[...] na słodko. ryż CZARNY nazwy się go także indonezyjskim, jest bardzo wartościowym produktem, zawiera wiele witaminy E i mnóstwo przeciwutleniaczy, jego minusem to długa obróbka termiczna, która sięga aż 40 min. Pasuje idealnie do mięsa, ryb. ryż CZERWONY ryż ten ma dość słodkawy i delikatny smak, lekko orzechowy aromat , podobnie jak czarny [...]
[...] pragnącego osiągnąć satysfakcjonujący wynik nie patrząc na aspekty zdrowotne swego żywienia. Praktyczne uwagi dodatkowe Należy uwzględnić, że długotrwała obróbka termiczna większości produktów pochodzenia roślinnego (zarówno warzyw, owoców, jak i makaronów, ryżu, ziemniaków)doprowadza do znacznego podwyższenia ich IG. Powyższe [...]
[...] tłuszczu (chudsze zawiera mniej cholesterolu). to z folii i kartonu nie jest pełnowartościowe Nieprawda! Ani pasteryzacja (poddane jest jej "zwykłe" mleko w folii), ani obróbka termiczna UHT (mleko w kartonie) nie wpływają znacząco na wartość odżywczą mleka: podczas obu tych procesów traci ono tylko ok. 10% zawartych w nim witamin. Mleko po [...]
[...] zwane tez pełzającymi (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych, np. obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) podwyższa ich indeks glikemiczny. Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła, stosuj dietę o obniżonej wartości energetycznej. [...]
Witam, Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować? To samo tyczy [...]
[...] i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. I to się zgadza. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. To też się zgadza. Ale może to by było jeszcze prawdą całkowitą, może – jeśli spożywalibyśmy [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
[...] C oraz B1, wielonienasyconych kw. Tłuszczowych. TEMPERATURA Krótkotrwałe działanie temperatury na przykład 140stopni powoduje mniejsze straty wartości odżywczej niż obróbka ciągła w 90 stopniach, bardzo podobnie jest z zamrażaniem lepiej wychodzi zamrażanie przemysłowe aniżeli domowe. TLEN działa szczególnie na witaminy A,E,C i fola cynę [...]
[...] tam nadpsute odrzuty. Dżem trzeba czymś utrwalić. Nie trzeba bać się chemicznych konserwantów, wszystkie są przebadane i dopuszczone do użytku. Ale lepsza - i droższa - jest obróbka termiczna i szczelne zamknięcie. Tak jak nasze babcie gotowały na gazie słoiczki konfitur. Jeśli dżem jest w plastiku, to na pewno został utrwalony konserwantami. [...]
[...] i jego przetwory, ryby, mleko i jego przetwory oraz jaja. W mięsie pojawiają się głównie z powodu zanieczyszczenia pasz, którymi karmione są zwierzęta. Również opisana już obróbka termiczna pożywienia wpływa na powstawanie dioksyn. Metale ciężkie W związku z szybkim rozwojem przemysłowym świata znacznie wzrosło niebezpieczeństwo zatrucia [...]
Witam .Chciałabym żebyście udzielili mi pomocy i ocenili mój trening i ówczesną dietę .Dodam , ze jest to dieta redukcyjna mam 170 i 58 kg ,ale przydałoby się u mnie zrzucić tłuszcz bo wyglądam jak "skinny fat"- wiotkie ciała ,nie jakaś strasznie wysoka waga ,ale większość według mnie mojego składu ciała stanowi tłuszcz.Dieta jest bardzo [...]
[...] dorosły osobnik, zdrowy, bez nałogów i prawidłowo odżywiony, nie wymaga dodatkowego podawania preparatów witaminowych. Jednakże nieodpowiednio zestawiona dieta, nadmierna obróbka termiczna pokarmów, stosowanie leków z grupy sulfonamidów i antybiotyków, doustnych środków antykoncepcyjnych, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu może [...]
[...] najbardziej "kosztowne" są źródła kwasów tłuszczowych EPA i DHA, i tak w przypadku olejów jest problem z ich przechowywaniem i przetworzeniem (min. lniany), siemię lniane - obróbka termiczna, smak i zastosowanie, tłuste ryby - cena, obróbka termiczna, smak, ale i również dyskusyjna zawartość DHA i EPA. Są jeszcze orzechy włoskie, czy pestki [...]
[...] jajka, mleko, cukier... po upieczeniu gotowe ciasto ma w dalszym ciągu (mimo zmiany konsystencji) wartość kcal mąki, jajek, mleka i cukru? Konkretnie o co mi chodzi: czy obróbka termiczna produktów spożywczych to zjawisko fizyczne (energia się nie zmienia), czy przemiana chemiczna? (energia wzrasta lub maleje). W drugim przypadku doszłoby [...]
1. zbyt długa obróbka termiczna podwyższa IG węgli (jak to dokładnie jest dokładnie o ile sie podnosi i czy wzrasta kalorycznosc 2. czy zbyt długa obróbka termiczna protein wywołuje jakies zmiany?? narazie tyle miałęm jeszcze kilka zadam je potem
[...] powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. Drugim sposobem obliczania wpływu spożywanych węglowodanów, dając większy obraz niż samo IG. [...]
[...] na to narzekają – mówi Edwards. Nie wiadomo, czy suplementy lub czosnek w proszku mają równie korzystne działanie, co surowe ząbki, choć większość ekspertów zgadza się, że obróbka termiczna niewluje zbawienne właściwości. Nikki Page, autorka "The Little Book of Wellbeing", podkreśla: – Czosnek to cudowne, niezwykle zdrowe warzywo, pełne [...]
Często widzi sie pytanie - gotowac czy nie gotowac? Jeszcze częściej widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w [...]
[...] idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. Węglowodany z podziałem na IG: a) Wysoki - produkty zawierające cukry proste; produkty [...]