W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na [...]
[...] tego związku w organizmie mają wspólne cechy ze zmianami metabolicznymi obecnymi np. w migrenach. Chociaż nie wszystkie badania wskazały na bezwzględną efektywność koenzymu Q10 w łagodzeniu bólów głowy, to istnieje przynajmniej kilka publikacji, w których autorzy zaobserwowali pozytywne efekty w tym zakresie. Z pewnością dużą uwagę na [...]
[...] publikacja również potwierdza pozytywny wpływ CoQ10 na biomarkery stresu oksydacyjnego, ale dodatkowo opisano w niej wpływ na markery stanu zapalnego. Ponownie wykazano, że koenzym Q10 obniża stężenie białka C-reaktywnego (CRP) i MDA, podczas gdy zwiększa TAC i aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). W trzeciej pracy skupiono się na efekcie [...]
[...] reaktywnością i tym samym uniemożliwiającą utlenianie innych składników (przykłady takich substancji, pełniących funkcję antyoksydantów: witaminy A, C, E, prowitamina A, koenzym Q10, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjaniny, bilirubina, zredukowany glutation - GSH). Estrogeny chronią przed stresem oksydacyjnym również poprzez wpływ na [...]
Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Co to jest koenzym Q10 ? Koenzym Q10, nazywany wymiennie ubichinonem lub ubichinolem (w zależności od tego, czy mówimy o jego formie utlenionej, czy zredukowanej), jest związkiem aktywnym biologicznie z chemicznej grupy chinonów. Ponieważ chinony występują często w połączeniu z tzw. jednostkami izoprenowymi, a ubichinon przyłącza 10 takich [...]
O czym dowiesz się z tego artykułu? L-karnityna występująca naturalnie głównie z produktach mięsnych. Przedstawione ostatnio wyniki analizy badań naukowych wskazują, że suplementacja L-karnityny znacznie obniża poziom najbardziej miarodajnego biomarkera uszkodzenia wątroby oraz zasobów tłuszczu wątrobowego. Zdaniem autorów analizy, obecnie [...]
[...] tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu, gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A, C, E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjaniny, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wolne rodniki wiąże się z przyspieszeniem procesu [...]
Utrzymanie wysokiego poziomu energii w ciągu dnia zawdzięczamy zbilansowanej diecie, treningowi, jak i odpowiedniej ilości snu. Jednak nie zawsze wyżej wymienione czynniki spełniają swoje założenia. Na szczęście istnieją odpowiednie suplementy diety, które skutecznie podnoszą poziom energii. W artykule przedstawimy listę 11 suplementów, które [...]
[...] któremu towarzyszą nudności i wymioty oraz nadwrażliwość na światło i dźwięk. Koenzym Q10 W badaniu klinicznym, wykonanym z udziałem 42 pacjentów otrzymujących 300 mg koenzymu Q10 dziennie lub taką samą dawkę placebo, wykazano, że koenzym Q10 jest skuteczniejszy w trzecim miesiącu suplementacji od placebo pod względem zmniejszania [...]
[...] takich jak witaminy A, C i E. Inne znane antyoksydanty to np. Ashwagandha (suplement diety ceniony ze względu na swoje zróżnicowane właściwości prozdrowotne), koenzym Q10, flawonoidy, antocyjany (rozpuszczalne w wodzie barwniki roślinne), kreatynina, neopteryna, melatonina, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). [...]
[...] tlenowe powstają np. podczas treningu oraz po jego zakończeniu – gdy pojawia się stan zapalny. Do najbardziej znanych antyoksydantów egzogennych należą: witaminy A,C,E, koenzym Q10, flawonoidy, kreatynina, neopteryna, melatonina, antocyjany, bilirubina, hormony płciowe (estron, estradiol). Wyniki badania: W pierwszym tygodniu, po kofeinie [...]
Koenzym Q10, znany również jako CoQ10, to organiczny związek chemiczny obecny w komórkach ludzkich, który odgrywa kluczową rolę w produkcji energii. CoQ10 pełni istotną funkcję w mitochondriach, gdzie pomaga wytwarzać adenosynotrifosforan (ATP), czyli nośnik energii komórkowej. Źródła: [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
Nadciśnienie tętnicze, nazywane wymiennie wysokim ciśnieniem krwi, jest przewlekłym stanem chorobowym, charakteryzującym się stale podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Melatonina – hormon produkowany przez szyszynkę, występujący również w niewielkich ilościach w wielu produktach spożywczych. Przegląd 5 dobrze kontrolowanych badań powiązał [...]
[...] krwi, działając jako przeciwutleniacz i zapobiegając tworzeniu się złogów tłuszczu w tętnicach. Istnieją jednak także badania, które nie wykazują szczególnego działania koenzymu na obniżenie ciśnienia krwi. Z pewnością wymaga to kolejnych badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i [...]
[...] w porównaniu do grupy kontrolnej. Urban Alehagen i wsp. z Wydziału Nauk Medycznych i Zdrowia Człowieka Uniwersytetu w Linköping, sprawdzali, jak podawanie selenu i koenzymu Q10 wpłynie na stężenie IGF-1. 443 starszych zdrowych uczestników mieszkających w wiejskiej gminie na południu Szwecji zostało losowo przydzielonych do [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]