[...] metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, [...]
[...] zmęczenie w porównaniu do grupy placebo w trakcie treningu. Zmęczenie może mieć znaczenie dla wykorzystania pamięci, nauki itd. Kwasy tłuszczowe omega-3 Wiemy, iż nadmiar kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 powszechnych w diecie współczesnego człowieka (szczególnie w społeczeństwach zachodnich) oddziałuje niekorzystnie na stan zapalny w [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
[...] są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo kwasów omega-6. W 100 g oliwy [...]
Wielu „specjalistów z YouTube” poleca stosowanie aspiryny oraz innych, równie niebezpiecznych leków mających wpływ na krzepliwość krwi (np. enoksaparyny sodowej występującej pod handlową marką clexane). Co najgorsze, wspomniani „eksperci” bazują jedynie na wąskim doświadczeniu, nie mając pojęcia o możliwych skutkach ubocznych takiej terapii (np. [...]
Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]
[...] dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety standardowa dieta, którą Większość z nas spożywa, daleka jest od niego... Przyjmuje [...]
[...] osób. Do tej grupy leków zaliczamy także diflunisal, indometacynę, acematacynę, diklofenak, lonazolak, ibuprofen, deksibuprofen, fluribiprofen, ketoprofen, naproksen, kwas tiaprofenowy, piroksykam, meloksykam. Jak każdy środek z grupy NLPZ, aspiryna wykazuje rozległe skutki uboczne, a silnie przedawkowana potrafi zabić. Niemniej mówimy tu [...]
Suplementacja boosterem testosteronu jest obecnie popularną metodą, aby poprawić samopoczucie, zwiększyć siły witalne, jak i nieco ustabilizować środowisko hormonalne. Jednak czasem bez odpowiednich badań, które ukażą nam, co się dzieje z naszym ciałem, wybór wsparcia dla produkcji testosteronu może być błędny i mijać się z naszym celem. Na czym [...]
[...] Nasze ciało zbudowane jest z białek, które są nieustannie przebudowywane - musimy zatem dostarczać wraz z naszym pożywieniem protein/białek. Istnieją również nienasycone kwasy tłuszczowe, które uznawane są za niezbędne dla naszego życia. W tym kontekście najczęściej wymienia się dwa rodzaje kwasów tłuszczowych: kwas alfa-linolenowy - jeden z [...]
[...] stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]
Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
[...] jednak przy tym należy, że wykorzystywanie środowisk morskich i żyjących w nich organizmów (głównie alg) do pozyskiwania / produkcji witaminy B12 (kobalaminy), czy DHA (kwasu dokozaheksaenowego), nie należy do najbardziej trafnych wyrazów troski o ekologię. Jednym z zagrożeń, o których wspominają naukowcy, jest wprowadzanie transgenicznych [...]
Mam male pytanie dotyczace kwasu Arachidowego? Co to wlasciwie jest. Bo kosztuje to duza kase i wkladany jest do naprawde drogich odzywek (Animal Test, Syntrax Hyper H), na dodatek firmy zarzekaja sie iz jest to zwiazek dobrze budujacy mase miesniowa. Co to wlasciwie jest i czy warte jest to duzej kasy? W zadnej madrej ksiazce nie znalazlem opisu [...]
Witam,na wstępie. Niewiem czy w dobrym dziale pisze o tym składniku, ale zaryzykuję. Czy ktoś z was wie, czy można kupić gdzieś w apteach lub gdzie indziej kwas arachidonowy? Odrazu mówię, ze niechodzi mi o suplementy(np. animal test) tylko o sam kwas. Pzdr.
w jakich suplach wystepuje ??? swiezy jestem jak narazie znalazlem tylko halodrol i hyper h czy cos a no i animal.jest cos jescze, ktory z tych jest skuteczniejszy pomozcie chlopaki