[...] naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach tłuszczowych. Zawsze najpierw nasz organizm będzie się starał pozyskać energię z aktualnie spożytego [...]
[...] jego serce powinno bić z prędkością ok. 130 uderzeń na minutę. S - jak stres Unikaj sytuacji stresowych. Nerwowy tryb życia powoduje, że z nadnerczy uwalnia się do krwi nadmiar katecholamin (głównie adrenaliny), które przyspieszają pracę serca, podnoszą ciśnienie krwi i wywołują gwałtowne skurcze naczyń wieńcowych. Zamiast się wściekać, [...]
Witam! chciałbym przedstawić ciekawy artykuł o żelazie,ze względu,że w wyszukiwarce o nim nic niema i wogóle. Żelazo (medycyna-dietetyka) W organizmie człowieka znajduje się od czterech do pięciu gramów żelaza. Około 70% tej ilości jest związane w krwi, głównie w postaci hemoglobiny. W mięśniach żelazo wchodzi w skład mioglobiny, czerwonego [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] także sprzyja zatrzymywaniu jonów sodu w kanaliku nerkowym, co z kolei jest jedną z przyczyn nadciśnienia. Tłuszcz wisceralny ma też związek z kortyzolem, który wydzielany w nadmiarze przyczynia się do rozwoju otyłości. Z całą pewnością osoby otyłe żyją krócej, aczkolwiek zdarzają się wyjątki. Uzyskanie odpowiedniej wagi ciała ma, oczywiście, [...]
[...] (cukry, mąki, produkty roślinne), a wtedy organizm produkuje tłuszcz i cholesterol z węglowodanów. Najpierw organizm spala tłuszcz jako najlepsze paliwo, a potem przerabia nadmiar węglowodanów na tłuszcz i cholesterol. Najgorsza mieszanka dla człowieka to taka, w której w sensie energetycznym (nie mylić z proporcjami wagowymi) zjadamy 50 proc. [...]
[...] (cukry, mąki, produkty roślinne), a wtedy organizm produkuje tłuszcz i cholesterol z węglowodanów. Najpierw organizm spala tłuszcz jako najlepsze paliwo, a potem przerabia nadmiar węglowodanów na tłuszcz i cholesterol. Najgorsza mieszanka dla człowieka to taka, w której w sensie energetycznym (nie mylić z proporcjami wagowymi) zjadamy 50 proc. [...]
[...] pokrzywka, zapalenia oskrzeli, astma oskrzelowa bezsenność. Proszę popatrzeć na dzieci w wieku 2 - 5 lat. Mają pod nosem ciągle śluzowatą wydzielinę jako efekt spożywania nadmiaru białka i skrobi. Dzieci sztucznie karmione mają całkowicie zniszczony układ odpornościowy. Są podatne na wszelkiego rodzaju infekcje, ciągle chorują na [...]
[...] moczowym - nabłonki (płaskie, okrągłe, pochodzące z dróg moczowych )mogą świadczyć o chorobie nerek lub/i pęcherza. - leukocyty, WBC (krwinki białe) wydzielanie ich w nadmiarze może być skutkiem zakażenia układu moczowego, a nawet niewydolność krążenia - erytrocyty, RBC (krwinki czerwone) ich niewielkie ilości świadczą już o problemach ze [...]
[...] się rozkręca i cykl jest efektywniejszy. Wielka bzdura. Nadmiar kreatyny nie wchłania się, a zostaje wydalony z moczem. Faza nasycenia oznacza stratę kreatyny, ponieważ nadmiar wysikamy. Ponadto można zaobserwować coś takiego jak przesycenie kreatyną, a to powoduje brak efektów w późniejszym trwaniu cyklu. Spada efektywność gromadzenia [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
OPINIE EKSPERTÓW OPINIA INSTYTUTU ŻYWNO¦CI I ŻYWIENIA W SPRAWIE DIETY "OPTYMALNEJ" Od co najmniej 30 lat lansowany jest w Polsce i w niektórych innych krajach sposób żywienia charakteryzuj±cy się drastycznym ograniczeniem spożycia węglowodanów przy spożyciu białek i tłuszczów w dowolnych ilo¶ciach. Dieta taka polecana [...]
[...] ALBION®. W tej formie biopierwiastki dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego, pozostają całkowicie bezpieczne w dawkowaniu, nie podrażniają żołądka, a ewentualny ich nadmiar w postaci chelatu łatwo opuszcza organizm, ponadto nie utrudniają wchłaniania innych minerałów5. Warto podkreślić, że prawidłowa struktura chelatów aminokwasowych [...]
[...] zapasów energii. Jedz dobrej jakości, chude mięso, na przykład polędwicę wieprzową i wołową, piersi z kurczaka lub indyka, tłuste ryby albo udziec barani. Tłuszcz: eliminuj nadmiar Skoro już wiesz, skąd wziąć zdrowe tłuszcze, czas ograniczyć całkowitą ilość tłuszczy, które zjadasz. Musisz zmusić swoje ciało, aby zaczęło spalać tłuszcz [...]
[...] proces uwalniania kwasu mlekowego z mięsni - skracając tym samym czas odnowy potreningowej. Witamina C jest jedną z ważniejszych witamin, a zarazem jedyną której spożycie w nadmiarze nie jest szkodliwe, gdyz jej nadmiar jest przez organizm wydalany. Źródło: surowe owoce i warzywa - czarna porzeczka, pomarańcze, głog i owoc dzikiej rózy. [...]
[...] 100g pełnoziarnistego chleba, do tego 100g fasoli i 50g szynki parmeńskiej i już 100% RDA. Nadmiar, czyli co bedzie jak przegniecie: Nie wywołuje efektów ubocznych gdyż nadmiar jest wydalany z moczem. Witamina B6 Działanie: Wpływa na formowanie krwi i układ nerwowy. Jej brak powoduje zapalenie nerwu, choroby skóry łojotok i trądzik. Źródła [...]
[...] kiedy nasila się tempo spalania składników energetycznych (węglowodanów i kwasów tłuszczowych) w organizmie wzrasta produkcja ciepła. Aby zapobiec przegrzaniu mięśni, jego nadmiar musi zostać odtransportowany za pomocą krążącej krwi do powierzchni ciała i wydalony przez skórę wraz z potem. W warunkach silnego obciążenia termicznego ( np. [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka Od wielu lat panuje opinia, że przyczyną narastającej fali otyłości jest nadmiar kalorii pochłanianych w diecie. Eksperci wciąż radzą ograniczać je do minimum, straszą konsekwencjami i nakazują nieustannie liczyć ich udział w pożywieniu. Nic więc dziwnego, że słowo „kaloria" sieje terror i spustoszenie w głowach [...]
[...] proces uwalniania kwasu mlekowego z mięsni - skracając tym samym czas odnowy po treningowej. Witamina C jest jedną z ważniejszych witamin, a zarazem jedyną której spożycie w nadmiarze nie jest szkodliwe, gdyż jej nadmiar jest przez organizm wydalany. Witamina K - niezbędna do prawidłowej krzepliwości krwi. Witamina D - wytwarzana jest w [...]
[...] uprawiających sport wyczynowy, nie zaleca się zwiększania dawek witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (z wyjątkiem witaminy E) ponieważ kumulują się one w organizmie, a ich nadmiar może prowadzić do wystąpienia objawów hiperwitaminozy. Witamina E (tokoferol). Występowanie: kiełki pszenicy, ziarna zbóż, pieczywo razowe, ryż orzechy, soja, olej [...]