[...] w stanie przeprowadzić wielu niezbędnych procesów biochemicznych, które umożliwiają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Proteiny powstają w efekcie syntezy – naturalnego procesu, który odbywa się w każdej komórce naszego ciała. Zastanawiając się, co to białko, należy mieć na uwadze, że praktycznie cały ustrój jest z nich [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
W dzisiejszych czasach moda na sport oraz suplementację staje się coraz większa. O ile sport zazwyczaj nie jest niczym złym, o tyle suplementacja bywa nieprzemyślana, a niekiedy nawet nazbyt rozbudowana. Naturalne oraz przebadane zdrowe specyfiki są oczywiście jak najbardziej w porządku, niestety coraz więcej osób w celu poprawienia efektów sięga [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Witam. Mam takie pytanie. Lepiej jest jeść od razu po treningu (ważę 80kg) 55g węgli o wysokim IG(takie domowe carbo: 55g chleba + 30 g miodu lub banany, ten posiłek bez tłuszczu) i 30 minut później 25g białka i 80węgli o niskim IG(cycek z ryżem brązowym + warzywa, ten posiłek bez tłuszczu), czy lepiej od razu węgle o wysokim IG z białkiem, np: [...]
[...] ze smakiem, po prostu nienawidzę słodkiego i nie toleruję nawet minimum słodkiego, jeżeli coś jest słodkie to przyprawia mnie to o mdłości. Tutaj moje pytanie dotyczące naturalnego carbo, np z ostrovitu, czy czuć u niego jakiś lekki posmak słodki czy w ogóle ?? Bardzo mi zależy na tej informacji, bo nie chciałbym wydać kasy na marne, a nie [...]
[...] źródłami białek w naszej diecie będzie mięso drobiowe, oraz chude mięso czerwone wołowe i wieprzowe, jaja, ryby, oraz w niewielkich ilościach biały ser , jogurty naturalne i kefiry. Tłuszcze w naszej diecie: Jako źródła tłuszczu będziemy traktować w pierwszej kolejności tłuszcze roślinne ( oleje tłoczone na zimno, [...]
[...] chude gotowane/parowane mięso(pierś kurczaka, ale także czerwone mięso posiadające pewną przewagę jeśli chodzi o hamowanie głodu). Ryby najlepiej z zimnych wód. Jogurty naturalne, ser biały, żółty(wapń i hamujące łaknienie kazeiny - dobry posiłek przed snem i dodatkowo w sytuacjach, gdy jesteście zmuszeni do dłuższych przerw między [...]
[...] z tym żyć :D Teraz mam problem, bo chciałbym się wspomóc jakimś gainerem na masie, bo nie wyrabiam za bardzo z posiłkami, no ale jak szukałem to nie ma tak jak np. białko naturalne z olimpu gainera bez smaku. Rozumiem, że to pewnie jest spowodowane tym, że w gainerze są węglowodany, które są słodkie z natury, jak to cukry, ale może zna ktoś [...]
[...] wysokim dozowaniu kreatyny! Dozowanie kilku gramów dziennie jest prawie bezskuteczne. Kreatyna jest naturalnym związkiem pełniącym rolę nośnika energii w organizmie. Jej naturalne źródła to przede wszystkim mięso i ryby. Wraz ze znaną substancją ATP kreatyna tworzy natychmiastowe źródło energii dla nawet najbardziej obciążonego organizmu. [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] pojęcie „doping/sterydy” u początkujących jednak nie to jest tematem tego opracowania - sami musicie wybrać swoją drogę dla „poprawy sylwetki czy muskulatury”. Polecam naturalne i zdrowe podejście do sprawy. Kaloryczność jednego grama tłuszczu to 9kcal. Kaloryczność jednego grama białka to 4kcal. Kaloryczność jednego grama węglowodanów to [...]
[...] biosyntezie mineralokortykosteroidów (aldosteron). - pobudzają syntezę glikogenu w wątrobie. - wzmagają regenerację tkanki mięśniowej, łącznej i nabłonkowej. Fitosterole to naturalne inhibitory mediatorów bólu i stanu zapalnego. - należą do substancji lipotropowych, czyli zapobiegających stłuszczeniu mięśni szkieletowych, serca, nerek i [...]
[...] w tempo przemiany materii poprzez wydzielanie kluczowych hormonów stabilizujących metabolizm . Każda nadmierna redukcja kalorii , może potencjalnie znacznie stępić naturalne wydzielanie hormonów i spowolnić przemianę materii . Każdy organizm ma swój okreslony poziom zapotrzebowania na energię ..której codziennie dostarczamy . Jesli [...]
[...] kątów w stawach: układ ruchu zaopatrzony jest w wiele ciekawych i funkcjonalnych rozwiązań. Kiedy zamkniesz oczy i poruszysz ręką nadal wiesz gdzie się ona znajduje. Niby to naturalne i łatwe… a jednak mimo ze zawsze świadomi tego nie wyczuwamy zawsze nieco ważniejszej rzeczy… zagłuszamy to, ponieważ naczytaliśmy się o „szablonowej technice [...]
[...] decyduje o gospodarce anabolicznej w organizmie jest odpowiednio wysoki poziom hormonów anabolicznych, wśród których rolę głównego aktora odgrywa testosteron. Warto zadbać o naturalne podniesienie poziomu tego hormonu. Poza treningiem siłowym, który zwiększa jego stężenie, w „nakręceniu gospodarki testosteronowej" pomogą roślinne wyciągi oparte [...]
Produkty o specjalnym przeznaczeniu Tribulus Terrestris Professional - Najsilniejszy stymulator testosteronowy TRIBULUS TERRESTRIS PROFESSIONAL jest zaawansowanym produktem zwiększającym poziom testosteronu w organizmie, dzięki czemu silnie pobudza wzrost beztłuszczowej masy mięśniowej oraz redukcję tkanki tłuszczowej. Ekstrakt Tribulus [...]
[...] decyduje o gospodarce anabolicznej w organizmie jest odpowiednio wysoki poziom hormonów anabolicznych, wśród których rolę głównego aktora odgrywa testosteron. Warto zadbać o naturalne podniesienie poziomu tego hormonu. Poza treningiem siłowym, który zwiększa jego stężenie, w "nakręceniu gospodarki testosteronowej" pomogą roślinne wyciągi oparte [...]
[...] zbożowe. Podkreślają także, że nieprawidłowe żywienie nie zniszczy nas od razu, lecz dopiero po latach. Witaminy syntetyczne są w takim samym stopniu przyswajalne jak naturalne. Mają jednak mniejszą wartość odżywczą - twierdzą lekarze. W warzywach i owocach występują bowiem różnorodne współdziałające ze sobą związki. W tabletkach nie [...]