[...] wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co w konsekwencji może powodować anemię. Nie bez znaczenia jest także wpływ nadmiaru białka na funkcjonowanie systemu nerwowego. Przy wysokim spożyciu białka wyraźnie upośledza się czynność mózgu. Dochodzi do wytwarzania błędnych neurotransmiterów, [...]
PIERWIASTKI ŻYCIA I WITAMINY Składniki mineralne stanowią wprawdzie zaledwie 4% tkanek organizmu ludzkiego, trudno jednak przecenić ich znaczenie. Stanowią materiał budulcowy tkanek ciała ludzkiego, wchodzą w skład niektórych enzymów ustrojowych, regulują procesy przemiany materii, odpowiadają za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi, równowagi [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] molibdenu zależy od interakcji z innymi pierwiastkami. Szczególnie ważną rolę odgrywa właściwa proporcja Cu/Mo. Ponieważ miedź i molibden są pierwiastkami antagonistycznymi, nadmiar molibdenu powoduje wtórny niedobór miedzi. Niska wartość proporcji miedzi do molibdenu, nawet przy wysokim stężeniu miedzi, wskazuje na zaburzenia mechanizmów [...]
[...] pewnych ryb. W okresie jego rozwoju szczególnie ważna jest dostępność dwóch pod-stawowych rodzajów kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego i alfalinolenowego oraz unikanie nadmiaru pierwszego z nich w stosunku do drugie-go. Mleko matki zawiera także kwasy tłuszczowe o bardzo długim łańcuchu, z czego wynika znaczenie naturalnego karmienia, [...]
[...] nie wiem dalczego? Ja np, nie moczę zbóż i migdałów, a w zasadzie migdały celowo jem niemoczone do wszystkich posiłków ;-) Uważam że większym zagrożeniem dla mnie jest nadmiar fosforu w diecie niż obecność kwasu fitynowego, który istotnie blokuje jedynie wchłanianie żelaza i cynku (a tych w menu mam bardzo dużo, żelaza - aż zbyt wiele). [...]
a to zmienia fakt, ze nadmiar witmiany c, przy jednoczesnym zbyt niskim poziomie np. witaminy e dziala proutleniajaco? albo, ze witamina c zwieksza znacznie wchlanianie zelaza, ktore dziala proutleniajaco i ktorego nadmiar jest jedna z przyczyn przyspieszonego starzenia sie i wielu chorob degeneracyjnych? troche nie kumam co maja wniesc te dziwne [...]
[...] myślą, że więcej znaczy lepiej, ale nie tak to działa :) Jeśli ktoś zjada więcej białka niż wynoszą potrzeby organizmu w zarysie budowy lub regeneracji tkanek, jego nadmiar zostanie w końcu zmieniony w tłuszcz i zmagazynowany.Z drugiej strony jeśli dieta jest uboga w białko- nawet jeśli inne składniki występują w dostatecznej ilości- [...]
[...] słuchu. Następstwem braku wapnia i fosforu jest osłabienie i wypadanie zębów. Nadmiar Witamina D w dużych ilościach, większych niż zalecane jest toksyczna. Wynikiem nadmiaru tej witaminy może być: nudności biegunka spadek masy ciała łatwe męczenie się nadmierne pocenie się brak apetytu, utrata łaknienia senność opóźnienie w [...]
[...] co to za badanie jest sie bieze paru ludkow, ktorzy maja widoczny problem z metabolizmem zelaza /ferrytyna na poziomie 5-10 mcg/l to troche slabo %)/, paru, ktorzy maja jego nadmiar, goscia, ktory przechodzil flebotomie itd. i sie probuje wyciagac jakies wnioski %) jak dla mnie rola zelaza jako istotnego czynnika w wielu chorobach degeneracyjnych [...]
może coś jeszcze >>>>>>>>>>>>>>>Mikro- i makroelementy Sód - w naturze, w produktach spożywczych występuje w niewielkich ilościach (patrz: tabela składu chemicznego żywności); głównym jego źródłem jest dodawany do pożywienia chlorek sodu. Z tego powodu często może dochodzić do nadmiernego spożycia [...]
[...] paznokcia od spodu * korektor lakieru - dzięki ukośnie ściętej końcówce umożliwia precyzyjne i łatwe poprawki lakieru na paznokciach już po ich pomalowaniu. Usuwa nadmiar lakieru jak gumka (po użyciu końcówkę należy wyczyścić chusteczką higieniczną) Jak to zrobić? 1. Możesz wmasować w skórki specjalną oliwkę, która je zmiękczy. Oczyść [...]
[...] co pozwala przyznać im ogromnego plusa. Kolejną bardzo pożądana cechą minerałów jest bezpieczeństwo stosowania. Chodzi tutaj o to, aby nie wystąpił ich szkodliwy i toksyczny nadmiar w organizmie, co jest możliwe przy przyjmowaniu dużych dawek minerałów niechelatowanych. I tutaj producenci chwalą się, iż chelatowanie aminokwasami minerałów, [...]
[...] różne diety odchudzające i głodówki. Nadmiar Spożywanie żywności bogatej w cynk nie stwarza zagrożenia jego przedawkowania ponieważ cynk nie kumuluje się w tkankach a jego nadmiar jest wydalany z kałem oraz w niewielkich ilościach z moczem. Nadmierne spożycie cynku jest związana przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów [...]
[...] i 500mg berberyny do ostatniego posiłku i tyle. A insa tylko po treningu do 180g węgli 7.5iu Chrom możesz wywalić, niedobór chromu pogarsza WI, ale ciężko o jego niedobór, nadmiar nie poprawia za to powoduje gorsze wchłanianie żelaza. Nie wiem skąd ta moda na ten chrom, często widzę w rozpiskach XX chromu na Yy wegli i zawsze mam mind f***a
[...] kreatyny w dawkach 5g bez ładowania). Pozostałe 20-30% osób nie reaguje na kreatynę ani przy jednym, ani przy drugim sposobie dawkowania. Gdy mięśnie są już nasycone, nadmiar kreatyny wydala się w postaci kreatyniny. Wybaczcie nam teraz nieco wywodów naukowych. Z moczem wydala się dziennie 14 -26 mg kreatyniny na kilogram wagi ciała. [...]
[...] działanie antagonistyczne względem siebie. Pełnią wiele funkcji, m.in. regulują odpowiedź autoimmunologiczną organizmu. Obydwie są potrzebne - równoważą swoje działanie, ale nadmiar jednej będzie stwarzał patologiczne warunki. Nadmiar omega 6 będzie działał prozapalnie, duży nadmiar omega 3 anergię systemu odpornościowego (rzadko spotykane). [...]
[...] efekt uboczny. W toku ewolucji, jedną z funkcji insuliny było gromadzenie materiałów zapasowych. Pochodzimy z czasów głodu i obżarstwa i jeśli nie umielibyśmy gromadzić nadmiaru dostarczanej energii w czasach obżarstwa, nie byłoby nas dziś tutaj, ponieważ nasi przodkowie także głodowali. A wiec jesteśmy tu tylko dzięki temu, ze nasi [...]
[...] Sód Od 0,09 do 0,33 miligramów. Dzienne zapotrzebowanie: od dwu do trzech gramów. Obecność sodu w pokarmach nie jest specjalną zaletą - większość ludzi cierpi raczej na nadmiar zawartego w soli kuchennej sodu. I jest to nadmiar szkodliwy, prowadzi bowiem do nadciśnienia i obrzęków wodnych w naczyniach krwionośnych. Na szczęście stężenie sodu [...]