklaracji. Gdzie może tkwić problem? Źle wyliczone zapotrzebowanie energetyczne [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych. Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]
[...] woda, sól i poszatkowana kapusta. Jej kwaśny smak powstaje w procesie laktofermentacji, który przekształca cukry proste w energię i przyjazny dla jelit kwas mlekowy. Kiszone ogórki Podobnie jak kapusta mają dużo błonnika, witamin i minerałów. Dzięki zawartości kwasu mlekowego powstałego w procesie fermentacji wzmacniają układ odpornościowy i [...]
[...] typowym sokiem pomidorowym. W 100 g soku znajduje się 15 kcal. Węglowodany 3,4 g (w tym cukry 2,2 g), białko 0,9 g, tłuszcz 0,2 g, sól 0,9 g. Składniki: pomidory świeże 87%, ogórki kwaszone 13%, zalewa z ogórków kwaszonych, sól. Plusy: ciekawe połączenie i smak, bardzo dobry skład z obecnością świeżych pomidorów i ogórków. Minusy: cena, [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]