[...] to co powiedział Domer, jeżeli zależy Ci na pozyskaniu z lnu kwasów tłuszczowych omega3 nie możesz poddawać ich obróbce termicznej. Jako podobny przykład można podać olej lniany. Nie bez powodu jest on w czarnej butelce która nie przepuszcza światła, należy go spożyć w ciągu 2-3 tygodni po otworzeniu i przechowywać w lodówce, oraz pamiętać by [...]
dobra luz juz wszystko wiem :) dalej będę spożywać niezmielone jako błonnik :) a olej lniany Budwigowy dolewać do posiłków dzięki za wytłumaczenie, pozdrawiam
1.OK 2.OK 3.OK 4.OK 5.Okej ale tuńczyka nie jedz co dziennie najwyżej, 2-3x w tygodniu, dodaj tłuszczy na noc. Nie zamula Cię ten twaróg w ciągu dnia? Pamiętaj o omega3:tłuste ryby,olej lniany, orzechy włoskie itp. Ile ważysz? Trenujesz?
polecam tluste ryby morskie np makrela awokado orzechy olej lniany kokosowy, oliwa, mięso poszukaj w wyszukiwarce jest wiele zrodel zdrowych tluszczow Zmieniony przez - amaboys w dniu 2015-09-09 18:24:19
Zawsze makaron i ryż gotuje bez OLEJÓW itp i NIGDY POWTARZAM NIGDY mi się nie skleił... Śmietanka 30% jest dobra ponieważ to tłuszcze nasycone.Słonecznik to ziarna o bardzo złej propocji kwasów omega6 których mamy nadmiar w diecie i jest on szkodliwy. Skup się na dostarczaniu omega3: tłuste ryby,orzechy włoskie, olej lniany itp. Poczytaj forum
Tak to to samo a nawet lepsze. Śmietanka 30% jest lepsza ponieważ jest mniej przetworzona, jest pełnotłusta bo nie jest odtłuszczana. Olej lniany jest dobry, jedz tłuste ryby, orzechy włoskie, spożywaj omega 3 w kapsach i nie zaprzątaj sobie głowy takimi pierdołami że tam mam 0,7g omega3 a tam 2g, ale wybiore to gdzie jest więcej mimo że mi nie [...]
[...] to nie będzie oliwa, orzeszki ziemne,masło,smalec i olej... Chodzi nam o zachowanie umiaru. Musisz znaleźć równowagę, spożywać zdrowe tłuszcze ale pamiętać o o3... np.mając 3 posiłki dziennie do których dodajesz tłuszcze to raz dodać orzechy włoskie,raz olej lniany, a raz oliwę czy awokado... Co drugi dzień zjeść porcję tłustej ryby i będzie okej
[...] nich ostrożnie, jak już zrozumiem, to będę wcinać jak zawsze, czyli dużo. :-)) No i ten olej. Nie jestem fanką oliwy, jak trzeba to się przemęczę, ale może lepszy byłby olej lniany? Mówię tutaj nie o smażeniu, tylko o jedzeniu na zimno, polewaniu, albo prosto z łyżeczki. Kokosowym można zastąpić, jak wyczytałam, masło. Mam chyba zbyt małą [...]
[...] Kokosowy jest git, tluszcz nasycony, stabilny, dzialanie przeciwzapalne, ja wiekszosc rzeczy na nim robie, zero posmaku no chyba, ze lyzka prosto do buzi laduje. Olej lniany musi byc odpowiednio przechowywany (ciemna butelka i zimno) i termin przydatnosci max 3 mies. Nasiona jako takie zawieraja duzo omega 6, ktore w nadmiarze przyczyniaja [...]
Jest okej, pamiętaj o omega3: tłuste ryby,lniany, orzechy włoskie. Jeżeli pasuje Ci ilość posiłków to jest okej, jeżlei lubisz podjeść to możesz zmniejszyć ilość posiłków a zrobić bardziej objętościowe.
Za dużo białka daj max 180g. Tłuszcze: Olej kokosowy,wiórki kokosowe,olej lniany,awokado,masło orzechowe,orzechy,,masło klarowane,olej mct,pestki dyni,jajka,tłuste ryby:makrela,łosoś, Tłuste mięso: golonka,boczek itp.
[...] takiej wadze i aktywności np.siłowni można zginąć :)) Przemyśl jeszcze sprawę, co do diety 1.Ok 2.OK, olej z pestek winogron zamień na : masło klarowane,smalec,oliwę,olej lniany. 3.OK, ale to samo co wyżej. 4.OK, ogórków nie wliczaj i pomidorów Wprowadź do diety źródła omegi3 bo ich nie dostarczasz. Najlepiej tłuste ryby:makrela,łosoś,śledź. [...]
[...] na migdałowe albo nerkowca. Te co masz to pewnie z ziemnych, mają one niekorzystne proporcje o6. Stosowałbym rzadko a starał się bazować na innych tłuszczach: masło klarowane,smalec, tłuste mięso,oliwa,oliwki,olej lniany Dołącz do diety tłuste ryby bo nie dostarczasz o3. Makrela,śledź,łosoś. Pozdrawiam wprowadź zmiany bo licho jest :)
Wszystkie tłuszcze są nam potrzebne. Popadaniem w skrajności jest to że ktoś całe życie je oliwę i lniany. Nagle słyszy że to nasycone są lepsze i wywala wszystkie oliwy itp na bok a zaczyna zajadać się samym smalcem i masłem, wtedy to nie jest zdrowe podejście do diety. Wszystkiego musimy dostarczać po trochę