[...] i owoce..W związku z tym postanowiłem spróbować zadziałać bez białka i zrobiłem sobie jaglanke na śniadanie (platki jaglane zmieszane z orkiszowymi, owoce i jakieś tam nasiona i orzechy) i było przez cały dzień TRAGICZNIE...Co to może być? Miałem kilka takich dni, gdzie zauważyłem, że po czymś ten smród się nasila (przykłady wcześniej, czy [...]
Zakładam ten temat bo nie wszyscy początkujący i inni wiedzą gdzie znajduje sie najwiecej węglowodanów które są bardzo potrzebne naszemu organiznowi. Nie znalazłem przejżystej tabeli w dziale odżywianie to pozwole sobie na taką własnie rozpiske w cczym znajduje sie ich własnie najwięcej. Mam nadzieje że to przyda sie wszystkim. Tabela zawartości [...]
1.Warto wiedzieć, że organizm zwierzęcy potrafi sam wytworzyć większość spośród 20 aminokwasów, ale w przypadku 8 z nich okazuje się bezradny i musi je otrzymać z zewnątrz, w pożywieniu. Nazwa pochodzenia greckiego: aminokwasy egzogenne oznacza właśnie pochodzące z zewnątrz. Badania naukowe prowadzone przez cały XX wiek pozwoliły ustalić skład [...]
[...] Cynk w znaczących ilościach znajduje się w takich produktach, jak: chude, czerwone mięso, wątróbka, ryby, owoce morza (w szczególności śledzie i ostrygi), groch, orzechy, nasiona dyni, kakao, bób i fasola. Bogate w cynk są także nie łuskane ziarna zbóż, lecz jego przyswajanie jest znacznie utrudnione ze względu na obecność dużej ilości [...]
[...] mięśniowej. Kozieradka Kozieradka może być stosowana w postaci długo gotowanego wywaru (paskudny smak) - czasem mieszanego z miodem i lecytyną - lub po prostu można połykać nasiona i zapijać dużą ilością wody. Kozieradka przyczynia się do poprawienia apetytu a także do podniesienia naturalnego poziomu testosteronu w organizmie, co pomaga w [...]
[...] bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki - dozwolone tylko po treningu. - miód - naturalne źródło cukrów [...]
[...] postacią odżywek, gdyż nie sycą one tak bardzo jak robi to naturalne pożywienie. -głównym źródłem tłuszczu powinny być : oliwa z oliwek, olej lniany, tłuste ryby, orzechy i nasiona, mięsa, avocado. -monitoruj postępy przez pomiary poziomu tkanki tłuszczowej co 2-3 tyg. , tu zamieszam dobry link do pomiarów www.mybodycomp.com Na koniec pragnę [...]
[...] bulgur, powstają one z pszenicy. Jest też kasza owsiana, z owsa, orkiszowa z orkiszu. Kasza kukurydziana z kukurydzy. komosa ryżowa roślina ta wytwarza bogate w skrobie nasiona, natomiast nie jest ona zbożem. Komosa jest uznawana za bardzo wyjątkowy produkt, zawiera pełnowartościowe białko, mnóstwo witamin i minerałów. Zawiera w sobie spore [...]
[...] oraz palmitynowy. Witaminy, które znajdziemy w pestkach dyni to witamina E, witaminy z grupy B, A, C oraz D. Znajdziemy w nich też beta karoten, selen, cynk, potas. nasiona chia /SFD/2016/12/12/f24b37afde4a4408b0b39eb40cafec09.jpg Znajdziemy w nich wapń, mangan, magnez, fosfor, ale też cynk, potas, witaminy z grupy B, błonnik. Ale [...]
[...] unikać w nadmiarze są: kukurydza konserwowa: b/t/w - 2.9/1.2/19.7 daje to 102kcal (podobnie z kukurydzą z kolby) Soja, kiełki: b/t/w - 13.1/6.7/7 daje to 141 kcal Suche nasiona soi: b/t/w - 34.3/19.6/17 co równa się 382kcal, to już powinniśmy wliczyć do diety. Pamiętajmy jednak, że ilość białka w naszym jadłospisie pochodzącym z produktów [...]
[...] gdyż organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, a są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Ich najlepszymi źródłami są ryby morskie, orzechy, pestki, nasiona, jajka i oleje roślinne (lniany, z pestek winogron, słonecznikowy...). zobacz świetną tabelę ze składem tłuszczy: http://www.sfd.pl/1/images2003/20030814164358.png [...]
Znalazlem cos ciekawego, jezeli bylo to skasujcie Wybrane naturalne substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego i ich właściwości farmakologiczne oraz zastosowanie w lecznictwie: Tran - Oleum Jecoris Aselli Olej z rekina - Oleum Piscium Pyłek kwiatowy (pszczeli) Koenzym Q Sitosterole (sitosterol) Sylimaryna Pyłek kwiatowy (pszczeli) [...]
[...] witaminy B1: Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina), rośliny strączkowe - groch, fasola oraz , drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. Tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż dlatego też procesy technologiczne polegające na łuskaniu i [...]
Jako że czuję, że na topie będzie teraz podział diety w zależności od grupy krwi (też oglądałem Makłowicza ) - poszukałem trochę i wklejam co znalazłem ******* Dieta dla grupy krwi A Grupa A rozkwita na dietach wegetariańskich - jest to spadek po przodkach-rolnikach prowadzacych spokojny, osiadły tryb życia. Nasze cywilizowane diety w [...]
[...] rozkładu białka, któremu często towarzyszy nieprzyjemny zapach. Skuteczne sposoby powrotu do zdrowia Jeżeli chory zacznie stosować pożywienie bezśluzowe: owoce, warzywa, nasiona, soki, wodę, to odciążony organizm zacznie pozbywać się nadmiaru śluzu nagromadzonego od dzieciństwa - głównie w przewodzie pokarmowym - często już stwardniałego; [...]
Kozieradka (Trigonella foeunum graecum Linne; ang. Fenugreek) jest uprawiana do celów leczniczych. Surowiec pochodzi głównie z Indii, Turcji, Chin, Maroko i Francji. W nasionach zawarte są galaktomannany (25-40%) budujące śluzy. Hydroliza śluzu kozieradki prowadzi do uwolnienia mannozy 70%, galaktozy 28% i ksylozy 2%. Wg najnowszych badań nasiona [...]