SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obróbka termiczna

  • Obróbka termiczna - wpływ na bakterie

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    Dzień dobry, chciałem zapytać jakiej temperatury (dodatniej) potrzeba aby zniszczyć wszystkie bakterie i wirusy. Pozdrawiam.

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 489 Data: 2022-06-22 17:59:53 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • WĘGLOWODANY, jakie wybierać? Z czego czerpać?

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] na słodko. ryż CZARNY nazwy się go także indonezyjskim, jest bardzo wartościowym produktem, zawiera wiele witaminy E i mnóstwo przeciwutleniaczy, jego minusem to długa obróbka termiczna, która sięga aż 40 min. Pasuje idealnie do mięsa, ryb. ryż CZERWONY ryż ten ma dość słodkawy i delikatny smak, lekko orzechowy aromat , podobnie jak czarny [...]

    Odpowiedzi: 26 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2016-12-08 22:40:36 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej ?

    Temat
    Iron Horse Series
    PRO

    [...] pragnącego osiągnąć satysfakcjonujący wynik nie patrząc na aspekty zdrowotne swego żywienia. Praktyczne uwagi dodatkowe Należy uwzględnić, że długotrwała obróbka termiczna większości produktów pochodzenia roślinnego (zarówno warzyw, owoców, jak i makaronów, ryżu, ziemniaków)doprowadza do znacznego podwyższenia ich IG. Powyższe [...]

    Odpowiedzi: 133 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-07-24 22:41:22 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • niezwykłe właściwości mleka

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] tłuszczu (chudsze zawiera mniej cholesterolu). to z folii i kartonu nie jest pełnowartościowe Nieprawda! Ani pasteryzacja (poddane jest jej "zwykłe" mleko w folii), ani obróbka termiczna UHT (mleko w kartonie) nie wpływają znacząco na wartość odżywczą mleka: podczas obu tych procesów traci ono tylko ok. 10% zawartych w nim witamin. Mleko po [...]

    Odpowiedzi: 20 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2005-03-31 11:33:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jesteś chudy a brzuch odstaje?? sprawdz

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie
    PRO

    [...] zwane tez pełzającymi (razowe pieczywo z dodatkiem ziaren, ciemny ryż, razowy makaron) oraz większość owoców. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych, np. obróbka termiczna (gotowanie, pieczenie) podwyższa ich indeks glikemiczny. Jeśli masz nadwagę lub jesteś otyła, stosuj dietę o obniżonej wartości energetycznej. [...]

    Odpowiedzi: 17 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2010-06-07 17:51:43 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Liczenie kalorii w zupach

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania
    PRO

    Witam, Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować? To samo tyczy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2150 Data: 2020-05-14 19:14:18 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. I to się zgadza. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. To też się zgadza. Ale może to by było jeszcze prawdą całkowitą, może – jeśli spożywalibyśmy [...]

    Odpowiedzi: 39 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2014-02-20 15:43:05 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Dieta

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2008-05-22 18:47:32 Szacuny postu: 4,75 (cały temat: 0)
  • [...] C oraz B1, wielonienasyconych kw. Tłuszczowych. TEMPERATURA Krótkotrwałe działanie temperatury na przykład 140stopni powoduje mniejsze straty wartości odżywczej niż obróbka ciągła w 90 stopniach, bardzo podobnie jest z zamrażaniem lepiej wychodzi zamrażanie przemysłowe aniżeli domowe. TLEN działa szczególnie na witaminy A,E,C i fola cynę [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2009-07-08 15:37:45 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Jedzenie jedzeniu nierowne- art.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] tam nadpsute odrzuty. Dżem trzeba czymś utrwalić. Nie trzeba bać się chemicznych konserwantów, wszystkie są przebadane i dopuszczone do użytku. Ale lepsza - i droższa - jest obróbka termiczna i szczelne zamknięcie. Tak jak nasze babcie gotowały na gazie słoiczki konfitur. Jeśli dżem jest w plastiku, to na pewno został utrwalony konserwantami. [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 5031 Data: 2008-04-24 15:35:23 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] i jego przetwory, ryby, mleko i jego przetwory oraz jaja. W mięsie pojawiają się głównie z powodu zanieczyszczenia pasz, którymi karmione są zwierzęta. Również opisana już obróbka termiczna pożywienia wpływa na powstawanie dioksyn. Metale ciężkie W związku z szybkim rozwojem przemysłowym świata znacznie wzrosło niebezpieczeństwo zatrucia [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 10138 Data: 2010-02-03 16:03:07 Szacuny postu: 5 (cały temat: 0)
  • Dieta i trening do oceny

    Temat
    Ladies SFD

    Witam .Chciałabym żebyście udzielili mi pomocy i ocenili mój trening i ówczesną dietę .Dodam , ze jest to dieta redukcyjna mam 170 i 58 kg ,ale przydałoby się u mnie zrzucić tłuszcz bo wyglądam jak "skinny fat"- wiotkie ciała ,nie jakaś strasznie wysoka waga ,ale większość według mnie mojego składu ciała stanowi tłuszcz.Dieta jest bardzo [...]

    Odpowiedzi: 25 Ilość wyświetleń: 2246 Data: 2016-08-17 07:51:05 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Czym uzupełniać niedobory witamin - art

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] dorosły osobnik, zdrowy, bez nałogów i prawidłowo odżywiony, nie wymaga dodatkowego podawania preparatów witaminowych. Jednakże nieodpowiednio zestawiona dieta, nadmierna obróbka termiczna pokarmów, stosowanie leków z grupy sulfonamidów i antybiotyków, doustnych środków antykoncepcyjnych, palenie papierosów i nadużywanie alkoholu może [...]

    Odpowiedzi: 10 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2007-03-24 14:41:12 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] najbardziej "kosztowne" są źródła kwasów tłuszczowych EPA i DHA, i tak w przypadku olejów jest problem z ich przechowywaniem i przetworzeniem (min. lniany), siemię lniane - obróbka termiczna, smak i zastosowanie, tłuste ryby - cena, obróbka termiczna, smak, ale i również dyskusyjna zawartość DHA i EPA. Są jeszcze orzechy włoskie, czy pestki [...]

    Odpowiedzi: 0 Ilość wyświetleń: 445 Data: 2014-02-08 23:20:51 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] jajka, mleko, cukier... po upieczeniu gotowe ciasto ma w dalszym ciągu (mimo zmiany konsystencji) wartość kcal mąki, jajek, mleka i cukru? Konkretnie o co mi chodzi: czy obróbka termiczna produktów spożywczych to zjawisko fizyczne (energia się nie zmienia), czy przemiana chemiczna? (energia wzrasta lub maleje). W drugim przypadku doszłoby [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 991 Data: 2013-03-11 19:36:40 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • mam kilka pytań

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    1. zbyt długa obróbka termiczna podwyższa IG węgli (jak to dokładnie jest dokładnie o ile sie podnosi i czy wzrasta kalorycznosc 2. czy zbyt długa obróbka termiczna protein wywołuje jakies zmiany?? narazie tyle miałęm jeszcze kilka zadam je potem

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1107 Data: 2007-08-22 19:17:48 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. Drugim sposobem obliczania wpływu spożywanych węglowodanów, dając większy obraz niż samo IG. [...]

    Odpowiedzi: 5 Ilość wyświetleń: 15861 Data: 2011-04-24 03:32:33 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • [...] na to narzekają – mówi Edwards. Nie wiadomo, czy suplementy lub czosnek w proszku mają równie korzystne działanie, co surowe ząbki, choć większość ekspertów zgadza się, że obróbka termiczna niewluje zbawienne właściwości. Nikki Page, autorka "The Little Book of Wellbeing", podkreśla: – Czosnek to cudowne, niezwykle zdrowe warzywo, pełne [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2530 Data: 2013-11-03 22:53:08 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Często widzi sie pytanie - gotowac czy nie gotowac? Jeszcze częściej widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w [...]

    Odpowiedzi: 74 Ilość wyświetleń: 20000 Data: 2011-03-22 06:00:24 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Wszystko o węglowodanach.

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] idzie - niewielki wyrzut insuliny oraz długotrwałą dawkę energii. Produkty takie nie są więc sprzymierzeńcem tycia. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna, czas obróbki termicznej) podwyższa ich indeks glikemiczny. Węglowodany z podziałem na IG: a) Wysoki - produkty zawierające cukry proste; produkty [...]

    Odpowiedzi: 13 Ilość wyświetleń: 16469 Data: 2010-06-18 16:36:39 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)