mąka typu 1850 – graham (do chlebów typu graham)to mąka pszenna, natomiast mąka żytnia to mąka np. typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych), typ 3000 – z pełnego przemiału. Nie mówię, że jak zjesz grahama to zaraz utyjesz 5kg, ale lepsze rozwiązanie to mąka żytnia, najlepiej chleb na zakwasie :-)masło klarowane jak najbardziej ok :-)z [...]
A dlaczego akurat maka pszenna jest zla, czyzby maka pszenna nie mogla byc pelnoziarnista? Razowy moze byc zarowno, chleb pszenny jak i zytni, razowy chleb de facto nie musi byc robiony na zakwasie, moze byc rownie dobrze robiony na drozdzch nie zmienia to faktu ze jest z maki razowej. Nazwa razowy pochodzi od sposobu mielenia ziarna (raz [...]
[...] dziala. Chociaz w sumie co do jaj slyszalam tez opinie, ze jaja + cukier tzn jak ktos np popija slodka herbate szkodza, a tak to nie. Nawet nie wiedzialam, ze jest taka maka, jak ryzowa. Kupilam ostatnio taka na ktorej pisze "maka bezglutenowa." Moze z takiej daloby sie zrobic cos takiego o czym piszesz. Sprubuje. Bo chleba bezglutenowego [...]
mąka razowa, to tylko nazwa potoczna w sklepie interesuje nas mąka pełnoziarnista i w zależności od tego z jakiego zboża została wyprodukowana to odpowiednio można dostać - pszenną, żytnią, orkiszową co do gryczanej, owsianej, ryżowej, to jeśli nie ma tam napisane że jest to mąka z pełnego przemiału, lub jest numer indentyfikujący, czyli 1850 lub [...]
maka żytnia ma gluten tak jak pszenna:-)), Obawiam sie ze anister sobie skróty myślowe robi, chodzi o to ze po poddaniu procesowi zakwaszania maka staje sie lepiej strawna dla nas, pozbawiona szkodliwych substancji i gluten jest częściowo "przetrawiony" przez bakterie, tak ze małe ilości chleba na zakwasie podobno mogą nawet ludzie z celiakia [...]
[...] produkty spożywcze na grupy. Produkty wchodzące w skład poszczególnych grup mają zbliżoną zawartość składników odżywczych. Są to: 1.Produkty zbożowe - mąki, kasze, makarony i pieczywo. Stanowią one jedną z najważniejszych grup produktów żywnościowych. Są to produkty węglowodanowe, które również dostarczają białka roślinnego, witamin B1 [...]
To prawda, to takie kręcenie się w kółko - tu dodam, to następne ćwiczenie obrywa 8-O Trening nie własny, a znaleziony :-) szukałam splitu góra/dół (ewentualnie przód/tył), bo przejadło mi się już katowanie osobno pleców, klatki i nóg. zresztą mam wrażenie, że przez ostatnie miesiące mało angażuję nogi. Trenuję je raz w tygodniu i to bez [...]
Nie wiem czy jest sens dalszej dyskusji na temat chleba. Odnosze wrazenie, ze teorie tutaj sa jakby troche inne i mijaja sie po drodze skutecznie. My tutaj fani jestesmy Montiganca i zadne inne "prawdy" nie moga miec miejsca . "Chleb wyrabiany z rafinowanej maki jest kompletnie pozbawiony wszystkich skladnikow potrzebnych do [...]
[...] płatki owsiane (2,5%), mąka pszenna (1,8%) (i tu mam zgryz bo nie podali stopnia oczysczenia tak jak przy żytniej też nie wiadomo!), sól, drożdże, sezam a jesli chodzi o makaron razowy to jest on zawsze z duzym dodatkiem pszennej mąki sitkowej i nie wiem czy to jest ok ?? mam pytanie czemu nie jeść fistaszek?? często zastępuję nimi jeden [...]
Ostatnio niedoczas straszny miałam. Nawet w weekend sobie nie odpoczęłam. Przykładowo sobota od 4 rano na kompie...caaały dzień z przerwą na trening i na jedzenie na szybko. Już z czasem lepiej, ale skutki siedzenia przed kompem odczuwam w postaci piekącego bólu po jednej stronie pleców. Wrzucam zaległości: SOBOTA(1 MARCA 2014)- TYDZIEŃ 4, DZIEŃ 7 [...]
kolejne streszczenie z sympozium. jak zawsze staralem sie wybrac tylko te ciekawsze informacje, choc zapewne niektore podpunkty dla wiekszosci nowoscia nie beda;) Dr. Alan Gruning i Dr. Steven Fry - International Lyme and Associated Diseases Society 2016 USA Dr. Alan Gruning – Czekolada(gorzka-surowa) jest medycznym superfood’em – Zapalenie [...]