[...] 200 - 500% zapotrzebowania, magnezu niemal 1g, ale przy tej kaloryczności to nie problem.Pomyślę czy nie obciąć białka i fatu i nie dobić trochę węgli. Muszę też uważać na nadmiar żelaza. Jutro jak zdążę trening nóg, jak nie to pojutrze %) Edit: poranny pomiar (cudów nie ma): /SFD/Images/2015/8/18/646908280d1c4e5cbf5c4cb2c58bf223.jpg I na [...]
[...] który wpierw buduje mięśnie potem dopiero gubi tłuszcz. Bardzo często bolał mnie brzuch dochodziłam od czego. Zaczerpnęłam informacji w necie i doszłam do wniosku, że nadmiar błonnika mi nie służy- zamieniłam otręby owsiane na płatki, zrezygnowałam z kaw z mlekiem- po nich strasznie cierpiałam, utrudniały one w znaczący sposób trawienie. [...]
[...] Velocity Diet jest jak maszyna - zmień jeden trybik, a posypie się wszystko. Przestrzegaj zaleceń, a sukces masz murowany! Znajdź sobie hobby, bo skutkiem ubocznym VD jest nadmiar wolnego czasu. Zniknie problem z zakupami i gotowanie. Brzmi super, ale może powodować problemy. Większość ludzi ma tendencje do przejadania się na noc. A to nie [...]
[...] cukier w formie glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) wypełnia ją i powiększa do maksymalnej objętości, a nadmiar glikogenu powraca do naszej krwi w formie kwasów tłuszczowych. Te wędrują do każdej części naszego ciała i są magazynowane w najmniej aktywnych miejscach zaokrąglając [...]
[...] jałowej diecie. Mleko i jego przetwory to kopalnia wapnia niezbędnego dla mocnej konstrukcji kośćca. Im więcej wapnia pochodzącego z mleka, tym większa szansa pozbycia się nadmiaru tkanki tłuszczowej w talii, na biodrach i na brzuchu. Najwyższy czas, aby nabrać przekonania do produktów, których jeszcze nie potrafiliśmy docenić! Mleko Jest to [...]
[...] a) Czym są antyoksydanty? b) Co robią antyoksydanty? c) Najlepsze źródła antyoksydantów wśród owoców i warzyw – ORAC 10. Sól a) Dlaczego potrzebuję soli? b) Czy nadmiar soli szkodzi? c) Jak dużo soli potrzebuję? d) Czy osoby regularnie ćwiczące powinny spożywać więcej soli? 11. Woda a) Dlaczego potrzebuję wody? b) Jak dużo wody [...]
[...] we krwi, podczas gdy dwie strony wcześniej pisze, że jest za to odpowiedzialna insulina, której wydzielanie pobudza glukoza. Dr Atkins nie analizuje również, co dzieje się z nadmiarem spożywanego białka. W początkowym okresie jego diety jest ono rzeczywiście wykorzystywane do przebudowy organizmu, jednak później jego nadmiar jest przetwarzany na [...]
[...] na przykład w odpowiedzi na węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym i diety o wysokiej zawartości soli ( Lanaspa i wsp., 2013 , 2018). Istnieją również dowody na to, że nadmiar fruktozy zwiększa ryzyko nadciśnienia ( Jalal i wsp., 2010 ), zapalenia ogólnoustrojowego ( Cox i wsp., 2011 ) oraz przerzutów i wzrostu raka ( Goncalves i wsp., 2019 [...]
[...] różne diety odchudzające i głodówki. Nadmiar: Spożywanie żywności bogatej w cynk nie stwarza zagrożenia jego przedawkowania ponieważ cynk nie kumuluje się w tkankach a jego nadmiar jest wydalany z kałem oraz w niewielkich ilościach z moczem. Nadmierne spożycie cynku jest związana przede wszystkim z wtórnym deficytem miedzi i nie wywołuje objawów [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka... Problem z nadmiarem gazów jelitowych dotyka praktycznie co trzecią osobę. Dla wielu jest on na tyle krępujący, że utrudnia normalne funkcjonowanie. Najczęstszymi objawami towarzyszącymi temu zjawisku są wzdęcia brzucha, odbijanie, głośne odchodzenie wiatrów z nieprzyjemnym zapachem. Przyczyny tej często [...]
Z biblioteki Dobrego Dietetyka Od wielu lat panuje opinia, że przyczyną narastającej fali otyłości jest nadmiar kalorii pochłanianych w diecie. Eksperci wciąż radzą ograniczać je do minimum, straszą konsekwencjami i nakazują nieustannie liczyć ich udział w pożywieniu. Nic więc dziwnego, że słowo „kaloria" sieje terror i spustoszenie w głowach [...]
[...] w mięśniową. ( To tak jak zamiana wody w wino - potrzeba do tego cudu) Po prostu nasz organizm nie potrafi z tłuszczu produkować białek, niestety odwrotnie potrafi z nadmiaru zjadanych wraz z węglowodanami i tłuszczami białek, wyprodukować tkankę tłuszczową. Nagromadzona tkanka tłuszczowa pełni przede wszystkim rolę [...]
[...] podobne warzywo Uwaga - raz, ale tylko raz w tygodniu, w dzień wolny od ćwiczeń jesz ABSOLUTNIE WSZYSTKO NA CO MASZ OCHOTE I W DOWOLNYCH ILOŚCIACH, z wyłączeniem : - lodów w nadmiarze (nadmiar to w każdym przypadku 100 gram, nadmiary się sumują !!! ) - pizzy w nadmiarze - alkoholu w nadmiarze - ciastek, czekolad, cukru i innych słodyczy w [...]
[...] ogranicza działanie enzymów odpowiedzialnych za wytwarzanie kwasów tłuszczowych z węglowodanów. To oznacza, że organizm będzie miał mniejsze inklinacje do magazynowania nadmiaru węglowodanów w postaci tłuszczu. Następnie, powoduje spadek apetytu. Rezultat: zmniejszenie odkładania się tłuszczu plus spadek apetytu równa się szczuplejsza, [...]
Jedz odpowiednio dużo. Odżywiaj się tak, aby twój organizm otrzymywał nieco więcej niż jest mu potrzebne do zachowania masy mięśniowej na stałym poziomie. Jeśli robisz zbyt duże przerwy między posiłkami, to istnieje ryzyko wystąpienia u ciebie niedoborów, co spowoduje, że się "skurczysz" a nie urośniesz. Równowaga w odżywianiu się. Posiłki powinny [...]
[...] kodują określone przekazy myślowe. Dla przykładu spójrzmy na l-karnitynę czy hmb, które są powszechnie uznawane za rewelacyjne środki redukujące nadmiar tkanki tłuszczowej. Czy jest tak naprawdę? Oczywiście ze tak jest. Jednak, aby te środki działały, wymagane jest pewne poświęcenie ze strony człowieka je stosującego. [...]
[...] diecie ok. 1/3 przypada na jaja. W ciągu dnia organizm ludzki musi poradzić sobie z przetworzeniem 1-1,5 g cholesterolu. Po co go wytwarzamy, skoro nam szkodzi? Otóż choć nadmiar cholesterolu bywa zabójczy, jego niedobór ma równie katastrofalne skutki. Bez cholesterolu nie mogłaby prawidłowo działać żadna komórka naszego ciała, jest on bowiem [...]
[...] nazywamy tak wolne, niesparowane elektrony tlenu, które powstają w organizmie w wyniku przemian metabolicznych. Ich obecność ma związek z mechanizmami obronnymi, ale ich nadmiar zdecydowanie szkodzi. Wolne rodniki obdarzone są ładunkiem ujemnym i dążą do połączenia z cząsteczką dodatnią. Przebieg takiej reakcji łączenia cząsteczek nazywamy [...]
Witam! Czytając gazetę KiF natknąłem się na dość ciekawy art. opracowany przez Marka Ciołka. A więc... Zbliża się lato. Prawie każdy ćwiczący myśli o tym, aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej i poprawić stan swojej muskulatury. Z tłuszczu nie wyprodukujemy białka. Ciężko mi wytłumaczyć, że fizjologicznie taka zamiana nie jest możliwa(to tak [...]
[...] w mięśniową. ( To tak jak zamiana wody w wino - potrzeba do tego cudu) Po prostu nasz organizm nie potrafi z tłuszczu produkować białek, niestety odwrotnie potrafi z nadmiaru zjadanych wraz z węglowodanami i tłuszczami białek, wyprodukować tkankę tłuszczową. Nagromadzona tkanka tłuszczowa pełni przede wszystkim rolę [...]