[...] szkodliwe dla zdrowia (Dieta Dukana / Atkinsa). Przy nadmiernej podaży białka podtruwamy organizm produktami jego przemiany (CO2, amoniak), dodatkowo organizm musi wydalać nadmiar azotu w postaci mocznika, przy czym wskutek tego traci dużo energii niezbędnej do życia oraz syntezy białka ustrojowego. Aby usunąć nadmiar azotu w postaci mocznika [...]
[...] jedzą znacznie za dużo. Jednak większość z nas może sobie pozwolić na nieznaczną ilość toksyczności. Ta toksyczność pochodzi głownie z azotu. Kiedy wytwarzamy energię z nadmiaru białka to musimy odciąć aminokwasy, wyjąć azot i ten proces tworzy nowe związki takie jak amoniak. Amoniak jest bardzo toksyczny w naszym ciele. Musimy wytworzyć [...]
[...] florę bakteryjną jelita. Niedobór: Niedobory chloru powstają przeważnie w wyniku gwałtownych wymiotów, gdyż chlorki wchodzą w skład kwasu solnego. Nadmiar: Niewielki nadmiar chlorków nie jest szkodliwy dla osoby zdrowej. Dawka powyżej 15g może wywołać nieprzyjemne objawy uboczne. Źródła: Chlor występuje w bardzo dużej ilości produktów [...]
[...] skórze witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - zwłaszcza witamin A, E i D. Dlatego ważna jest odpowiednia proporcja tłuszczu w diecie, tj. do 30 proc. Niedobór tłuszczu, przy nadmiarze węglowodanów, wywołuje niedobór w/w ważnych dla zdrowia witamin. Ale nie mniej szkodliwy jest nadmiar nasyconych tłuszczów zwierzęcych (smalec, łój wołowy). Szkodzi [...]
[...] naszej codziennej diecie. W przeciwnym razie l-karnityna będzie oddziaływała na tłuszcze przez nas zjadane, względnie na kwasy tłuszczowe wyprodukowane przez naszą wątrobę z nadmiaru zjadanych węglowodanów, a nie na tłuszcz zgromadzony w komórkach tłuszczowych. Zawsze najpierw nasz organizm będzie się starał pozyskać energię z aktualnie [...]
zwycięska (300zł) praca użytkownika Skalar. z majowego konkursu SFD.pl. -------------------------------------------------------------- Zacznijmy od najważniejszego czynnika wpływającego na efekty naszej pracy, na wygląd naszego ciała. Jest nim dieta. Odpowiednio rozłożone kalorie w ciągu dnia, odpowiednie proporcje między substancjami odżywczymi [...]
[...] na następny dzień).Następnie można powiedzieć zaczyna się kolejna faza NAJWAŻNIEJSZA . Organizm bowiem oprócz tego że "naprawia" uszkodzone włókna mięśniowe to robi to z nadmiarem.Tzn.następuje faza adaptacji mięśnia , organizm chcąc być gotowym na kolejny wysiłek o podobnej intensywności broni się w ten sposób że sprawia , że nasze mięśnie [...]
[...] Kobiety ciężarne - 1,5 Z białkiem to jest tak: jeśli jest go za dużo - może szkodzić, jeśli za mało - to też bardzo niedobrze. Naturalnie, odnosi sie to do dłużej trwającego nadmiaru czy niedoboru. Krótkotrwałe okresy nie robią organizmowi szkody. Daje sobie z nimi radę. Ale jeśli np. ktoś objada się przez całe lata mięsem, to niech się nie [...]
[...] wydzielanie testosteronu produkowanego przez organizm, powodować zaburzenia w spermatogenezie, prowadzić do zaniku jąder i zwyrodnień w kanalikach nasiennych. Ponadto jego nadmiar w organizmie sprzyja niepłodności, ginekomastii, powstawaniu długich, bolesnych wzwodów, zmianom skórnym, łysieniu, obrzękom, chorobom serca i naczyń krwionośnych. [...]
[...] tak skomplikowanej pracy jak największa fabryka chemiczna naszego organizmu - wątroba. Potrafi ona przetwarzać nie tylko ogromne ilości pożywienia ale także neutralizować nadmiar alkoholu oraz różnych leków, w tym również sterydów. Zanim jednak omówimy problem posterydowych uszkodzeń wątroby spróbujemy przyjrzeć się anatomii i fizjologii tego [...]
[...] organizmie dokonuje się rozpad niepotrzebnych w danym momencie aminokwasów), lub uznając, że mogą się jaszcze przydać, poupycha po kieszeniach (to tak, jak z odłożeniem nadmiaru energii w takance tłuszczowej). Budujmy muskulaturę, a nie tłuszcz Myślę, że większości adeptów ćwiczeń siłowych zależy na zbudowaniu mięśni, a nie tkanki [...]
[...] który w smaku, zapachu i właściwościach przypomina normalny tłuszcz. Coraz częściej substancję tę stosuje się jako zamiennik tłuszczu spożywczego, co pozwala zredukować nadmiar spożywanych kalorii i ograniczyć spożycie niekorzystnych kwasów tłuszczowych nasyconych. Ma to mniej więcej podobny charakter jak zastępowanie cukru słodzikiem. Jak [...]
[...] organizmie dokonuje się rozpad niepotrzebnych w danym momencie aminokwasów), lub uznając, że mogą się jaszcze przydać, poupycha po kieszeniach (to tak, jak z odłożeniem nadmiaru energii w takance tłuszczowej). Budujmy muskulaturę, a nie tłuszcz Myślę, że większości adeptów ćwiczeń siłowych zależy na zbudowaniu mięśni, a nie tkanki [...]
[...] liczyć zarówno w lecznictwie, jak i w dietetyce. Dodam, że w żadnych publikacjach z zakresu biochemii i fizjologii żywienia nie znalazłem informacji o klinicznych objawach nadmiaru białka u ludzi zdrowych. Owszem, należy znacznie ograniczać jego spożycie w niektórych chorobach, takich choćby jak niewydolność nerek, o czym klinicyści od dawna [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
Witam, chciałem opisać mój sposób na dietę na bazie kilku lat eksperymentowania, zdobytej wiedzy. Wszystko zapiąłem w jednym artykule najogólniej i najprościej jak się dało. Mam nadzieję że odniesiecie się do tego artykułu i wskażecie ewentualne błędy: Witam. Po kilku latach testowania różnych diet i suplementów postanowiłem podzielić się swoimi [...]
[...] roślinne, jak i zwierzęce. Jeżeli jednak wykonywana praca nie wymaga dużego wydatku energii, może się zdarzyć, że posiłki zawierające duże ilości tłuszczów, dostarczą jej w nadmiarze. Dochodzi wtedy do zachwiania równowagi energetycznej i nadmiar nie wykorzystywanej do wykonywania pracy energii będzie zamieniany w przemianach metabolicznych w [...]
[...] roślinne, jak i zwierzęce. Jeżeli jednak wykonywana praca nie wymaga dużego wydatku energii, może się zdarzyć, że posiłki zawierające duże ilości tłuszczów, dostarczą jej w nadmiarze. Dochodzi wtedy do zachwiania równowagi energetycznej i nadmiar nie wykorzystywanej do wykonywania pracy energii będzie zamieniany w przemianach metabolicznych w [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]
[...] dieta wysokobiałkowa wyraźnie nasila utlenianie leucyny, jednego z głównych aminokwasów biorących udział w metabolizmie tkanki mięśniowej. Wyniki te dowodzą, że spożywanie nadmiaru białek wcale nie powoduje ich magazynowania w postaci masy mięśniowej, lecz są one po prostu spalane. W innych z kolei badaniach wykazano, że wysoka ilość białka [...]